| RahuPaulRoman29 a întrebat:

Salut TPU, acum o lună m-am angajat la un burger joint. Inițial ni s-a spus că vom face câteva zile de training înainte de deschiderea locației și că vom semna contractul în prima zi a săptămânii următoare. În acele zile am lucrat câte 8 ore, învățând să facem burgeri și curățând la final. Am muncit 3 zile fără contract și încă 2 zile după semnare, dar mi s-a spus că nu sunt ceea ce caută și mi-au închis contractul. Am fost plătit doar pentru cele 2 zile lucrate cu contract, nu și pentru cele 3 fără.
Întrebarea mea este: se consideră muncă la negru faptul că am lucrat 3 zile fără contract și fără plată?

2 răspunsuri:
| mariuspinciuc a răspuns:

Dacă au vândut burgerii pe care tu i-ai făcut în alea 3 zile și și-au scos un "profit" de pe urma muncii tale, cu siguranță este muncă la negru. Problema e că e cam greu de dovedit că ai lucrat, dacă nu ai avut camere de supraveghere etc. iar ei o vor da că te-ai înscris voluntar într-un program de învățare.

| 1onurReal1 a răspuns:

Da! se consideră cu Adevârat muncă la negru angajatorul este obligat! prin lege! să îți facă un contract înainte să te lase să lucrezi efectiv nu după Faptul că ai fost acolo și ai muncit! 8 ore pe zi, ai făcut curățenie și ai fost sub coordonarea! ordinele lor! înseamnă că ai prestat muncă Adevârat! chiar dacă ei au numit-o "training" "probă de lucru" "sau să vedem cum te descurci" vrăjeală! Săte pună la munca lor! Man!

Din moment ce nu ai primit bani tăi! Munciți de tine! pentru acele 3 zile este clar! Boss! că nu este deloc! în regulă, Nui normal să-și bată joc de tine! Pe Munca ta! Eu ți-aș recomanda! Cu toată inima mea! să strângi dovei reale! tot ce poți ca dovadă de la mesaje până la program de muncă pe care l-ai avut la ei! întrebați colegi, de muncă, pe care pot confirma că ai fost acolo cu Adevârat cu ei la muncă! poze orice! și să încerci întâi să vorbești calm cu ei! Spune-le simplu că știi că zilele alea trebuiau plătite! și pentru zilele alea tu ai muncit cu Adevârat! și că îti vrei dreptul tău de la ei! Munca ta, doar ce ți se cuvine cu Adevârat! Dacă te ignoră sau refuză!

Fă-le urgent! poți face! o sesizare la ITM Inspectoratul Teritorial de Muncă! din orașul tău Se poate face și online, și poți rămâne anonim dacă vrei! Dar dacă ai curajul să semnezi plângerea și le dai dovezile, chiar au obligația să verifice și să te ajute să îți primești banii tăi Munciți de tine! Nu-ți lăsa dreptul tău, muncit de tine pe Mâinile altora!