| Adyiasi96 a întrebat:

Salut TPU!
De curand m-am apucat sa citesc carti pentru a ma dezvolta din punct de vedere intelectual deoarece consider ca am un vocabular limitat, citesc mai incet decat alte persoane, duc lipsa de imaginatie, am o cultura generala destul de limitata, memoria nu ma ajuta prea mult etc. Deci vreau sa imi dezvolt aceste abilitati cognitive si, zic eu, ca lectura m-ar ajuta.
Recomandati-mi, va rog, topul vostru de 2-3 carti de calitate, care considerati ca merita citite pentru fiecare din urmatoarele: literartura romana, literatura universala, dezvoltare personala, probleme sociale actuale etc.
Este plin internetul de exemple dar vreau sa stiu ce v-a marcat pe voi.
Si inca o intrebare importanta. Am observat ca cartile vechi au un limbaj mai greoi (contin multe arhaisme). Merita sa dau bani mai multi pe aceleasi carti daca sunt tiparite in anii mai recenti, adica ar avea poate un limbaj mai apropiat de cel actual?
Multumesc mult!
PS: Am 27 de ani, deci ma astept la carti cu teme mai complexe, nu povesti pentru copii. happy

22 răspunsuri:
| dullcat a răspuns:

Pentru dezvoltare personala recomand https://www.youtube.com/@MindArchitect (cartile pe subiect recicleaza toate acelasi continut si nu prea merita sa le cumperi, din punctul meu de vedere). Maidegraba dai banii pe celelalte, fie ca le cumperi noi sau de la anticariate, targuri etc. Poti lua in considerare si un abonament la biblioteca. Spor la citit.

| minrest a răspuns:

Buna idee! Cine se imprastie in multe directii, nu progreseaza rapid, vizibil. Eu cred ca putem ingusta putin campul de actiune. Beletristica universala, adica ce ai inteles prin literatura universala, este mult mai profunda si mai interesanta decat cea romana; si este normal sa fie asa, caci noi suntem o cultura mica. Asa ca, poti sa lasi de o parte beletristica romana, si sa citesti literatura universala; de scriitorii romani ai avea nevoie doar pentru scoala. Iarasi, teatrul, poezia, necesita un gust format; asa ca poti sa citesti proza, romane. Citeste marile romane ale literaturii universale, si mai precis, canoanele englez si francez, ca astea sunt de fapt marile culturi. Citeste orice roman al lui Dickens, orice roman al lui Jane Austin, Rosu si Negru de Stendhal, pentru inceput, iar apoi orice roman al marilor romancieri francezi si englezi. Nu iti place o carte, nu are nimic, o lasi si iei alta. Dupa ce o sa citesti ceva carti bune, vei intelege si problemele actuale mai bine.

| Adyiasi96 explică (pentru minrest):

Multumesc pentru sfat! De romanele lui Dostoievski si Tolstoy ce zici? Toti zic ca merita citite. Orice top de pe internet ii aseaza printre primii. Ce romane scrise de de acestia 2 ti-au placut, daca ai citit?

Răspuns utilizator avertizat
| Adyiasi96 explică (pentru KronstadtRevival):

Multumesc, am sa le citesc!

| minrest a răspuns (pentru Adyiasi96):

Foarte bune, Invierea de Tolstoy, Demonii de Dostoievski, sigur, majoritatea prefera Crima si Pedeapsa, Karamazovii. Dar eu ti-am dat romane cu care poti incepe, pe care eu nu le-as reciti, dar pe care le poti gusta mai usor ca incepator. Gustul se formeaza.

| minrest a răspuns (pentru Adyiasi96):

Doar si astea fac parte din marile romane. Eu ti-am recomandat marile romane in general. E drept ca ti-am recomandat in primul rand canonul englez si canonul francez, astea sunt cumva complete, acopera istoria literaturii si acopera problematica literaturii, ca sa zic asa, dar si marile romane germane sau rusesti sunt foarte bune. Oricare din marile romane ale literaturii universale il citesti si iti place, ai de castigat.

| minrest a răspuns:

Ai primit doua tipuri de raspunsuri: 1. De la oameni cu o ideologie, care ti-au recomandat cartile gruparii lor, unul materiale sufi, altul aplogetica crestina. 2. De la oameni carora le place lectura, si care ti-au recomandat cele mai grele carti care le plac lor. Ei au inceput cu lecturi simpliste, dar tu trebuie sa gusti cele mai grele carti pe care le pot aprecia ei. Nu e corect, si nu e fezabil. Cel mai bine ar fi daca ai urma recomandarile mele: carti bune, dar usor de gustat. Pentru inceput.

| Adyiasi96 explică (pentru minrest):

Am sa incerc sa citesc carti alternativ, dupa dificultate, gen, teme abordate etc.
Multumesc!

| CleanHeart a răspuns:

Uu, buna alegere happy
Îți recomandat cartea pe care o citesc acum gândire lenta, gândire rapida a lui Daniel Kahneman și încă una dar e de dezvoltare financiara de care nu mă satur sa o citesc tata bogat, tata sarac a lui Robert

| Adyiasi96 explică (pentru CleanHeart):

Multumesc! Cartea lui Kiyosaki se afla printre cele pe care vreau sa le citesc curand. Toti o recomanda. Ma voi interesa si de cealalta.

Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Eu ascult audio. Mie pur si simplu imi obosesc ochii
Ion de liviu rebreanu este un master pice. Este efctiv oglinda societatii romanesti de atunci si de azi.
Srisorea unui diavol batran catre un diavol tanar. La fel, foarte tare.
Preferata mea: richard wrumbrand- cu Dumnezeu in subteran, mie pesonal mi-a schimbat perceptia asupra vietii.
Eu zic sa nu te mai desconsideri ca citesti incet sau ca nu ai imaginatie sau ca esti nu stiu cum. Faptul ca ai sete de cunoastere este un lucru extraordinar de bun.

| Adyiasi96 explică (pentru anonim_4396):

Multumesc pentru raspuns! Am citit Ion deja, in liceu. Alaturi de Morometii (vol. I) sunt romanele mele preferate din categoria celor romanesti. Celelalte nu le-am citit si par interesante dupa titlu (au titluri foarte sugestive). Multumesc inca o data!

| Anonim a răspuns (pentru Adyiasi96):

Https://m.youtube.com/......tps?/watch

https://m.youtube.com/......tps?/watch
Eu de ceva timp ma gandesc sa imi cumpar un kindel din ala si sa imi fac un abonament. Si asa vreau sa renunt la hbo max, ca este inutil.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

"Ulysses" de James Joyce - un roman modernist extrem de complex, care explorează viața și gândurile personajelor într-un mod inovator

"The Brothers Karamazov" de Dostoevsky - un roman filozofic despre moralitate, credință și existența umană

"Crime and Punishment" de Dostoevsky - un roman clasic despre un tânăr student care comite un omor și se confruntă cu consecințele sale psihologice

"The Bell Jar" de Sylvia Plath - un roman semi-autobiografic despre o femeie tânără care se luptă cu depresia și problemele mentale

"Kafka on the Shore" de Murakami - o călătorie mistică și enigmatică în lumea lui Murakami, cu personaje fascinante și evenimente supranaturale

"Meditații" de Marcus Aurelius - o colecție de gânduri și reflecții ale împăratului roman asupra vieții, moralității și filozofiei

Sper să-ți placă!

| Adyiasi96 explică (pentru anonim_4396):

Multumesc pentru recomandari! Am sa le citesc.

| troleibuz a răspuns (pentru anonim_4396):

E tortura sa citesti Ulise ca incepator.

Raspuns generat de Chat GPT, asa-i?

| Geass1 a răspuns:

Kafka pe malul mării de Haruki Murakami.
Tsukuru Tazaki și anii săi de pelerinaj tot de Haruki Murakami. (citit o groază de la omul ăsta)
Orice de Khaled Hosseini. (preferata mea e Vânătorii de zmeie, te trezește cumva la realitatea din țările în care extremismul religios e valabil )
Maestrul și Margareta (ador cartea asta cu toată inima)
Metamorfoza de Kafka.( e scurtă, dar te pune pe gânduri)
Acum depinde de gusturi, mie îmi place și ficțiunea istorică, aka tot ce a scris Ruta Sepetys e genial. (mai ales că a scris și despre revoluția din 1989, Sfârșitul șoaptelor Decembrie 1989)
Viață de vânzare- Yukio Mishima (foarte sugestiv titlul)
Tot ce scrie Fredrik Backman (Oameni anxioși și Un bărbat pe nume Ove sunt preferatele mele) -cărțile lui te fac să râzi și să plângi, o superbitate.
Și pentru că mă enervează că majoritatea cărților promovează heteronormativitatea (toate cele mai de sus), recomand și cărți lgbtq+, de data asta cu titlurile în engleză că așa le-am citit și așa mi le amintesc The first to die at the end ( premisa e foarte interesantă, mic spoiler ce ai face dacă ai ști că azi mori), They both die at the end, ambele scrise de Adam Silvera. Orice scris de Alice Oseman (Heartstopper, Loveless, Radio Silence)

| Adyiasi96 explică (pentru Geass1):

Am sa ma interesez de unele recomandari. Pe altele am sa le ignor. Nu sunt interesat de carti care promoveaza curentul LGBT. Personal ma dezgusta aceste deviatii ale oamenilor de la o viata morala. Sunt satul de aceasta propaganda care ni se baga pe gat din toate directiile.
Dar nu vreau sa intru in polemici. Mi-am exprimat si eu opinia cum ai facut-o si tu.
Multumesc pentru raspuns si lectura placuta in continuare!