Carnea in sine nu produce cancer, daca nu este tratat cu chimicale cancerigene sau daca nu se consuma arsa.
Mezelurile creste șansa cu 25% și carnea roșie gen vita, porc, puiul și peștele sunt mai bune
Carnea rosie, daca mananci multa in fiecare zi, creste riscul de cancer la intestine de la 3-4% la 4-5%.
Iar rata de cancer la vegani e aceeasi ca la carnivori, cu deosebirea ca ei fac in general alte tipuri de cancer.
Canrea rosie de orice fel nu e buna, poate duce si la cancer de colon, deci porc, oaie, vita.
Nu vorbim de preparate din ele care-s mai rele, salamuri, mezeluri, etc, vb chiar de carnea curata.
Carnea alba e buna, pui, curcan, peste, si astea le-a spus dr Marius Sava miercurea la Maruta cand vine, adica sa dau si si sursa. Am clipurile.
Pai nu multi care cred. Toate mezelurile de prin supermarketuri sunt niste infectii jenante, indiferent de pret. Te uiti la lista de ingrediente si te linistesti. Pe linga povestile cu imbolnavitul, e vorba de FAVORIZEAZA aparitia, nu te imbolnaveste direct. Deci conumul de carne rosie creste sansele sa faci cancer, cumulat cu stresul, factorii genetici (MAI ALES ASTIA!), regimul de viata in general. Uite, ca idee, am un prieten in neamul caruia se moare pe capete de cancer. Barbatii nu prea prind nici 65 de ani. Taica-su a avut noroc de Covid, ca daca nu era ala, se mai chinuia vreo 3-4-5 luni cu cancerul. Desi femeile in general sunt mai longevive, de curand i-a murit o verisoara de cancer. 33 de ani, sportiva, regim echilibrat de viata, nebautoare, nefumatoare. Deci...
Eu stiu de carnea procesata ca e foarte periculoasa pe directia asta adica tot ce inseamna:
- mici
- salam
- parizer
- crenvursti
- pateu
- carnati
Am auzit intr-adevar si de carnea rosie ca ar contine o enzima ceva care favorizeaza dezvoltarea celulelor canceroase dar cica ar fi valabil atunci cand nu o gatesti suficient, spre exemplu stii ca multi mananca vita in sange ori gatita pur si simplu insuficient (un obicei foarte prost de altfel mai ales atunci cand nu cunosti provenienta carnii).
Carnea procesată (salam, șuncă, cârnați, mezeluri) este cea mai periculoasă, clasată drept cancerigenă de OMS. Carnea roșie (vită, porc, miel) consumată în exces crește riscul de cancer colorectal.