| VulpeaDinUmbra a întrebat:

De ce zic unii oameni ca ceapa neaparat trebuie calita in ulei, nu se poate face fara ulei sau care e faza? Sau legume calite in ulei si daca mananci zi de zi e ok? Nu dauneaza? Daca garnitura sau carnea nu e prajita ci e fiarta

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
18 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Iar te plictisesti.
Ai niste intrebari de parca te-ai nascut ieri.
Sau locuiesti singur, fara a socializa cu nimeni.
Ceapa se mananca si fiarta si coapta si prajita.
Si chiar crudă.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Asa un bou ca tine n am mai vazut, ai nistre intrebari de rahat nu sti nimic latrii ca cîinele la lună culca te mai bine.

| lpavel a răspuns:

Alimentele prajite in ulei sunt mai gustoase dar mai nesanatoase! Dar se poate folosi cat mai putin ulei posibil si e acceptabil sau de poate folosi ulei de masline!
Cat despre ceapa calita ea nu se poate cali in apa ci numai si numai in ulei! Le poti fierbe in putina apa dar NU vor avea acelasi gust!

| VulpeaDinUmbra explică (pentru lpavel):

Adica si daca mananci zi de zi prajit e ok? Si nu se depune nici o grasime nici unde? Daca ai grija sa pui cat mai putin ulei si sa nici nu il incingi tare uleiul?

| lpavel a răspuns (pentru VulpeaDinUmbra):

Eu nu am zis asta! Daca mananci zi de zi prajeli si nu faci efort fizic deloc ingrasi. asta e sigur 100%! Eu doar am zis ca macarea nu e atat de gustoasa ca cea prajita! Dar daca faci efort fizic, munci grele poti manca orice dar cu masura si tot nu vei ingrasa!

| gabicoo a răspuns:

Ceapa poate fi consumă și fiarta, coaptă sau crudă - nu doar prăjită. De pâinea cu ceapă nu ai auzit? O găsești la Auchan.

| Frank51 a răspuns:

Legumele sunt călite în ulei pentru că uleiul încins are temperatură mare și e stabil la temperatura respectivă. Tocmai datorită temperaturii și proprietăților uleiului, extrage mult mai multe arome si face legumele mai gustoase și fragede.

| VulpeaDinUmbra explică (pentru Frank51):

Si legumele si daca le mananci facute in ulei e sanatos? Numai carne si alte cele sa nu mananci zilnic facut cu ulei?

| Frank51 a răspuns (pentru VulpeaDinUmbra):

Nu știu ce percepție si cultură ai despre ce vorbești, eu îți pot spune din punct de vedere chimic ce se întâmplă.

Uleiurile rafinate sunt foarte stabile si consumate în proporții mici nu dăunează sănătății. Deci călirea (atenție, nu prăjirea), o poți face în puțin ulei de orice fel, gen o lingură două.

Uleiul de măsline în salate e foarte bun, sănătos pentru corp.

Carnea prăjită in ulei merge ocazional( gen o dată pe săptămână) dar mai bine o faci la cuptor cu legume si iese mult mai bună la gust.

Deci calirea nu necesita prajire deloc?

Calire inseamna ca o prajesti 5 minute la foc mic sau pana isi schimba nuanta! Vad ca nu prea le intelegi... laughing

Călirea... este denumirea convențională pentru prăjirea alimentelor mai fine, într-un timp scurt și la foc mic.

Călirea este tot prăjire în termeni logici, dar e o diferență mare între prăjire în baie de ulei la 300 de grade, si călirea cepei la foc mic 2 minute.

Ca să fiu si mai explicit:
La fierbere ai cele mai mici temperaturi, 80-100 de grade.
La călire ai ceva temperaturi mai mari, 150-200, iar la prăjire dai pe foc maxim si ai temperatura maximă, 250-300 grade.

Deci calirea nu te afecteaza? Chiar daca e facuta zilnic?

Daca mananci calit zi de zi nu te afecteaza daca in rest e fiert tot? Adica daca numai ceapa faci in ulei si in rest fierbi tot, e ok? Nu ai ce pati?

Cred că ești prea paranoic.

Nu patesti nimic orice ai manca numai ca ingrasi sau la batranete apar diferite boli, dar o boala sau alta tot apare la batranete asta nu o poti ocoli orice ai face!

Da dar totusi cand faci detox trebuie sa fi mai atent, si sa mananci cat mai sanatos, si prostii ori sa mananci cat mai rar ori chiar deloc daca poti, pana termini cu detoxul

Cand faci detox nu mananci nimic cel putin 24 de ore, numai apa consumi!