Consumatorii trebuie să fie mai atenţi atunci când îşi cumpără o sticlă de lapte sau un pahar de iaurt. Ştampila aplicată pe ambalajele lactatelor face diferenţa între calitatea produselor, susţin reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
"Spre exemplu, laptele care are aplicat pe sticlă sau cutie o ştampilă rotundă este considerat un produs de calitate mai slabă comparativ cu cel care are însemnul oval", explică Raul Balogh, purtător de cuvânt la ANSVSA. Potrivit sursei amintite, consumul lactatelor cu ştampila rotundă nu ar afecta sănătatea consumatorilor.
Medicii nutriţionişti ne sfătuiesc însă, ca atunci când alegem produse lactate, să căutăm pe ambalaj ştampila ovală. "Aceasta garantează respectarea tuturor normelor europene de calitate. Atenţie! Ştampila rotundă înseamnă că acele produse pot fi comercializate numai pe teritoriul României, ele nefiind conforme cu standardele europene", spune lector univ. dr. Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist.
Beneficiile consumului de lactate
Deşi recunosc că practica amintită ţine de calitatea produselor, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor spun că, în fond, este vorba despre o chestiune de modernizare. "Am cerut o derogare de la Uniunea Europeană pentru modernizarea acestor fabrici care produc lactate, pentru că trebuie să le ajutăm, mai ales în această perioadă de criză. Până la sfârşitul acestui an însă, toate unităţile care produc şi depozitează produse lactate vor fi modernizate în conformitate cu toate normele europene, pentru că, în caz contrar, ele nu vor mai avea autorizaţia de funcţionare", ne asigură Raul Balogh.
În ceea ce priveşte consumul de lactate, medicii spun că aceste produse oferă o mulţime de beneficii organismului - stimularea sistemului imunitar, întărirea oaselor, prevenirea obezităţii, hidratarea tenului.
"Din studiile efectuate de către Comitetul Internaţional Anti-Obezitate, pe un număr semnificativ de pacienţi obezi, s-a observat că aportul de lapte ajută la scăderea greutăţii corporale. Astfel, o creştere a dozei zilnice recomandate de calciu (DZR) de 300 mg a fost asociată cu pierderea a 2,5 – 3 kilograme de grăsime corporală la persoanele adulte. Aceste date sugerează că, dacă se vor consuma 400 de ml de lapte degresat pe zi, se reduce riscul de obezitate cu până la 70%", arată medicul Alexandrescu.
Totodată, consumul de lactate este recomandat şi persoanelor care ţin la siluetă. "Referitor la procesele de pierdere în greutate, în special în jurul taliei, cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Obezităţii din SUA au demonstrat că un consum ridicat de alimente bogate în calciu, mai ales cele degresate, precum lapte de vacă, iaurt, lapte bătut favorizează semnificativ slăbirea", completează nutriţionistul.
Pentru înfrumuseţare, lactatele trebuie consumate în funcţie de necesităţile fiecăruia dintre noi. Astfel, laptele nedegresat hidratează şi menţine elasticitatea pielii, laptele bătut împiedică uscarea pielii, iar laptele integral înlătură "oboseala" tenului supraexpus la soare şi hrăneşte pielea uscată. La rândul lor, iaurtul regenerează, calmează iritaţiile şi arsurile, brânza de vaci aprovizionează pielea cu grăsimi, smântâna este furnizorul perfect de grăsimi, care ajută la prevenirea ridurilor, sana împrospătează şi înlătură impurităţile, iar zerul este eficient în cazul unor boli precum psoriazisul.
Niciodata nu ma voi satura de bunatatile acestea. Iubesc sa mananc branza de tot felul.Laptele il ador. ce mai.traiesc intr-o lume a lactatelor ![]()
Multumim pentru aceasta minunata postare.Sa traim sanatos, mancand sanatos!
Cel mai simplu si mai sigur, le incerci. Iei o data si vezi cum e, compari cu altceva... Asa, stampila aia ovala sau rotunda o spune ea ceva, dar se poate sa coste.
Criteriile pe baza cărora se ştampilează produsele lactate ţin de calitate, bunele practici de producţie şi de igienă, cunoaşterea traseului produselor finite, instruirea personalului şi, nu în ultimul rând, implementarea conceptului HACCP (analiza pericolelor şi controlul punctelor critice).