Categorie: Mancare gatita
Specific: italian
Timp preparare: mediu
Nr. portii: 8
Calorii: 300 cal.
Una din cele mai consistente si mai savuroase mancaruri in Italia este ragu. Acest ragu cu carne suculenta si mirodenii pe masura se serveste langa orice fel de paste. Plin de savoare acest ragu apetisant, va va umple de placeri culinare.
Ingrediente
3 cepe medii, 1 ardei gras, 2 morcovi, 10 catei de usturoi, lujeri (bete) de telina, 1 kg carne tocata (vita si porc), 250 ml vin rosu sec si mai putin aromat, 500 ml suc de rosii (rosii in bulion tocate marunt sau date prin mixer/blender), piper, sare, ardei iute tocat marunt (boia).
Mod de preparare
Se toaca legumele cat mai marunt, dupa care se calesc in putin ulei (preferabil de masline).
Se adauga carnea si se lasa sa se rumeneasca la foc iute (are tendinta sa se adune in cocoloase si sa se lipeasca, de aceea se amesteca si se marunteste continuu).
Se adauga vinul si se reduce focul. Dupa ce a scazut bine, se adauga rosiile (sucul), se condimenteaza si se lasa pe foc pana atinge consistenta potrivita (o pasta mai moale).
Carnea se poate inlocui cu 2-3 conserve de ton in ulei (se foloseste de la inceput uleiul din conserve, adaugandu-se alt ulei numai daca este necesar), caz in care se pune vin alb, sec.
Se scoate cam 1/4 din sos iar restul se amesteca cu 500 gr paste (fierte in prealabil).
Cantitatea ramasa se pune in farfurii deasupra pastelor dupa care se presara cu parmezan/cascaval ras si patrunjel.
N'am gatit personal.
600 gr carne tocata de vita (sau amestec vita si porc)
1 ceapa medie
1 morcov mare
3 tulpini telina
50 gr pancetta (sunca uscata dar neafumata)
50 gr carnati de casa (optional)
50 ml vin alb sec
1 varf cutit scortisoara
1 varf cutit nucsoara
1 lingurita rasa piper
1 cana passata (sau 2 linguri pasta de rosii dizolvate intr-o cana cu apa)
2 cani supa pui sau vita
1 cana lapte
1 lingurita rasa sare
2 linguri unt
2 linguri ulei masline
Preparare
Taiem ceapa, morcovul si telina cubulete mici. Le adaugam peste untul cu ulei puse la incins si le calim cam 10 minute, la foc mai mic, pana se inmoaie bine. Facem astfel, ceea ce italienii numesc soffritto.
Adaugam carnea tocata si o calim pana sucul pe care-l lasa se evepora, cca 5 minute la foc mediu. Daca dorim, adaugam acum carnatii tocati marunt sau zdrobiti cu furculita si calim in continuare pana carnea incepe sa se rumeneasca, cca 15 minute. Stingem cu vin alb si lasam pana se evapora.
Condimentam amestecul cu scortisoara, nucsoara si piper, apoi turnam passata si 2 cani cu supa de pui/vita. Amestecam bine si lasam la fiert pe foc mic (cat sa bolboroseasca usor amestecul) 1 ora. Amestecam tot la 15-20 minute.
* in acest moment amestecul va parea destul de lichid, dar e ok, va scadea suficient in orele de fiert care urmeaza
Adaugam laptele si sarea, amestecam bine si lasam sa fiarba in continuare inca 1 1/2 ore, tot la foc mic. Nu uitati sa amestecati tot la 15-20 minute, mai ales dupa ce scade ragu, pentru a nu se lipi de fundul oalei.
Buna.toci 2 cepe si un morcov(cat mai marunat), le pui la
calit, cand s-au calit un pic adaugi un 1 kg de carne macinata (tocata)si le lasi sa se caleasca impreuna dar sa mesteci tot timpul sa nu se faca cocoloase, dupa ce ai calit si carne(ai grija sa nu aibe cocoloase)pui suc de rosii(bulion) cat sa acopere carnea(poti sa pui si mai mult) condimentezi cu piper, sare si poti sa mai pui 2 foi de dafin, lasi sa fiarba la foc mic pana scade aproape tot bulionul(sosul trebuie sa fie mai moale si carnea fiarta bine)
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: