| Usernamedeutilizator9 a întrebat:

La notariat cand cumperi/vinzi imobile, tranzactia se face prin trasfer bancar, dar pana se transfera banii poate dura 1 zi, ce dovada se cere la notarial ca banii chiar au fost transferati? Comparator dupa efectuarea transaction poate suna banca sa anuleze transferu. Ce masuri se iau sa se evite tepee.

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Notarul public nu autentifica contractul de vanzare-cumparare pana cand cumparatorul nu prezinta ordinul de plata vizat de banca si vanzatorul declara ca a primit banii, asa ca nu se poate anula tranzactia de catre cumparator.
Mai exista si posibilitatea deschiderii unui cont separat de conturile vanzatorului si cumparatorului, numit cont escrow, in care banii stau pana ce vanzatorul prezinta actul de vanzare autentificat de notarul public.

| eliancodrut a răspuns:

Eu am vandut. Am mers la notar care a incheiat contractul, apoi am mers la banca impreuna cu cumparatorul, a facut transferul si am prezentat impreuna documentul de transfer, dupa care am semnat contractul.
Pe notar nu-l mai intereseaza ce se intampla ulterior, deoarece ambele parti pot raspunde penal pentru fals in declaratii.
Sa stii ca sunt cazuri cand vanzatorul declara ca a primit banii. Am facut o asemenea tranzactie.