| Mogiojojo a întrebat:

1.Cine a compus melodia cu Hristos a înviat din morți ca tare neinspirat mi s-a parut? Și 2. Este cântată in toate limbile la creștini ortodocși sau doar la noi?

3 răspunsuri:
| StrongHeart a răspuns:

Ba nu stiu, dar nu mi se pare neinspirata cum zici tu, cred ca Iisus era pe Track bine

| Ganderoaica a răspuns:

La noi în românește a fost compusă de Alexandru Podoleanu, în perioada în care a început o așa zisă românizare a cântărilor bisericești, cum a fost transmisă de muzica bizantină. Lumea s-a săturat ca slujbele și tot ce ține de ortodoxie să fie în slavonă. I-a fost ușor, fiindcă muzica bizantină este bazată pe așa numitele glasuri. El a avut bătăi de cap cu armonizarea. Muzica bizantină este baza tuturor slujbelor din cadrul religiei ortodoxe, deci toți ortodoxii cântă pe baza principalului mijloc de rugăciune cântată a religiei ortodoxă.

| Ganderoaica a răspuns (pentru Ganderoaica):

Cine a compus,, Hristos a înviat"?
În noaptea de Sfintele Paști, cres- tinii ortodocşi cîntă la miezul nopții de Înviere a Domnului troparul Hristos a inviat. Întreaga obşte care participă la slujba religioasă, intonea- ză-la unison - acest cîntec simplu, cu o vechime seculară.
Puţini sînt aceia care știu că auto- rul acestui cîntec nu este un compo- zitor anonim, ci unul dintre marii das- căli români din secolul al XIX-lea, Alexandru Podoleanu. După cum ne informează revista bucureșteană Doi- na, (nr 18 din 1 iunie 1884), compo- zitorul Alexandru Podoleanu a format un cvartet vocal din cițiva mari cîntăreți de operă, care a lansat în pa- raclisul Mitropoliei din Bucureşti, în prezenta Regelui Carol I şi a reginei Carmen Sylva, troparul Hristos a in- viat în cele trei versiuni muzicale cu- noscute pînă astăzi. Evenimentul s-a petrecut după slujba religioasă tradi- țională, unde celebrul cvartet vocal a sustinut răspunsurile liturgice, conce- pute de dirijorul şi compozitorul Ale- xandru Podoleanu. Acelaşi nucleu vocal se pare că a cintat şi la mormintarea lui Mihai Eminescu pi- esa De-oi adormi curand de George 1. Mugur (varianta poetică la Mai am un singur dor).
Troparul Hristos a înviat a deve- nit atit de popular, încît după 50-60 de ani de la lansare, chiar şi unii pro- fesionişti nu mai ştiau numele com- pozitorului, publicîndu-l sub binecu- noscuta sintagmă melodie veche".
Alexandru Podoleanu s-a născut la 30 august 1846 în comuna Podoleni,
județul Neamt. Şi-a început educația muzicală la Şcoala de cîntăreți biseri- ceşti din Mănăstirea Neamt, apoi a ajuns la Conservatorul de muzică din București. După absolvență a fost nu- mit ca profesor suplinitor de muzică vocală la Liceul Sfintul Sava din Bu- cureşti. Aici a început apostolatul său didactic, Alexandru Podoleanu reu- șind să închege cel mai prestigios cor scolar din Capitala României, concer- tele sale de la Ateneul Român deve- nind modele de profesionalism pen- tru întregul învăţămînt. Prin exemplul viu, Alexandru Podoleanu a reuşit să- I convingă pe ministrul Învăţămîntu- lui Spiru Haret, să introducă - obliga- toriu-in programa analitică școlară, cursul de cor. Alexandru Podoleanu a murit în 1907, în Bucureşti, după ce lăsase moştenire cîteva veritabile şla- gäre ale genului bisericesc (Hristos a inviat, Mulți ani trăiască, colindul Mos Ajun, troparul In Iordan botezindu-te Tu, Doamne, axionul De Tine se bucură).
După mai bine de un secol de la lansarea acestui inspirat cîntec de Paşti (Hristos a inviat), melodie definitiv intrată în conștiința creştinilor orto- docși, poate că este timpul ca numele autorului să fie scos din anonimatul apăsător al atîtor creatori modești, care s-au mulțumit doar cu mila lui Dum- nezeu şi cu recunoștința oamenilor care și-au aflat în cîntec, o clipă de înălţare sufletească.
(După Viorel Cosma, Revista Radio România)

Întrebări similare