| DrMihailovici a întrebat:

„Mei Gizăz ocrotaits Romeinia!" (dacă mai are ceva de ocrotaits, săracul...)

Stimabililor TPU-tiști,
Întrebarea reală nu este dacă SimionCG e gay (să nu existe posibile interpretări), ci oare ce se întâmplă în România? Ce se întâmplă de există atâta ură, dezinformare și credibilitate IDIOATĂ la nivelul substanței cenușii românești?

Fiecare sistem politic are găuri mai mari decât buzunarul unui pensionar după pensie. România? Nu, nu e specială. Doar că ne-am ambiționat să facem din greșeală o tradiție. Și când reușim ceva, avem talentul unic de a lua binele și a-l trage în jos până ajunge „merge și așa".

Românul mediu – acea specie unică de Homo Criticus Permanentus – a devenit dependent de sportul național: criticatul politicii. Nu e vina lui. Nu e vina mea. Nu e vina ta. E vina celor care au transformat orice ciorbă de burtă într-o dezbatere parlamentară. Fiecare cină de familie e un talk-show. Unul cu roșu, altul cu albastru, toți convinși că țin în mâini sfera de cristal a democrației. Spoiler alert: e o minge de plajă spartă.

Ne întrebăm de ce e PSD urât? De ce Pro-UE a devenit un fel de cuvânt tabu, gen „taxe" sau „abonament la Metrorex"? Nu pentru că am devenit brusc suveraniști din convingere. Ci pentru că acei cavaleri ai democrației europene au fost mai corupți decât hard disk-ul unui hacker rus.

Promisiuni? Tone.
Rezultate? Hai să zicem că am avut parte de... experiențe.

Și vine întrebarea cea mare: unde-i poporul ăla din ’89 care urla „LIBERTATE!" cu lacrimi în ochi și spate plin de bastoane? S-au evaporat. Dispar ca pensia în primele 5 zile ale lunii. Magia? Se cheamă dezamăgire cronică – o boală transmisibilă de la politicieni direct în ficatul cetățeanului.

Ce au făcut guvernanții Pro-UE? S-au comportat ca niște adolescenți care au primit cardul de credit al Europei și l-au folosit la păcănele. Corupție, prostie, nepăsare. Și apoi se miră că lumea s-a dus pe dreapta politică mai repede decât o Dacie 1300 pe un drum de munte fără frâne.

Și da, au apărut suveraniștii. Extremiștii. Ăia care urlă că vor schimbare – ACUM! Cu bâte, cu lozinci, cu zâmbetul ala nebun de parcă și-au luat pastilele greșite. Dar de ce? Pentru că schimbarea „elegantă" a fost o glumă proastă spusă de cineva fără simțul umorului. Pentru că speranțele ne-au fost vândute la kilogram în campanii și aruncate la gunoi imediat după alegeri.

Și acum vine plot twist-ul: nu-i pot condamna pe ăștia - cei care votează extremismul. Nu poți da vina pe un om care s-a săturat să mănânce același rahat cu altă lingură. Pentru că de atâtea ori li s-a zis: „Stați liniștiți, UE ne va salva!". Și iată-ne, salvați de nici dracu’.

Dar aici vine ruptura – grupul ăla mic, dar curat, care vrea tot schimbare, dar nu cu foc și topoare. Cu diplomație, cu minte, cu oameni care nu țipă din primele 3 secunde de emisie TV. Gen Lasconi sau Nicușor – doamna și domnul care au înțeles că poți fi anti-sistem fără să ai portretul lui Stalin în sufragerie.

Și uite-ne așa, dragi pacienți ai politicii, România se zbate între două extreme: cei care vor schimbarea cu eleganță... și ceilalți, care cred că dacă dai foc la casă, scapi de șobolani. Am ajuns la marginea prăpastiei, dar cel puțin avem peisaj frumos.

Speranța? Există. În doze mici. Se găsește între o știre fake și un discurs sincer. Și poate, doar poate, cândva, vom învăța că adevărata schimbare începe nu cu o revoluție... ci cu faptul că n-o mai credem pe mamaie când zice că „ăla de la televizor pare om serios".

Ca să nu existe genul de comentarii „Și care-i întrebarea?", doresc să vă întreb:

...

Chiar nu știu ce, nu prea am imaginație bolnavă acum. Dar totuși... SimionCG e gay? happy

17 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Ce bastoane ai primit tu in 1989? Confunzi gloantele cu bastoanele? Pseudosuveranistii exista in toate tarile europene; oare toti sa fie dezamagiti de promisiuni neindeplinite? De ce schimbare ai nevoie, mai exact? Vrei sa fi condus dupa lozinci? Guvernul nu poate sa te faca fericit; sa fi multumit daca nu te nenoroceste definitiv. A crescut produsul intern brut de 10 ori in 35 de ani, esti membru UE si NATO, ai acum mult mai mult decat aveai in 1989 si 1990, ar trebui sa iti dai seama ca ai castigat ceva. Iar raspunsul la intrebarea ta: Nu are importanta daca Simion este gay sau straight.

| DrMihailovici explică (pentru minrest):

Vezi că nu ai înțeles esența mesajului - eu mi-am exprimat o opinie complet paralelă de ceea ce ai spus tu pe acolo.
Iar chestia cu Simion e ceva de filling - e TPU sau ghiseul.ro să completez declarații?

| doctorandus a răspuns (pentru minrest):

Din pacate romanii nu-si vor da seama cat de bogati sunt (fata de multe alte tari) decat dupa ce vor pierde tot.

| minrest a răspuns (pentru doctorandus):

Asa este, dar cel putin vor avea satisfactia ca au fost smecheri si nu s-au lasat fraieriti ca ar avea ceva de aparat.

| StoicAnalysis a răspuns:

Mda... Toata lumea se plange indiferent ca este bine sau nu. Politicieni corupti sunt peste tot in lume si in orice tara. Sa te plangi de asa ceva, e ca si cum te-ai plange ca soarele straluceste pe cer. Nu spun ca ar trebui sa o lasam asa, de aia trebuie sa iesim la vot si sa anulam toate gunoaiele si toti excrocii care vor sa praduiasca tara. Asa ca solutia nu e sa practicam sportul nostru national, adica cel de "a te plange". Ci sa punem osul la treaba.

Nimeni insa nu se uita la indicatorii economici din tara noastra si cum treptat, din 2008 pana acum, am tot crescut economic. Credeti ca mananc rahat? Ia puneti-va niste intrebari.

Mai tineti minte cum pana in 2015 am avut spitale vai de mama lor in care umblau sobolanii si colcaiau de infectii? Eu tin minte. Acum majoritatea sunt puse la punct, curate si moderne.

Mai tineti minte cand cine avea o haina "nike" sau "adidas" era bosul bosilor? Sau cum doar bogatii isi permiteau carne de vita, curcan si rata? Sau cum telefonul romanului de rand era un amarat de Nokia? Sau cand majoritatea aveam televizoare vechi cu "tub' in spate? Acum daca te uiti in jur, "orice amarat are macar un telefon, macar o haina de firma" ( vorbele lui Puya ). Orice om are o plasma de neam prost in casa, chiar si daca stau cu chirie intr-o garsoniera 3 insi. Vezi toti amaratii cu bmw-uri in fata blocului si cu ultimele modele de telefoane. Toate leprele stau acum pe tiktok si traiesc pe spinarea statului roman, care vezi dom'le, e sarac tare si corupt.

Va plangeti ca nu aveti libertate, dar faceti toti ce vrea muschiul vostru si va scobiti in buric. Iar cei care chiar nu au, sufera de lene acuta mascata sub numele unor boli psihice pentru a se scuza de lipsa lor de motivatie.

Romanul e singurul om din lume care vrea sa aiba "aur" si lux la masa intr-un timp relativ scurt. Dar uita cum din 1989 pana in prezent lucrurile s-au schimbat radical in mai bine. Nu a fost o schimbare brusca in bine pentru ca este si normal sa fie asa. Inca mai avem generatii care au gena comunismului in suflet. Dar daca stai sa compari vremurile de atunci cu vremurile de acum, ai sa vezi ca am dreptate.

Tot aud la stiri cum ca: "Roamanul s-a saturat sa..."
S-a saturat sa ce? Sa traiasca mai bine decat in trecut? Zice-ti mersi ca va permiteti sa iesiti in concedii, sa faceti poze cu Iphone-ul si sa mancati bine.

Oamenii care chiar vor sa traiasca mai bine, pun mana la treaba, nu stau acasa pe ajutor social si se plang ca e rau.

| DrMihailovici explică (pentru StoicAnalysis):

Exact! Foarte bine punctat

| Robert2526 a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Am prins, copil fiind anii 90, prin orfelinatele horror, intr-adevar a fost rau si e mai bine, dar in niciun caz nu este bine. Poate ca tu o duci bine si ai senzatia ca toti ceilalti o duc la fel de bine. Eu pot sa ma uit si in jur. Viata in Romania este foarte grea pentru majoritatea cetatenilor acestei tari. Poate nu ai contact cu oamenii, eu asta fac, lucrez cu oamenii intr-un spital in care vin zilnic oameni de toate felurile, dar stii care e pacientul tipic? Nu e vorba de asistati social ci de persoane care muncesc cate 10-12 ore pe zi si unele dintre ele ajung la medic foarte tarziu pentru ca "nu au avut posibilitati"

Oamenii o duc rau, chiar daca aparenta prin orase, mai ales in Bucuresti este ca oamenii o duc bine. Spitalele sunt si acum vai de mama lor sa stii, si acum pacientul trebuie sa acopere diferite consumabile pentru ca pur si simplu exista buget doar prntru primele 3 zile din luna happy

Exista nemultumiri peste tot, toate categoriile sociale sunt predispuse la extremism.In plus este o schimbare colectiva, vedem asta peste tot in lume si nu se mai poate stopa asta. Probabil organizarea sociala de tip capitalism si-a atins apogeul si urmeaza declinul

Tu unde traiesti de nu vezi realitatea? sau cu ce te ocupi? ca vreau si eu laughing)

| Holiday a răspuns (pentru Robert2526):

Experimente de astea au mai fost. In anii `30, nemtii la fel credeau, ca trebuie schimbat capitalismul, ca "sistemul" e depasit si ca din cauza lui sunt problemele. Si l-au adus la putere pe Hitler. In urmatorii ani, au murit milioane de germani, iar tara a ajuns o ruina, si la propriu si la figurat. Apoi s-a intors "sistemul" si a facut Germania a treia economie a lumii.
Cam despre asta e vorba.

De ce crezi ca aia de care spui ca muncesc 10-12 ore pe zi nu-si permit sa vina la medic? De ce crezi ca au salarii mai mici decat unii care muncesc 8 ore pe zi, sau mai putin?

| StoicAnalysis a răspuns (pentru Robert2526):

Realitatea mereu a constat in oameni care vor si oameni care nu vor. Daca nu ai, e strict rezultatul pentru ca nu ai vrut sa te interesezi incat sa ai, si ai preferat delasarea.

Eu unul traiesc in Bacau, chiar in zona Moldovei, aka "curul de tara", unde ar trebui dupa parerea bucurestenilor, sa bem pana ne pisam pe noi si sa facem baie o data pe luna. laughing.

Culmea e ca fix necajitii aia de care zici tu ca sunt vai mama lor si nu pot, sunt tot aia care au bmw-ul in fata cotetului ( cand zic asta nu ma refer ca chiar toti au un bmw, ci ma refer ca ei au niste lucruri pe care un om necajit nu si le permite in teorie ). Stiu foarte bine ce zic pentru ca asta vad cu ochii mei zi de zi cand merg prin oras. Am fost si la tara, si situatia e aceeasi.

Confunzi foarte mult saracia cu incultura si de asta tu vezi o realitate distorsionata. Din punct de vedere economic, populatia o duce bine. Din punct de vedere cultural insa, o ducem prost tare. In loc sa stai necajit intre 4 pereti si sa faci foamea cu Iphone-ul in buzunar, nu mai bine cu banii aia de pe telefon, faci studii si cursuri de calificare, sa traiesti si tu mai bine pe termen lung? Dar nu... hai sa manacam cu totii pateu proxi si sa facem live pe tiktok, sa curga taptap-urile ca asta-i scopul nu?

Nu am vazut nici macar un om necajit sau boschetar de la noi, sa ceara de munca si sa-si puna viata la punct. Doar de oameni care se plang. Bun, inteleg, ca esti la pamant cu banii si ca nu te descurci. Ca na, se mai intampla. Dar solutia nu e sa iti faci ajutor social si sa stai capusa pe spatele statului. Solutia e sa-ti cauti de munca, sa faci niste cursuri, studii de specialitate in ceea ce iti doresti, si sa iesi din situatia aia.

O sa iti dau un exemplu chiar pe mine. Am plecat de jos vai mortii mei. Tanar epileptic, locuind cu mama si cu fratele intr-o garsoniera de 4x5, cu un tata decedat, iesit din liceu si fara o directie anume.
Am iesit din liceu si mi-am pus intrebarea: Ce **** sa fac, incat sa ies din situatia asta? Aveam de ales intre a continua sa fac o facultate si sa stau pe banii mamei mele ( care erau minim pe economie ) in acei 4 pereti de garsoniera, sau sa ma duc in afara si sa imi strang o suma de bani in asa fel incat sa nu incep de la 0 in tara. Bineinteles ca am avut noroc cu plecatul in strainatate, dar alternativa de a continua din prima o facultate si a munci part time pe timpul facultatii, nu era nici ea asa de rea. Mai ales ca ai posibilitatea sa faci facultatea pe banii statului prima data. Lucru ce nu e posibil in alte tari. Ca in alte tari, tu banii aia trebuie sa-i dai inapoi.
Am venit apoi in tara, m-am angajat la o fabrica de cabluri ca muncitor necalificat cu minimul pe economie, timp in care am facut un curs, postliceala, iar acum o facultate la activ. Dupa 3 ani de salahoreala si de invatat intens, am fost promovat sa lucrez la birou in departamentul de inginerie ca asistent. Lucru ce m-a motivat sa ma inscriu la facultate pentru a-mi lua licenta de inginer.

Totul plecand de la 0, fara pomana, fara cersit, fara figuri facute pe burta goala. Eu sunt exemplul clar ca daca vrei si daca te interesezi, vei avea de castigat.

| Robert2526 a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Cazul tau este unul fericit, mai stiu cazuri, si eu sunt un caz de genul dar pentru fiecare caz de acest gen sunt alte poate 1000 de cazuri nefericite, ori poate mai multe? Ce facem cu acei oameni? E usor sa rezumi totul la "daca vrei poti" dar nu este neaparat asa. O societate are nevoie de oameni in toate domeniile. Daca am lucra toti la multinationale ce ar insemna? Societatea are nevoie de oameni la paza, oameni la supermarket, la mall, in restaurante, locuri unde esti platit mizerabil cu salar minim. Cand eram student munceam pana la epuizare pe un salar care ma mai lasa sa si fac foame uneori si atentie eram angajat cu norma intreaga.Si nu te gandi ca aveam cheltuieli care nu erau necesare, nu beau, nu fumez, nu am vicii de niciun fel. Poate singura cheltuiala in plus era abonamentul la sala.
Sunt familii cu copii care traiesc din 2 salarii minime, 40% din angajatii din Romania traiesc din acel salariu minim. Ce facem cu ei? Ii lasam sa moara pentru simplu fapt ca nu au putut sa schimbe ceva la viata lor? Eu te inteleg ce zici tu, poate este vorba si de lipsa de educatie ca vin cumva legate dar asta nu inseamna ca oamenii aia trebuie sa sufere.
Sunt cazuri si cazuri si nu trebuie sa generalizam, fiecare caz este diferit dar in Romania chiar NU se traieste bine.In plus de asta, oamenii sunt foarte vulnerabili la manipulari. Sau fie, nu toata lumea traieste bine, probabil nici tu nu traiesti bine, desi ai impresia asta despre tine.

Uite eu nu traiesc asa cum mi-as dori, luna trecuta am avut 280 de ore de munca.Mi-am platit rata ( care aproape s-a triplat fata de momentul in care am luat creditul, am platit facturi si nu mi-a ramas cine stie ce). Si tine cont ca NU am un venit mic, nu ma pot plange de asta dar viata e din ce in ce mai scumpa si mai grea.

Ma indoiesc ca in Bacau e altfel totusi. Gresesc?

| Robert2526 a răspuns (pentru Holiday):

Nu este vorba despre ce se crede ci despre ce se observa. Sunt oameni radicalizati peste tot in Europa, partidele extremiste castiga teren. Este semnul ca oamenii o duc din ce in ce mai rau, ca au probleme.Ca este bine sau nu, nu am zis niciodata, nu te contrazic, ai dreptate ca probabil nu ar aduce nimic bun.

Nu stiu de ce nu isi permit, eu doar spun ce am observat "din teren".

Hai sa ne uitam spre supermarketuri, au multi angajati si platiti foarte slab. Ce crezi ca face gresit omul ala? Merita sa sufere pentru faptul ca munceste acolo?

Ti-ai pus intrebarea de ce se ingramadesc 10 pe un post de vanzator la supermarket, de paznic, sau de salahor, in timp ce, pe siteurile de profil, sunt mii de slujbe mult mai bine platite, cu program mai relaxat si cu munca fizica mai putina?
Cat timp este excedent de forta de muna pentru anumite posturi, vor fi, cum e si normal, prost platite.

"Merita sa sufere pentru faptul ca munceste acolo?"

Nu merita pentru ca munceste acolo, ci ca DOAR ACOLO poate munci. Si de multe ori, nici acolo. Unii nici salariul minim nu-l merita, la ce pregatire profesionala deficitara si lipsa de chef de munca, au.

| DrMihailovici explică (pentru StoicAnalysis):

Imi place modul de exprimarelaughing

| Robert2526 a răspuns (pentru Holiday):

Tratezi problema superficial. Sunt oameni poate ajunsi la 50 de ani, ce ai vrea sa faca cand au copii acasa? ce pot schimba?

Plus ca unde sunt acele mii de slujbe bine platite? aaa daca te referi la Bucuresti, Cluj etc ai dreptate dar locuiesc oameni si prin zone mai putin norocoase unde nu gasesti nimic happy

hai sa dam un exemplu ipotetic. dar foarte intalnit la noi in tara. Te nasti undeva in mediul rural, familie dezorganizata. Mergi la scoala si nu prea dar totusi mergi pana in clasa a12-a dar nu iei bacul. Ai 19 ani si locuiesti in preajma unui oras..sa zicem Pitesti. Bacul l-ai picat ( nu ai avut nici profesorii prea seriosi, nici nu ai avut meditatii, ai mai si muncit ca sa ai ceva bani de buzunar).

Ce faci in situatia asta? Reamintim, stai la sat, langa Pitesti. Care este directia ta la 19 ani?

In orasele mari da, merge relativ bine, aici e mai trista lipsa de educatie.dar nu intram in detalii.

Tu ce ai face in situatia de mai sus? Ca sa nu mai zic daca esti fata, e de doua ori mai greu. Viata e grea, multa lume o duce foarte rau si nu prea au cale de iesire. Un sistem social trebuie sa asigure ascensiunea ORICUI catre varf, totul bazat pe meritocratie. In ziua de azi foarte rar se mai intampla asta. Eu stiu foarte bine cum este pentru ca am plecat de la 0, ai multe piedici si nu oricine poate sa le depaseasca.

Si ma repet, societatea are nevoie ca cineva sa faca si munca aia, nu se poate fara, corect?

Suntem pe un site anonim. poti sa imi zici cat castigi lunar de ti se pare ca viata e asa buna? Eu cu o medie de ~10.000 abia ma descurc...si sa nu te gandesti ca fac excese. Ies rar in oras si rar cumpar chestii neesentiale.
Poate am eu pretentii exagerate. sau poate tu castigi mult mai mult dar oamenii chiar sunt satui de o viata de genul acesta Abia imi permit o vacanta pe anwinking

"Sunt oameni poate ajunsi la 50 de ani, ce ai vrea sa faca cand au copii acasa? ce pot schimba?"

Stii cum e, daca la 20 de ani lucrezi pe salariul minim, nu e grav, dar daca si la 30 de ani faci asta, inseamna ca esti imbecil, iar daca si la 50 de ani te afli in situatia asta, chiar esti complet imbecil. Apoi se mira de ce au pensia mica.

"Plus ca unde sunt acele mii de slujbe bine platite? aaa daca te referi la Bucuresti, Cluj etc ai dreptate dar locuiesc oameni si prin zone mai putin norocoase unde nu gasesti nimic"

In alte tari, se muta lumea pentru un loc de munca mii de km, putorile de romani, nu se pot reloca la 100-200km.

"Ce faci in situatia asta? Reamintim, stai la sat, langa Pitesti. Care este directia ta la 19 ani?"

Te duci la munca si iei BAC-ul in urmarele sesiuni. Apoi, daca nu poti sa faci o facultate, la ff, sau seral, macar faci niste cursuri postileceale, iti iei permis de conducere, faci ceva. Cu liceul si permis de conducere, daca ai ceva abilitati, poti lucra in vanzari, sau macar in distributie. Si tot nu stai pe salatiul minim. E doar un exemplu, dar sunt sute de meserii unde castigi mai bine, ai sanse de promovare si/sau poti urma o facultate in paralel.

"Un sistem social trebuie sa asigure ascensiunea ORICUI catre varf, totul bazat pe meritocratie."

In companiile private, si angajarea, si promovarea, in 99% dintre cazuri sunt pe merit. Si oricum, de ce ai vrea sa lucrezi la stat, unde salariile sunt plafonate conform legii, cand poti lucra intr-o companie privata, unde poti sa castigi exact cat meriti si cat produci.

"Si ma repet, societatea are nevoie ca cineva sa faca si munca aia, nu se poate fara, corect?"

Pai munca aia nasoala o fac debutantii, sau, cum deja se intampla in vest, migrantii. 95% dintre romanii plecati la munca fac muncile nasoale, pe care aia nu mai vor sa le faca, pentru ca au educatia si pregatirea profesionala necesare pentru a avea un job mai usor, si mai bine platit.

"Eu cu o medie de..."

Multi romani isi cumpara case, masini, etc, pe care nu si le permit, si de care nici macar nu au nevoie. Doar consuma bani aiurea. Apoi se mira ca n-au bani.
Acum na, depinde si de vacanta. Ca sunt vacante de 500 euro, de 2.000, de 25.000, de 100.000 de euro, etc...
Dar discutia e alta. Daca tu castigi 10k, altul de varsta ta, de ce castiga 2, 5k, sau sta pe ajutor social?

| StoicAnalysis a răspuns (pentru Robert2526):

Din nou uiti esentialul. Anume ca majoritatea se multumesc cu putin sau cu deloc, iar paradoxal, se plang ca nu au mai mult. Asta e boala romanului. Nu ai ce-i face. Majoritatea care lucreaza muncile de jos si au peste 25-30 de ani, o fac pentru ca nu vor si nu stiu cum sa avanseze, nu pentru ca si-ar dori si nu pot. Ca nu exista "nu pot", ci doar "nu vreau".

Fa si tu un studiu in piata muncii cu diferiti salahori batrani peste 30, si intreaba-i de ce au ramas acolo. Ai sa vezi ca majoritatea dintre ei o sa-ti de-a raspunsuri penibile care duc la lene si incultura.
Si la final daca mai discuti cu ei, sai sa vezi ca se plang ca salariile sunt mici si ca nu se descurca. Ei ar vrea in puii mei sa fie platiti la aprozar cu un salariu de inginer dupa mintea lor. Nu asa funcioneaza lumea in care traim. Ca daca se traia bine doar din muncile de jos, atunci ce rost mai avea sa imi bat capul si sa fac o facultate? Doar asa sa imi pierd timpul de pomana?

| Alexandra2405 a răspuns:

10 pentru creativitate. Felicitări.