| JugariuIulia a întrebat:

Buna, am 18 ani și am fost la ginecolog că nu am menstruație, nu am avut niciodată și sunt suspectată sindrom rokitansky, știe cineva, e grav, nu pot avea copii niciodată?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| Floridori a răspuns:

As vrea sa incurajez pe aceasta cale orice fata care are deja 16 ani si care nu a avut niciodata menstruatie, sau are inca cicluri neregulate, sa mearga la medic fara nicio scuza, cu sau fara acordul mamei.Lipsa menstruatiei sau neregularitatea ciclurilor NU sunt normale si reprezinta un semnal de alarma pe care il da organismul unei femei.

Daca ai fost la medic, cu siguranta acesta a vizualizat cel putin uterul, prin metoda ecografica.
Daca da, atunci ar fi fost suficient pentru a intelege daca uterul tau este inexistent ori hipoplazic, avand in vedere ca acest sindrom se refera la lipsa ori hipoplazia (subdezvoltarea) uterului, colului si/sau a vaginului.

Daca uterul este in totalitate inexistent, categoric nu se poate discuta de o sarcina din motive evidente.In cazul in care si vaginul este compromis, nu vei putea intretine nici macar relatii sexuale normale fara interventia medicului.

In cazul uterului si/sau a colului uterin, depinde de gradul in care este afectat, deci fara aceste detalii, nu se poate spune daca exista macar o mica sansa de a avea copii sau nu.Trebuie mentionat ca in prezent nu exista nicio metoda medicala prin care sa se poata modifica structura uterului, iar transplantul ar fi ceva inedit si o posibilitate putin probabila din moment ce s-au facut mai putin de 100 in intreaga lume pana la ora actuala.
Da, exista utere artificiale care se folosesc inca la nivel experimental pe animale, in special bovine si ovine.Dar esti constienta ca aceasta varianta nu va fi la indemana oricui, chiar daca iese din faza experimentala in timpul vietii tale.

In cazul vaginului, daca acesta este existent, dar hipoplazic, exista metode chirurgicale prin care sa se poata adapta lungimea lumenului vaginal, astfel incat sa ai un lumen vaginal cel putin cu o lungime minima de 7cm., sau mai mare, acolo unde este posibil.Astfel ai putea intretine relatii sexuale normale, cu conditia sa ai si un partener intelegator si iubitor.

Sansele ca o femeie cu sindromul Rokitansky sa aiba copii proprii sunt extrem de mici, iar acest lucru ar putea fi posibil doar in cazul in care uterul exista, este doar usor hipoplazic si doar prin metode de reproducere asistata.
Partea pozitiva este ca ovarele nu sunt afectate si sunt la fel de functionale, nici mai mult si nici mai putin decat in cazul in care femeia nu ar suferi de acest sindrom.

| JugariuIulia explică (pentru Floridori):

Am făcut ecografie și mi s-a spus că nu se vede partea in care sta copilul si doar atât trebuie sa fac rmn

| JugariuIulia explică (pentru Floridori):

Am făcut ecografie și mi s-a spus că nu se vede partea in care sta copili cred că se referea la uter și trebuie sa fac rmn de abdomen

| Floridori a răspuns (pentru JugariuIulia):

Sincer, este destul de bizar ca un medic sa nu spuna in mod direct "uter", fiind acesta si cel mai normal si firesc termen, dar ok, fiecare om cu nebunia sa big grin

In cazul in care uterul lipseste cu desavarsire, categoric nu se poate vorbi de o sarcina.Motivele sunt evidente si cred ca le intelegi si tu foarte bine.

In rest, daca vaginul nu este hipoplazic, vei putea intretine relatii sexuale normale.

| Marius22222222222 a răspuns:

Depinde cat de deranjant e pentru tine