| aicinuehi5 a întrebat:

De ce ziceti ca "Cel mai iubit dintre pamanteni" este cea mai buna carte romaneasca, si Marin Preda cel mai mare scriitor roman? Limbajul lui Preda e nefictiva si moarta. Are un limbaj de lemn lipsite de magie cuvintelor. Suferinta descrisa de el e prea simplu advecat intr-o cutie simplistica lipsita de o imaginatia profunda. Nu exista o limbaj al maretie care ridica spinarea asupra sufletului asa cum o face Ionel Teodereanu prin Medeleni(mai ales Volumul 3). Nu ma intereseaza povestea insusi, ci construirea acestuia. Teoedreanu asambleaza mult mai bine cuvintele ca cele rostite de Marin Preda. De fapt. Frazele lui Ionel Teodereanu sunt considerate drept cele mai frumoase din intreaga noastra literatura, neamului romanesc. Pe care eu, il consider un mai mare geniu ca Eminescu.

"Dincolo de orice consideratii technice, cartea seste cel mai impressionant si mai fermecator poem epic dedicat marilor vacante din intreaga noastra literatura, o carte fanion aunei stari de spirit"

Paul Cernat.

24 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

De gustibus non disputandum.
Totusi, inainte a a face afirmatii categorice privindu-l pe M.Preda, unul dintre marii nostri scriitori, mai ales privind limbajul de lemn, ai face bine sa inveti limba romana. In ce hal ai masacrat-o!

| GregHouse a răspuns:

Dude, kill yourself, ca limba romana ai facut-o praf.

| darrio2007 a răspuns:

Esti cumva critic literar? Lasa pe altii care se pricep sa faca asta. Nici nu stii sa te exprimi si sa scrii in limba romana si deja critici un mare scriitor.

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Vezi ca problema NU e la Marin Preda, ci la tine! In mod logic, daca nu stii sa scrii (si NU stii), nu stii nici sa citesti, asa ca, invata mai intai sa citesti/scrii si pe urma apuca-te de facut critica literara.
Si sa stii ca, degeaba incerci cu carti de colorat; nu merge!

Răspuns utilizator avertizat
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns (pentru aicinuehi5):

Respira, omule! Respira, ca altfel, o sa dai in primire!
Nu face nimeni, aici, critica literara. Pana la urma, e chestie de gust si chestie de evolutie a creierului si a capacitatii de a intelege o carte.
De ce crezi tu ca se incepe cu carti de colorat, se continua cu povesti, cu "Amintiri din Copilarie" pana se ajunge la "Critica Ratiunii Pure" sau la "Mecanica Cuantica"? Pentru simplul motiv ca trebuie sa evoluezi, sa-ti sporesti, cu timpul, cunostintele si capacitatea de intelegere.
Tu, in momentul asta, probabil, esti la nivelul lui Ionel Teodoreanu. Asta e motivul pentru care nu-l intelegi pe Marin Preda. Nu-i nicio problema; o sa treaca... Poate. Nu sunt prea sigura, in cazul tau, dar... speranta moare ultima.
Sa stii ca am citit si eu "La Medeleni", cand aveam 16-17 ani si mi-a placut. Acum, nu cred ca as mai putea s-o recitesc, pentru ca am evoluat, am trecut la chestii mai dificile.
Incearca sa nu te mai agiti asa de rau, cand e vorba (mai ales) sa te exprimi in scris. Nu de alta, dar devii din ce in ce mai ilizibil (vezi DEX) si nu-si va mai pierde nimeni timpul citindu-ti sentintele agramate.

| Dumnezău a răspuns (pentru wdexwjmwd):

I-am zis eu ca "Cel mai iubit dintre pamanteni" mi se pare de departe, cea mai buna carte scrisa de vreun roman si s-a inflamat omul.Plus ca i-am injurat si tiganusul ce o ardea semi-literar cu personaje fade, niciodata la fel de bine creionate ca ale lui Camil sau Preda. laughing

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns (pentru Dumnezău):

Pai, bine, mai omule, cu asta te-ai trezit tu sa intri in polemici? Cred ca e basarabean (ceea ce ar explica romana masacrata ruseste) si la biblioteca sateasca pur si simplu n-a mai ajuns nicio carte in limba romana scrisa in ultimii 40-50 de ani. Asa ca citeste ce gaseste si, evident, are un univers literar foarte restrans. De altfel, am vaga senzatie ca nici din "La Medeleni" n-a citit decat primul volum, ca, daca le citea si pe-alelalte doua, ii trecea. Se pare ca nu cunoaste decat cuvintele "de baza" din limba romana si apeleaza la ele de cate ori nu are argumente. Adica, tot timpul.

Nu are de ce sa-mi placa un personaj ce are mii de pagini in care dezvolta un stil de scris plictisitor, neatractiv si uneori, vazut de atat de multe ori in literatura noastra, incat deja devine laitmotiv, adica taranii prosti ce se omoara intre ei.Am mai zis-o, eu, de cum vad tarani prosti in literatura, de orice fel ar fi, mi se taie.Pana si la Thomas Hardy sau Gogol mi s-a taiat cu detaliul asta, daramite la Rebreanu.

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns (pentru aicinuehi5):

Wow! Le iei cu copy-paste!

Zi mai bine ca-s nebun cronic si sa terminam mascarada. laughing

Asteapta sa intru eu pe piata, cam pe la 23-24 de ani, nu-s ca tipul ce-a scris Eragon, sa arunc fituica pe piata la varsta frageda. Eliade o sa fie fum!