Apa de orez
30 gr. orez, un litru de apa, zahar (dupa gust)
Se alege orezul de impuritati, se spala si se lasa sa se inmoaie aproximativ 12 ore in apa rece (de seara pana dimineata).
Apoi se completeaza apa in care a stat orezul pana la 1 1/2 litru si se fierbe la foc domol aproximativ o ora pana cand bobul de orez "infloreste" si se zdrobeste usor, iar apa scade la un litru (in timpul fierberii se amesteca din cand in cand orezul).
Se strecoara printr-o sita deasa sau prin tifon, se adauga zaharul si se mai da in fiert cateva clocote.
Poate fi preparata si din faina de orez.
Multa sanatate fetitei tale.
Reteta a fost preluata din "Mama si copilul" de Emil si Herta Capraru
In reteta originala se spune ca se indulceste cu zahar 5% si ca se foloseste ca aliment de tranzitie in boala diareica.
Zeama de orez e f simpla :fierbi orezul mai mult si zeama aia o dai sa o bea e asa mai mucilaginoasa mai concentrata, dar pentru a opri varsaturile poti sa o hidratezi cu ceai de sunatoare sau musetel daca se poate fara zahar si cam la 20 de min.cate o inghititura buna sa ia sau daca e mica cu seringa 10ml la 20 minute eu asa am facut cu fetita mea care nu a vrut sal bea si cu lingurita sau o seringa de la nurofen etc i-am dat cate putin sa nu se deshidrateze pentru ca varsa, si trebuie sai dai multe saruri sa bea sa nu se deshidrateze sunt la farmacie saruri pentru hidratare in stari de voma, sau cateva lingurite de ser fiziologic poti sai dai si isi revine si biotics praf dizolvat i reface flora intestinala etc.sunt multe metode, dar medicii aia ce fac?
Va multumesc mult... pentru raspunsuri... Adina68 a avut reteta pe care o doream... intr-adevar acum imi aduc aminte... multumesc mult... fetita e mai bine...
Pacat ca biterul romanesc e amar, ar ajuta, diluat cu apa bineinteles. Daca era doar problema digestiva cred ca ajuta si ceaiul de menta, insa s-ar putea ca patogenul sa fie scapat in organism si atunci poate ca e bun un antibiotic.
Opui orez la fiert si mai multa apa, trei catei de usturoi cu coaja si ai o zeama care strange la stomac.
Cel mai bun este mucilagiul de orez. fierbi o canita de orez in apa (cam de vreo trei-patru ori mai multa apa decat orez) si lasi sa fiarba acolo pana aproape scade de tot, iei spuma aceea de deasupra orezeului, care este mucilagiul si il dai copilului. Ii dai 5-6 lingurite de 4-5 ori pe zi, nu mai mult. Succes si multa sanatate.