Tuturor ne plac prajiturile, si mai ales satisfactia pe care o avem cand cei dragi ne lauda “realizarile”. Pentru ca stim cu totii, cele mai bune prajituri sunt cele facute in casa, cu drag si atentie pentru detalii. Insa oricat de mult ne-am chinui, sunt anumite bunatati care ne ies foarte greu. Pentru ca una dintre ele e frisca, haideti sa aflam impreuna cum se face frisca adevarata!
In primul rand, aveti nevoie de ingrediente proaspete si de buna calitate si pe cat posibil, naturale. Gospodinele cu experienta recomanda urmatoarele ingrediente:
Pentru a fi siguri ca veti obtine o frisca delicioasa, este important sa lasati mai intai smantana la frigider cateva ore, pentru a se raci bine - se va intari mai repede. Apoi, o rasturnati intr-un vas (de exemplu un castron de mixer) si o lasati 10 minute. Incepeti sa bateti frisca la viteza mica si cind observati ca incepe sa creasca, puneti treptat cu lingura zaharul pudra si cel vanilat, iar apoi dati mixerul la o viteza mai mare. Continuati sa bateti pana se ingroasa si devine ca o spuma, iar apoi opriti mixerul si puneti 2 pliculete de intaritor pentru frisca. Cand este gata, dati vasul la frigider pentru o ora.
Este foarte important sa stiti ca in comert exista o smantana speciala pentru frisca. Se poate gasi la orice supermarket, de obicei in niste sticlute mici de plastic de 0.25, pe care scrie “Smantana pentru frisca”. Trebuie sa fiti foarte atenti, pentru ca aceasta smantana are un termen de valabilitate de doar cateva zile.
Iata cateva retete delicioase cu frisca:
Pofta buna!
Smantana sa aiba procentul de grasime mai mare pentru a se lega mai bine ( daca nu, se poate adauga 2 pliculete de intaritor de frisca)...
Zahar tos dupa gust... unora le place mai dulce...altora nu...si un plic de zahar vanilat la jumatate litru de smantana. Atentie, smantana trebuie sa fie foarte proaspata si grasa, nu ca cea pe care o gasim de obicei diluata prin magazine.
Se tine smantana cateva ore sau chiar o jumatate de zi in frigider, se bate apoi la mixer la viteza mica, fara zahar la inceput, si dupa ce s-a ingrosat deja se adauga treptat zaharul si vanilia dupa care se mixeaza in continuare la viteza mai mare. Cred ca mai bine se foloseste zaharul tos decat cel farin... Daca smantana nu are rezultate excelente se poate folosi intaritor de frisca Dr. Oetker care nu contine E-uri...se adauga la sfarsit, daca frisca nu este indeajuns de tare si se mai mixeaza 1 minut!
Frisca adevarata se face numai din smantana, fara zahar, fara intaritor fara nimic altceva. oala in care se mixeaza trebuie sa fie din sticla sau inox, uscata cu o carpa curata si bagata la congelator macar jumatate de ora, inaintea mixarii.smantana trebuie sa aiba un procentaj intre 18 % si 30% de grasime, daca e slaba nu se poate mentine aereata de mixare, cu alte cuvinte nu se "leaga". daca este prea grasa se branzeste, adica se face unt.se mixeaza la viteze mici, 1 sau 2, cand smantana isi schimba consistenta este gata, punctul in care zerul se poate alege de grasime(se face unt)este foarte sensibil si pentru cele care fac prima oara frisca este recomandat sa se opreasca aici, adica atunci cand se schimba consistenta smantanii si sa nu mai insiste cu mixatul pentru ca se "taie"frisca.
Se ia smantana, dar nu oricare, este una speciala, dulce si se bate cu zahar si gata!
Nu...cu smantana nu-mi place absolut deloc. Mi-a venit rau de la asa zisa frisca naturala...:-ss