PsihoSex
| PsihoSex a întrebat:

Intrebare adresata in primul rand absolventilor de drept de aici, de pe TPU:

Am vazut acum la stiri cum ITM verifica pe un santier respectarea conditiilor de munca, existenta apei potabile suficiente, pauza din cauza temperaturii execesive, etc.
Bineinteles ca, in afara de apa de la robinet, restul conditiilor, inclusiv lipsa conditiilor de protectie a muncii si contractelor de munca, lipseau!, iar muncitorii fugeau ca dracul de tamaie!

Intrebare: stiu ca "Dura lex, sed lex!". Dar, in conditiile somajului extrem, "respectarea legii" ar putea insemna si sa stai acasa, si sa mori - Legal - de inanitie, decat sa faci ce poti ca sa nu mori de foame?!

Cand raspundeti, nu uitati si ca, logic, cei ce judeca si condamna, habar n-au ce e aia foame, disperare, facturi neplatite, risc de evacuare, copii care plang de foame si lipsuri, etc.

Stiti cat de mult costa statul un tip inchis, fata de el in afara inchisorii?! - ultima cifra pe care o stiu eu, de acum 2 ani, este de 11 milioane/luna/persoana incarcerata VS 600 de lui salariul minim!

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Respectarea legii este o conditie importanta pentru bunul mers al societatii. Asa cum muncitorii lucrau fara forme legale - contract individual de munca - puteau lucra si legal, devreme ce era de lucru si patronii aveau nevoie de ei. Mai trebuie sa spun si ca respectarea regulilor de protectie a muncii si existenta unor conditii minime de munca este in avantajul ambelor parti, atat a patronului cat si a muncitorilor. Fara acestea ambele parti se expun unor riscuri - muncitorii sa sufere accidente, unele cu urmari grave si chiar mortale - iar patronii sa fie condamnati contraventional ori chiar penal si sa sufere si pierderi materiale. Intr-o societate normala legea, buna sau mai putin buna, trebuie respectata de toti. Numai bine!

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Legea este făcută pe fugă şi nu o dată s-a constat că ea, legea, aduce mai mult pagube decât beneficii (jonglerii vs drept/obligaţie).
Cu toate lacunele ea trebuie respectată de toată lumea. Golul din ea este permisibilă pentru cei ce "cunosc" această întrerupere şi o pot manevra după bunul plac. După ce se descoperă această omisiune legea este "umblată" şi "reaşezată" dar deja a lăsat o gaură neagră în urmă şi asta macină cronic cu toată intervenţia ulterioară.
Pa, pa.

mira
| mira a răspuns:

Cifra actualizata este de 25 de milioane.

| adriangabor92 a răspuns:

Da

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Psiho, asta o sa ne duca la un dezastru deplin in curand si nu numai pe noi, romanii. cei care freaca luleaua si vor bani, dar bani luati de la cei care muncesc de-adevaratelea, nu vor avea zile usoare.fiindca ne vor lua si cenusa din vatra in numele legii. dar vor muri, tot in numele ei.de atata lup o sa inceapa a musca si oaia. iar oile sunt foarte multe.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cei ce judeca si condamna n-au habar tocmai datorita avocatilor, care nu sunt in stare sa-si pregateasca procesul sau asteapta bani ca sa miste un deget. Judecatorul iti acorda dreptul la replica, la aparare, iar avocatul trebuie sa stie sa faca legatura si mai ales sa nu se abata de la lege. Sunt prea multi avocati, dar tot mai putini avocati buni. Romania duce lipsa de acestia...
Imi e scarba de cazurile astea, unde legea e destul de clara si cu prevederile sale, iar apoi se trezeste un judecator sau un politist corupt sa aranjeze cazul incat firma sa iasa castigatoare. Mortul e intotdeauna vinovat! Intr-o tara unde coruptia domina peste tot, facultatea de drept scoate numai profitori si analfabeti, mereu muncitorii vor fi cei vinovati.
Legea sustine munca si ofera drepturi muncitorilor. Firma e cea care incalca legea! Muncitorul nu vad unde ar gresi, omul vrea sa traiasca si sa-si ingrijeasca familia. Daca renunta la un loc de munca unde nu i se ofera conditii, angajatorii vor gasi pe altcineva(care din pacate va accepta). Legea nu interzice munca, dar legea ii interzice unei firme ca sa-si bata joc de munca unui om! Legea trebuie aplicata. Iar judecatorul este si el om, avocatul trebuie sa-i prezinte toate aspectele societatii. Dar cand prostii stau in fata judecatorului si stiu sa zica doar "Da dl. judecator" mai ca iti mila de ei si rusine ca ai acelasi loc de munca cu ei.
Sa stai acasa si sa mori de foame, asta nu te obliga nimeni, e doar alegerea ta.
Se profita mult de pe urma acestor oameni saraci pe care ii exploateaza la maxim si firma isi incarca conturile cu bani. Crezi ca o amenda de 5000 Euro il impresioneaza pe patron, cand el baga in buzunar lunar 30 000 Euro(o firma modesta, ca cele celebre...); Apoi cativa ani angajatorul sta linistit, ca nu-l mai baga autoritatile in seama si continua in acelasi ritm.

| bella_1239 a răspuns:

Eu zic, ca cele doua parti au de suferit daca nu este facut acel instructaj de protectia muncii si trebuie sa existe conditii minime de munca.

Întrebări similare