Da, copilul are hiperbilirubinemie. Bilirubina totala nu trebuie sa depaseasca 1 mg. De altfel, daca te uiti la albul ochilor lui, probabil vei observa ca e icteric. Du-l de URGENTA la boli infectioase la spital. ACUM, fiindca probabil are hepatita acuta.
Alma, e foarte intelept sa duci copilul la un alt pediatru. Am gresit ca am sarit cu diagnosticul hepatita acuta, nestiind daca mai ai analize, fiindca asta e cea mai frecventa cauza de hiperbilirubinemie la un copil si, daca era hepatita acuta, reprezenta o urgenta.
Laur are dreptate, ar fi foarte bine daca ne-ai da rezultatele la fractiile bilirubinei (trebuie sa scrie pe buletin BD sau bilirubina directa sau bilirubina conjugata si BI sau indirecta sau neconjugata).
Este posibil sa aiba un icter congenital, ceea ce trebuie diagnosticat. Revino cu detalii si spune-mi, te rog, din ce oras esti.
Faptul ca bilirubina indirecta, neconjugata este cea crescuta, vine in ajutorul ideii ca ar putea fi o hiperbilirubinemie da cauza medicamentoasa. Oricum nu e in regula, poate ca trebuie umblat la doze sau schimbate preparatele pe care le ia acum.
E important de stiut care bilirubina e crescuta, cea directa sau indirecta? Sau ambele? Ai valorile pentru ele?
Cea conjugata e directa, deci e crescuta fractiunea indirecta (neconjugata). Se pot exclude cateva patologii fata de prima informatie pe care ne-ai dat-o, dar prefer sa nu iti dau o lista cu posibile diagnostice pentru ca unele dintre ele sunt destul de severe si ar fi pacat sa te sperii degeaba. Mai bine consulta un alt pediatru si va sti cum sa continue abordarea cazului. Sanatate!
Motive de ingrijorare nu sunt, dar sunt motive de analize! Bilirubina totala trebuia sa fie pana la max 1, 2.Trebuie vazut care dintre bilirubini este cea crescuta, directa sau indirecta si functie de asta facut o serie de analize suplimentare...
Deci, bilirubina conjugata(directa) este normala. Asta inseamna ca cea neconjugata este crescuta, iar motivele sunt de obicei prehepatice. Cel mai frecvent se intampla dupa ce COPIII iau anumite medicamente care fac hemoliza! Alte posibile cauze ar fi:
- anemie hemolitica
- diseritropoieza
- incidente transfuzionale
- incompatibilitate de Rh la noi nascuti-nu e cazul!
- rap B c/ BT > 0, 33 pana la o valoare a BT < 3 mg/dl
- LDH/ AST (valoare enzimatica la 37 ºC)
Ce medicamente a luat in ultimul timp? Cauta un alt pediatru si vezi ce analize-ti zice sa-i faci si tine-ne la curent! Sanatate multa!
Brigaela, hepatita nu poate avea pentru ca recent i-am facut toate analizele referitoare la hepatita, poate alata afectiune ii produce acest nivel de bilirubina, am sa ma duc la alt medic, pentru ca cel ce mi-a citit analizele a zis ca nu trebuie sa ma ingrijorez, i-am spus ca-mi pare rau dar nu pot sa stau fara sa-mi fac griji.Multumesc mult
Laur imi pare rau dar nu specifica la rezultat decat bilirubina total si bilirubina conjugata care este de 0, 1, transaminasa si toate celelante rezultate sunt normale.Multumesc