Faza cu rinichii e un mit demontat de decenii în toate studiile clinice. Dacă ești sănătos și te hidratezi, creatina e cel mai sigur și studiat supliment. Nu mai speriați copilul cu bro-science din anii '90.
Să nu iei de la varsta asta. Organismul tau este in crestere. Lasa-l sa se dezvolte natural.
La 15 ani creatină? Ești flăcău în toată regula trebuia să-l întrebi prima dată pe ChatGpt. Ia uite ce zice: Copii și Adolescenți: Nu sunt recomandate, fiind nevoie de mai multe studii de siguranță pe termen lung, cu excepția sportivilor de elită sub supraveghere specializată. Nu știu dacă ești tu sportiv de elită însă la vârsta pe care o ai pentru a-ți mări performanțele sportive și a-ți crește masa musculară (ceea ce presupune că ajută creatina) e de ajuns să mănânci bine (nu te feri de fast food cu carbohidrați chiar dacă o să mă certe unii de pe aici) și să te hidratezi corespunzător. Reține că mâncarea este de bază. Apoi intervine chestia de pe partea cealaltă: după creatină o să începi să iei steroizi anabolici care ies la dopaj și tot așa până devii dependent (cunosc destui în situație). Deci bagă fast food și hidratare ca lumea însă să nu te lași de sală altfel o dai în extrema ailaltă adică te îngrași.
''Fratimiu si familia mea mi-au zis sa nu iau creatina acum''
Eu zic sa nu iei asa ceva niciodata.
Esti prea tanar si prea slab pentru a lua suplimente de creatina deocamdata, mai asteapta 2-3 ani si pe urma, altfel poti avea probleme cu rinichii.
Tu confunzi un supliment cu steroizi anabolizanti tu esti handicapat?
Auzi la el sa bage fast food si hidratare, du-te- n m0rtzii tai de aici de terminat
Da poti sa iei, e cel mai bine studiat supliment din lume.
Creatina te ajuta sa retii apa mai bine in muschi, atat face, si iti ajuta si putin creierul. Nu o sa fie diferente prea mari, poate 8-10% per total.
Daca nu faci sala sau sport, nu are rost sa iei pentru ca iei degeaba.
Aia se ia pentru un boost de 10% de rezistenta, putere... Daca o iei si nu faci nimic iei degeaba.
E ca si cum ai avea rotile la bicicleta putin moi si tu le umflii cu pompa, dar tu de fapt mergi cu masina. Are sens sa bagi aer in rotile de la bicicleta cand nu te deplasezi cu ea?
Băi cap de p...ulă bleagă ce ești tu și cu copiii tăi și cu toți morții tăi, unde lua-mi-ai caru în gură ai citit tu la ce am scris de creatină că e supliment de steroizi? Mai citește o dată. Și despre fast food așa e cum zic nu mai te agita degeaba că faci infarct.
Creatina e naturala in p@@@ mea se gaseste in carne.
Era clar la ce sfat dai ca esti un taranoi vai de m0rtzii lui.
Acum am confirmat asta, se vede si din limbaj, din cum scrii, cum formulezi ideile ca esti pr0st facut gramada
)
Habar n-ai pe ce planeta traiesti, da-i drumu la manele.
Am 12 ani de sala, am concursuri de bodybuilding in spate, nu trebuie sa ascult eu aberatii de la nepracticanti.
Mi se pare absurd de retardat faptul ca nu ai pus 1 data in viata ta picioru in sala, n-ai vazut in viata ta cum arata creatina, si incepi sa dai sfaturi la altii despre creatina ca asa ti-a zis tie nu stiu cine acum 14 ani de zile
Să zici că de la creatină ajungi la steroizi și dependență e ca și cum ai zice că dacă bei un ceai ajungi la morfină. Creatina n-are nicio legătură cu sistemul hormonal. Iar sfatul cu «bagă fast-food» e inconștiență totală – să-i recomanzi unui puști de 15 ani grăsimi trans și sodiu ca să «crească» e rețetă de probleme de sănătate, nu de masă musculară.
Pentru un pusti de 15 ani pasionat de haltere si la inceput, proteina luata din alimentatie si odihna e mai mult decat suficient, eu am tras 3 ani de fiare si stiu ce vorbesc, la alea 50 de kg ale lui nu-i mai trebuie creatina, ii trebuie grasimi, carbohidrati si proteina cat mai multa, in exces chiar, creatina luata dupa ureche nu te transforma in superman, ci e doar o risipa de bani (la 50 kg), pentru ca oricum in primele saptamani nu are niciun efect major si o sa fie tentat sa consume cat mai multa, ceea ce inseamna un stres inutil pentru rinichi
Confunzi din nou planurile. Afirmația că la 51 kg creatina este „inutilă" ignoră mecanismul biochimic de bază: creatina nu lucrează cu „greutatea totală", ci cu saturația rezervelor de fosfocreatină din mușchi pentru resinteza rapidă a ATP-ului în timpul efortului anaerob alactic. Indiferent de greutate, un bazin de ATP mai eficient înseamnă volum de muncă mai mare.
Cât despre „stresul renal", confunzi probabil creatina (suplimentul) cu creatinina (markerul de laborator). O creștere ușoară a creatininei serice după suplimentare este un artefact de măsurare, nu un indicator de patologie renală. Conform ISSN (International Society of Sports Nutrition), nu există dovezi că dozele standard (3-5g/zi) afectează filtrarea glomerulară la subiecți sănătoși. Să spui că un puști va „cădea în ispită" să ia prea multă este o eroare logică de tip Straw Man (om de paie) – argumentezi împotriva unui comportament ipotetic, nu a substanței în sine.
Data viitoare incearca sa vii cu un argument mai bun decat aberatii scrise de ChatGPT si lipite mot-a-mot incercand sa fii vreun Mike Mentzer, orice instructor fitness cu cap ar rade si cu fundul si cu gura de un pustan foarte slab care ar propune sa ia creatina pentru ca o sa fie o frectie la picior de lemn pentru statutul la care e acum si e constient de treaba asta, si i-ar spune sa faca ce am scris eu mai sus, asa ca ia cu paine si latra
Intr-un fel ai dreptate pentru ca tu cumva recomanzi fast-food pentru bulk tinand cont ca are 50 de kg si vrea sa puna masa, ca sa pui masa musculara ai nevoie si de un surplus caloric de minim 500 kcal + proteine complete
Ciocinta_Alexandru_1976 întreabă: