| prisacarul56 a întrebat:

Frati romani ma pregatesc de nunta, sa insoara feciorul nostru scump si drag. Ajutati-ma cu o reteta de afinata super pentru doamne.Va rog nu de pe net, ceva asa ca de la bunica.Va raman vesnic recunoscator.O zi frumoasa si Doamne ajuta.

Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Eu am pus 1 l alcool dublu rafinat de 96 grade ( din comerţ ) la 3 kg de afine PROASPETE şi am adăugat 1 kg zahăr ( preferabil PUDRĂ, îl macini acasă sau îl cumperi gata măcinat ).

Se pune o parte din afine, apoi torni o parte din zahăr, iar afine, iar zahăr, etc. ( până se termină ).
Apoi torni alcoolul peste ele şi le închizi ermetic.

Se pun într-o damigeană de sticlă ( preferabil, sau într-un bidon de plastic cu capac ) închisă cu dop de plută ( preferabil, sau de plastic/cauciuc ) şi se păstrează cel puţin 1 lună ( dar e preferabil 2 luni ); timp în care se agită/amestecă UŞOR la 2-3 zile ( prin răsturnare UŞOARĂ sus/jos ).

Când consideri că este gata ( după 1-2 luni ), se strecoară şi se adaugă apă, în funcţie de cât de "tare" o doreşti.

Având în vedere că alcoolul de 96 grade din comerţ NU este decât de maxim 90 grade, POŢI pune 2 cantităţi de apă la una de alcool - aşa obţi o afinată de 25-30 grade.

Când am preparat-o pentru mine ( deci, pentru bărbaţi ), am pus cantităţi egale de apă-alcool şi am obţinut o afinată SUPERBĂ de vreo 40 grade.

Cantităţile le adaptezi după necesarul de afinată, iar apa o adaugi după gust ( dacă consideri că este prea tare, mai adaugi puţină apă ).
Dacă consideri că preferi să fie mai dulce, se poate adăuga mai mult zahăr ( dar NU recomand ).

Afinele se pun întregi, dar curăţate de codiţe şi spălate, iar când agiţi afinata s-o faci cu GRIJĂ ca să NU se zdrobească afinele ( deoarece va fi foarte greu de strecurat şi rămân suspensii de afine pe fundul sticlei ).

Afinele obţinute după strecurare se pot păstra într-un borcan legat cu celofan ( sau cu capac metalic ) şi pot fi consumate ca atare sau în anumite prăjituri ( pentru adulţi ).

Cam asta este reţeta FOLOSITĂ de mine personal!

În privinţa "reţetei" date de utilizatoarea @ingerinfrant, NU este o reţetă "proprie", ci este COPIATĂ de la linkul :
http://www.retetabunicii.ro/bauturi/afinata

Dacă mai ai nelămuriri în privinţa reţetei mele, dă mesaj.

Toate cele bune.

| prisacarul56 explică (pentru bursuc001):

Daca as inlocui zaharul cu miere de albine s-ar schimba oare drastic gustul?

| bursuc001 a răspuns (pentru prisacarul56):

Se va simţi şi va atenua aroma afinelor.

Cel mult, dacă ai miere POLIFLORĂ ( deci, să o guşti şi să NU aibă aroma EXCLUSIVĂ al unui tip de floare ) ai putea să înlocuieşti zahărul cu ea, DAR să o adaugi doar la SFÂRŞIT, când afinata este gata.
Deci, pui doar afinele cu alcool şi le ţi o lună, apoi strecori afinele şi înainte de a pune apa adaugi miere şi agiţi bine pentru diluare.
Când mierea s-a diluat complet, vei adăuga apa.
Şi, ar fi preferabil să măreşti cantitatea de afine, dacă vrei să foloseşti miere ( în loc de 3 kg de afine, să pui 4-5 kg la 1 l de alcool ).

| prisacarul56 explică (pentru bursuc001):

Eu oricum nu am numai poliflora asa ca voi incerca sa fac o bautura buna.Multam fain, Doamne ajuta!

| bursuc001 a răspuns (pentru prisacarul56):

Cu plăcere!

Mersi şi eu pentru fundiţă.

Doamne ajută!

| Leocerba a răspuns (pentru prisacarul56):

Nenea, nenea, de unde afine proaspete? Ca, ma gandesc asa ca afinele sunt tot chichirezul la afinata...

| prisacarul56 explică (pentru Leocerba):

Avem casa de la tara intr-o zona de unde fac rost usor de aceste fructe de padure, precum si de altele cum ar fi murele si zmeura

13 răspunsuri:
| Zazu a răspuns:

Nu se face cu miere, si nu pentru ca ii schimba gustul, ci pentru ca zaharul ajuta la fermentarea fructelor, iar fermentarea duce la o culoare cristalina si la un gust potentat al fructelor.
Inainte de a adauga alcool, fructele se lasa impreuna cu zaharul 3 zile.
Zaharul pudra din comert are cel putin 2% amidon si nu se foloseste.
Cred, totusi, ca visinata a ramas un clasic cu o culoare si un gust deosebit.Eu,as prefera o visinata cristalina, de culoarea rubinului cu un gust deosebit decat o afinata.
Nu uita un lucru important, zaharul si fructele se lasa la macerat macar 3 zile inainte de a pune alcoolul peste ele.

| prisacarul56 explică (pentru Zazu):

Merci mult pentru raspuns, are ticutu si visinata, aveam nevoie pentru afinata de altceva decat ce gaseam pe net.Toate cele bune, Doamne ajuta!

| Leocerba a răspuns (pentru Zazu):

Da, si eu cred ca mierea de albine ar tulbura afinata si de visinata/afinata cu zahar pudra eu n-am auzit. Lumea in jurul meu prepara afinata si visinata cu zahar obisnuit-zahar cristal-tos.

| Leocerba a răspuns (pentru Zazu):

Chiar, Zazu, oare de ce se spune zaharului cu cristale obisnuite "tos"? Ca vine din turca am inteles dar in turca "toz" inseamna de fapt praf iar noi zaharului care-i praf ii spunem "pudra" sau "praf" si e cu totul altfel decat cel tos.
Cred ca am hotarat sa spunem asa sortimentelor de zahar ca sa-i incurcam pe turci definitivlaughing Cu nemtii nu ne-am jucat: am imprumutat denumirea "kandel" pentru zaharul ala cu cristale mari si candel i-a ramas numele, dar cu turcii ce-am avut?

| Zazu a răspuns (pentru Leocerba):

Chiar nu stiu de ce i se spune zahar tos.Toz poate fi o abreviere, asta este clar, de la praf la cristale fine, zic si eu
Eu am citit acum multi ani despre de zahar "impalpabil".Si m-a costat vreme de cateva minute sa imi dau seama de ce i se spune zaharului praf sau pudra -zahar impalpabil.

| Leocerba a răspuns:

De unde iei afine proaspete?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună!
AFINATĂ
5 kg afine, 2 kg zahăr tos, 1, 5 l alcool de 80 grade.Se curaţă afinele proaspete şi se spală bine. Într-o sticlă mare, damigeană (de cca 8-10 kg), se pune un strat mai gros de afine apoi un strat de zahăr şi aşa mai departe până se termină afinele. Pe fundul sticlei nu se pune zahăr pentru că se dizolvă greu.
Se leagă sticla la gură cu un sifon şi se lasă la soare până se dizolvă tot zahărul.
Se adaugă apoi alcool de 80 grade.
astfel încât afinata să aibă circa 30 grade alcool. Se astupă sticla cu un dop de plută şi se păstrează la loc uscat şi răcoros.
O zi frumoasă!