anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce cărți cunoașteți cu vrăjitoare, magie, gen povestea să se petreacă în evul mediu sau ceva asemănător?

3 răspunsuri:
| spiridus25 a răspuns:

"Cheia lui Solomon" este un grimoar sau o „carte de magie" atribuită regelui Solomon. Exemplarele cunoscute sunt din Evul Mediu şi după acea perioadă, dar, fără îndoială, cartea conţine mai multe paragrafe şi termeni inspiraţi din textele talmudice şi Kabbala iudaică. Reprezintă un interes particular în câmpul demonologiei. Este posibil ca „Cheia lui Solomon" să fi inspirat lucrări ulterioare precum „Lemegeton", numită şi „Cheia minoră a lui Solomon".
„Cheia lui Solomon" este cea mai faimoasă sau infamă dintre toate textele magice şi a influenţat multe dintre grimoarele europene sau „gramatici" ale practicii magice. Există în diferite versiuni şi limbi şi este atribuită în mod tradiţional regelui Solomon. Acel monarh luxos din secolul al X-lea î.d.H. a fost renumit pentru înţelepciunea sa şi, prin legendă, a dobândit o reputaţie formidabilă ca maestru magician, care şi-a angajat legiunile de spirite să construiască Templul din Ierusalim, supunându-le cu inelul său magic. Se spune că un înger a fost trimis de Dumnezeu să-i aducă lui Solomon acest inel magic, care-i conferea puterea asupra demonilor care îl ajutau în magie.
Cheia lui Solomon", împărţită în două cărţi, conţine conjuraţii şi invocaţii de chemare a spiritelor morţilor (de preferat în luptă) şi spiritelor din iad (nu se specifică dacă este vorba de demoni sau suflete pedepsite, dar este de înţeles, din scopul textului, că acele spirite sunt demoni) şi de protecţie a conjurorului (numit exorcist în carte) de către aceştia şi împotriva unei încercări de posedare. Există blesteme pentru obligarea spiritelor care ezită să se supună.
Cartea oferă detalii despre modul cum se prepară cerneala pentru desenarea simbolurilor magice necesare la experimentele pe care le va îndeplini magicianul, folosind sânge animal amestecat cu alte substanţe. Toate substanţele necesare pentru desenele magice şi amulete sunt detaliate, cât şi mijloacele de a le purifica şi prepara. Magicianul trebuie să se purifice înainte de a începe experimentul – şi aceste ritualuri sunt şi ele detaliate – cât şi hainele care trebuie folosite, culorile etc. Conform „Cheii lui Solomon", animalele trebuie sacrificate ca ofrande către spiritele invocate, o condiţie sine qua non, ceva obişnuit în cărţile medievale de magie neagră. Cartea conţine instrucţiuni de practicare a necromanţiei, experimentelor de invizibilitate, de a dăuna altora etc. şi timpul zodiacal corespunzător fiecărui experiment.
Conform textului, Cartea pare să fi fost scrisă în timpul Evului Mediu şi nu înainte. În timpul acestei epoci, au fost scrise multe cărţi atribuite regelui Solomon, şi acest lucru se poate datora influenţei cruciadelor şi a impactului pe care l-au avut kabbaliştii evrei şi alchimiştii arabi asupra magicienilor şi demonologilor europeni.
http://www.bookblog.ro/top5/top-5-cu-si-despre-carti-cu-vrajitoare/
http://povestisasesti.com/......nsilvania/
http://cultural.bzi.ro/cum-erau-vanate-vrajitoarele-in-evul-mediu-4181
O istorie putin altfel a vrajitoarelor si a prigonirii lor-Dieter Breuers
CALIBAN ŞI VRĂJITOAREA: Marea vânătoare de vrăjitoare în Europa (IV)
https://revolutianarhista.wordpress.com/......europa-iv/
https://www.moodle.ro/......ului-mediu
http://www.historia.ro/......ele-tortur

| Scherimuvi a răspuns:

A Christmas Carol de Charles Dickens. Nu am citit-o inca, dar cu siguranta o voi citi anul acesta.

| Teardrop a răspuns:

Doctorul de Noah Gordon.
E super tare, când am luat-o nu m-am aşteptat să fie aşa bună. E povestea unui băiat ce devine ucenic de bărbier, apoi trece barierele culturale şi religioase pentru a deveni medic. E o poveste faină şi captivantă, spusă într-o manieră frumoasă. O recomand.


Shogun - James Clavell.
Nici nu cred că îmi ajung cuvintele să descriu cât de tare e cartea asta! Puternicul contrast de mentalităţi, de cultură şi de obiceiuri, alături de paşajele atât de-a dreptul traumatizante cât şi hilare, şi stilul inconfundabil, uşor dar totuşi complex al autorului, o fac, după mine, una dintre cele mai bune cărţi scrise vreodată. În Shogun găseşti tot ce vrei: dramă, comedie, romance şi mai ales aventură şi acţiune.
Shogun e o carte pe care trebuie să o citeşti, at least, once in a lifetime.

Cronicile Wardstone - E o poveste pentru copii, dar e spusă foarte fain. Eu le-am citit prima dată prin clasa a 7a, cred, când erau puţine apărute în România, dar m-au fascinat pe deplin. Şi acum citesc continuările cu cea mai mare plăcere.

Seria "Regii Bletemaţi" -Maurice Druon

Povestea Regilor Franţei, spusă sub forma unei aventuri captivante. Merită.