| тecнιннιlα a întrebat:

Buna dimineata!
Ieri sotul meu a fost diagnostificat cu Pitiriazis rozat si i s-a prescris o crema si pastile + un regim alimentar.
Am cautat de curiozitate pe internet si scrie ca medicamentele si regimul nu ajuta cu nimic deoarece va trece de la sine. In alta parte am citit ca unele persoane desi s-au vindecat de acest virus au ramac cu eruptia pe piele.
Intrebarea mea este sa respect ce a spus doctorul si sa tin regimul strict si sa ia medicatia sau nu chiar asa? Si daca stiti eruptia trece dupa cateva luni (asa spune si dr si lumea) sau ii raman permanent?
Scuze pentru orice confuzie si multumesc anticipat pentru ajutor.
La revedere.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| dermdoc a răspuns:

Buna ziua,

Pitiriazisul rozat este o eruptie cutanata care se datoreaza reactivarii unor virusi din familia herpes-virus (HHV 6 sau 7) pe fond de imunosupresie (raceala, stres, alimentatie necorespunzatoare, etc...). Mecanismul prin care apare eruptia este imunologic si incomplet inteles. Este intr-adevar o afectiune autolimitata (trece singura in aprox. 8 saptamani, cel mai "lung" caz de pitiriazis rozat citat in literatura este de 2 ani) fara tratament. Tratamentul (o crema cu putin cortizon si pastilute antialergice) se aplica doar in cazul in care exista mancarimi de piele. Regimul impus de medicul ce l-a consultat se datoreaza cel mai probabil a unul din 2 lucruri: fie s-a gandit ca ar putea fi si o urticarie alimentara/medicamentoasa, fie i s-a prescris prednison/medrol. Daca intr-adevar este pitiriazis rozat, atunci trebuie doar sa aveti rabdare, va trece singura. Afectiunea nu este contagioasa, deoarece aproape sigur si dvs sunteti deja de mult timp "colonizata" cu HHV6 si 7. Eruptia nu ii afecteaza stare generala de sanatate si nu lasa urme. Un link util: http://www.dermnetnz.org/topics/pityriasis-rosea/

Succes si insanatosire grabnica!
http://primoderm.ro/

| ALGator a răspuns (pentru dermdoc):

Cu alte cuvinte atit medicamentul cit si regimul alimentar prescris sunt inutile, ceeace e si de asteptat in cazul unei afectiuni cauzate de virus. Ar fi de dorit ca atunci cand se prescrie un medicament sa sa indice daca e cu scopul de a vindeca afectiunea sau doar paliativ. In caz contrar se da o impresie gresita pacientilor ca totul se poate (si trebuie) trata cu medicamente si ca un regim strict alimentar este aproape intodeauna impus :-)

| dermdoc a răspuns (pentru ALGator):

Cu alte cuvinte, da. Tratamentul este simptomatic. Ma indoiesc ca medicul i-ar fi zis ca il va "vindeca" miraculos de pitiriazis rozat. Exista insa si terapii antivirale specifice (contra herpes simplex 1 si 2, citomegalovirus, unele tipuri de influenza - vezi amantadina, si altele) care vindeca afectiunile produse de unii virusi. Deci nu in orice afectiune virala tratamentul este inutil. Nu v-as dori ca, in cazul in care faceti o encefalita herpetica, medicii sa ridice din umeri si sa spuna ca nu va pot trata cu medicamente, doar ca sa nu va faceti o "impresie gresita". Am comentat despre regimul alimentar mai sus. In rest,

Multa sanatate.

2 răspunsuri: