| grab a întrebat:

Ce implicatii are religia/incultura in exemplul de mai jos:

(citat din blogul unui amic)

"ba, in Romania au ramas fix 2 categorii de oameni:

- aia prea prosti pentru a pleca si prea prosti pentru a se descurca acolo

- aia suficient de destepti incat sa se descurce acolo

Primii nu-s capabili s-o puna nici de-un protest impotriva pretului la rosii. Ultimii n-au nici un interes, ca-i exploateaza pe primii."

Răspuns Câştigător
| martzian a răspuns:

"Se ofera cineva sa comenteze propozitia in contextul dat?" - Nu ai ce sa comentezi in contextul dat, pentru ca nu se aplica situatiei.

"Saraci in duh" din Matei 5:3, caci acesta este sensul, nu are nici o legatura cu intelegerea pur romaneasca a expresiei - care leaga "sarac cu duhul" de slab la minte sau cu probleme psihicie. A fi "sarac in duh" (ptōchos pneuma in gr.) se refera la a experimenta o nevoie - o saracie - spirituala, care il determina pe om sa adopte atitudinea potrivita fata de Dumnezeu. Este opusul multumirii de sine si include o stare smerita si recunoasterea falimentului cauzat de separarea de Dumnezeu. Lucrul acesta nu te face nici prost, nici nebun, ci mai degraba intelept si mostenitor al Imparatiei Cerurilor, dupa cum continua versetul.

Sper ca ti-am putut de folos in a darama acest mit sinistru.

31 răspunsuri:
| Exilee a răspuns:

Si. de ce la categoria religie?big grin

AI punctat chiar bine, dar oricum eu vad lumea din 4 perspective *_* (mai incolo generalizez). Cei "prea prosti" sunt niste slabi care nu doresc sa cunoasca, nu sunt in stare sa ia decizii din nefericire, parca intr-un fel se lasa si ei sa fie controlati. Bine, nu vorbesc de toata lumea.

| grab explică (pentru Exilee):

Pentru ca e interesant cum multi din categoria 1 considera ca pacatuiesc incercand sa acceada la categoria 2.

Puteam sa il pun si la Cariera pe mirosul proaspat de BAC si "generatie de sacrificiu", dar in principal urmaresc sa primesc reactii despre influenta religiei si a autosuficientei maselor.

| Exilee a răspuns (pentru grab):

Depinde de fiecare, de ambitie, seriozitate si mai multe calitati happy

| grab explică (pentru Exilee):

"eu vad lumea din 4 perspective"

care-s alea?

| ErrorFound a răspuns (pentru Exilee):

Hm, hm...
"Slabi care nu doresc sa cunoasca"...esti crestin? big grin Ma bucur ca recunosti. laughing

| ErrorFound a răspuns:

Nu-i adevarat. Unii mai vor sa-si vada de viata chiar daca apartin categoriei 2.
Ma rog...ar fi normal ca cei inteligenti sa conduca, dar sa nu uitati ca traim in Romania(tara in care orice retardat poate ajunge intr-un post de conducere pentru interesele occidentalilor).

| anonim_4396 a răspuns (pentru ErrorFound):

Eu nu as zice retardat, deoarece astia de sus ne manipuleaza cum vor ei, noi santem prostii de jos care mancam rahatul celor de sus, iar aceastia nu au niciun interes asupra binelui comun numai asupra celui propriu

| grab explică (pentru anonim_4396):

Chiar cum vor ei?
Sau cum acceptam noi drogati de media si placeri de carton in primetime?

| anonim_4396 a răspuns (pentru grab):

Noi acceptam ceia ce noua ni se spune deoarece nu avem alte variante, ia gandeste-te cum era pe timpul Inchizitie? Avea 2 variante acceptii crestinismul sau morii.

"deoarece nu avem alte variante"

Ai incercat sa stergi programele inutile din TV sau sa refuzi ziarul gratuit si te-a oprit cineva?

Inchizitia a fost atunci. Noi aici vorbeam despre prezent. Te bagi la argumente din prezent sau o comutam in istorie, ca sa stiu sa schimb putin formularea thread-ului; dar parca n-as face-o...

| ErrorFound a răspuns (pentru anonim_4396):

Ne manipuleaza dar la randul lor sunt manipulati.

1) Nu am ziar
2)Nu ma prea uit la TV
Iar acum tu vorbesti de faptul ca masele sunt controlate, dar iti dai seama ca unui om putin ii pasa de acest lucru sau chiar de loc, spune-mi cati tineri din ziua de azi se revolta asupra sistemului, nu le pasa, pur si simplu e confortabil si gata, eu unul stiu un lucru nu am de ce sa lupt: Daca as vrea sa lupt, m-as lupta cu "morile de vant" intelegi? Lumea e conforta in scavie deoarece cu asta e obisnuita de mii de ani, si vrea ea insasi sa iasa? Iar eu de ce as lua o oarecare initiativa? Chiar daca as lua as fi sustinut, nu am sustinere, resurse deci nici initiava, poate in viitor da as fi dispus sa vrea sa schimb ceva in societatea asta de 2 lei dar acum nu am mijloc, si chiar daca as avea, sa le vorbesc oameniilor ca sunt scavii celor mari ar fi ca si cand as vorbi cu pereti, prea putinor le pasa, deoarece sa vada realitate inseamna sa iasa din zona de confort.

| grab explică (pentru ErrorFound):

Incearca sa conturezi o identitate colectiva macar, asa de dargul exemplului realist, te rog!

"societatea asta de 2 lei" din care faci si tu parte?

sau aia la care te uiti dezamagit in timp ce intelegi fenomenele indiferent si chiar savurezi un popcorn asteptand un happy-end?

| ErrorFound a răspuns (pentru grab):

Basescu manipuleaza alegerile/legile aprobate in parlament si unde se duc banii de la UE.
El, la randul ui, este manipulat de presedinti occidentali care au interes in Romania. happy Vrei exemple?

| grab explică (pentru ErrorFound):

Eu stiu exemple si scenarii, dar daca vrei sa le expui si tu si ai timp, te rog incearca. Prinde bine sa fie aici si eventual sa le dezbatem mai tarziu.

Bafta!

| grab explică:

Lily8, DA, asa o fi, dar asta nu inseamna ca cei din categoria 2 sunt atei!

Poti sa fii si teist ca tot aia ii atata timp cat ai minte

| grab explică:

@ErrorFound,
Parca tu meriti funda so far, totusi baga niste exemple la treaba aia anti-basista ca sa ramana aici pentru posteritate.

Pe baubaulica lasa-l, ca el umbla cu folia de aluminiu pe cap sa nu ii scaneze serviciile chipul cu care a fost inzestrat in maternitate de extraterestrii rastalamacitori de texte biblice evreiesti din Vechiul Testament. Am zis!

Thx!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sa inteleg ca tu nemaifiind prost,ai preafrumoase ganduri despre natia din care te tragi,de cocalari si tzopopince? Doamne cat va individiez,pi voi astia disteptii,cu teancul di bani pe facebok,cu cantari frumoase cu; banii, dusmanii, valoarea mea, ascultate in masina bossului, spre locul di par -care.si care asteptati mere di la cei prosti si dragi ai vostri, pachete cu produse autohtone. avea dreptate irina loghin ce canta odata; cu o punga di cafea, iei jumate de purcea.grab? di un lucru sant sigur; tu nu esti prost.da nici dastept.esti facut gramada.si-ti multamim romanii prosti care am ramas acasa, pentru gandurile frumoase.

1. Sunt in Romania si nu vreau sa plec. "Gandurile" nu imi apartin, doar le comentam.
2. Nu am FB si nici nu ma laud cu ceva anume, pot spune doar ca milioanele din salariu imi depasesc cu mult anii din varsta.
3. Irina Loghin canta piese mai frumoase si mai profunde, dar ca sa le simti si tu ar trebui sa iti scoti purcelele din cap.
4. Nu ai inteles nimic din ce am intrebat si nici din ce au scris altii (seamana a lipsa de respect la adresa noastra), nu ai facut decat sa defulezi niste frustrari de bugetar/pensionar incapacitat financiar si intelectual. Mai citeste pana intelegi, altfel te rugam sa nu ne poluezi cu chestii inutile si nesolicitate!

Doamne ajuta!

| ErrorFound a răspuns (pentru anonim_4396):

Nici tu nu te diferentiezi prea mult de cei pe care i-ai descris. Acum nu spune ca ca te jignesc, dar modul in care scrii vorbeste pentru tine. big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Grab? daca am intales gresit, sa ma ierti si sa ma iubesti.ca tati ni iubim patria.cat despre cuvintele scrise sant dintr-o cantare cocalareasca; nu sant prost, da nici destept, sant ca orice om.nu ma bat cu pumnu-in piept, cand ma pis ma tin de pom.mai, mai.De ce pui tu; religia,incultura? ca despre bugetar, pensionar, frustrat, si incapacitat financiar nu ai dreptate? ai doar oleaca, cand spui Doamne-ajuta.AMIN.adica; asa sa fie.in jeneral iubesc romanii,de oriunde.dar cei care -i trag in jos pe altii, ori care au plecat, si critica tarisoara asta atat cat pot, in loc sa o ajute chiar si cu o vorba frumoasa, nu-i prea pot suferi.

Esti incoerent, inconsecvent si pana acum inutil in thread-ul acesta.

Nu ascult "cantari cocalaresti" si cu atata mai putin le-as recomanda sau le-as cita in loc sa imi folosesc propriile cuvinte. Oricum la cum gandeste artistul tau preferat cred ca urmatorul vers ar fi fost: "Intru'n casa fara cheie, cand f|_|t ma tin de femeie."

In continuare te-as ruga sa contribui la intrebare cu raspunsuri la obiect. Daca poti! Ai reusit sa citesti de la stanga la dreapta intrebarea pana la urma? E greu?

Apropo, aia care au plecat afara ii trag mult pe cailalti, DAR in SUS facand pomana in tara lunar care 100-200 de euro prin Western Union! Aud!?

| Mikhtarian a răspuns:

Pentru ca asta-i Romania, bogata in natura si saraca in gandire.

| grab explică (pentru Mikhtarian):

"Ferice de cei saraci cu duhul!"

Se ofera cineva sa comenteze propozitia in contextul dat?

| Mikhtarian a răspuns (pentru grab):

Ferice de cei saraci cu duhul,caci Iisus le va alina durerea acolo sus.
In contextul dat, aici duc o lupta, dar acolo sus sunt ca niste regi, caci Dumnezeu nu uita, si plateste tot.

| grab explică (pentru martzian):

Explicatia ta este buna.
Funda tie!

| martzian a răspuns (pentru grab):

"Se ofera cineva sa comenteze propozitia in contextul dat?" - Nu ai ce sa comentezi in contextul dat, pentru ca nu se aplica situatiei.

"Saraci in duh" din Matei 5:3, caci acesta este sensul, nu are nici o legatura cu intelegerea pur romaneasca a expresiei - care leaga "sarac cu duhul" de slab la minte sau cu probleme psihicie. A fi "sarac in duh" (ptōchos pneuma in gr.) se refera la a experimenta o nevoie - o saracie - spirituala, care il determina pe om sa adopte atitudinea potrivita fata de Dumnezeu. Este opusul multumirii de sine si include o stare smerita si recunoasterea falimentului cauzat de separarea de Dumnezeu. Lucrul acesta nu te face nici prost, nici nebun, ci mai degraba intelept si mostenitor al Imparatiei Cerurilor, dupa cum continua versetul.

Sper ca ti-am putut de folos in a darama acest mit sinistru.

| Mikhtarian a răspuns:

Cum zici tu.

| Lily8 a răspuns:

Religia ii tine in frica pe cei din prima categorie iar cei din a doua sunt destul de inteligenti incat sa si vada de viata lor si sa o duca bine, oriunde.

| qIrinna a răspuns:

"Saraci in duh" din Matei 5:3, caci acesta este sensul, nu are nici o legatura cu intelegerea pur romaneasca a expresiei - care leaga "sarac cu duhul" de slab la minte sau cu probleme psihicie. A fi "sarac in duh" (ptōchos pneuma in gr.) se refera la a experimenta o nevoie - o saracie - spirituala, care il determina pe om sa adopte atitudinea potrivita fata de Dumnezeu.