| Anonim375 a întrebat:

Vreau sa-mi spuneti si mie atunci cand cuprul este supus la o temperatura mai ridicata de ce se formeaza niste placi subtiri care se desprind de pe metal sunt niste?

Răspuns Câştigător
| petre059 a răspuns:

Cuprul este un material din categoria materialelor moi si reactioneaza diferit la factorii externi ex: lasat la aer se innegreste, bagat in otet se face verde-albastru iar iar sub influenta calduri cocleste si se desprind fasii infime din el.Cocleala de caldura totusi nu este la fel ca cea din otet, la caldura se schimba structura moleculara a lui.

7 răspunsuri:
| Kaℓi a răspuns:

Nu prea e clar ce intrebi. Ce inseamna "supus la o temperatura mai inalta"? incalzit? asta nu-l prea afecteaza...

| relian a răspuns:

Adica ai vrut sa spui de exemplu cind sudezi cuprul, cind il lipesti si folosesti flacara.Pai aia nu sint foite de Cu e probabil murdarie, grasime, praf chestii de genul asta. Daca incalzesti Cu fara flacara nu vei mai vedea acele foite despre care vorbesti.De exe sudura cu caldura fara flacara nu produce acele foit care se desprind.Nu stiu eu asa cred ca sta treaba, dar o sa intreb.

| petre059 a răspuns (pentru relian):

Te rog spune si mie cum sudezi cuprul fara flacara? sunt tare curios.Cuprul inainte de lipire cu flacara se curata (cu burete abraziv sau daca nu ai cu smirghel) apoi se foloseste o pasta decapanta cu nitrati de argint in ea.eu nu stiu sa sudezi asa cum zici tu.

| relian a răspuns (pentru petre059):

Nene daca doar stii ce era pe timpul matale laso asa sa nu te faci de ris.Mata ai auzit de sudura la cald? Cum faci fara flacara? Pai daca esti curios mergi la un magazin si o sa si vezi aparate de genul asta.Sint aparate electrice care incalzesc materialul fara flacara.Nu stii sa sudeti tu asta e altceva.Nu stau acum sa caut pe net sa iti arat.Cauta singur si gasesti si ar fi si cazul sa te mai informezi daca te ocupi.Mai stii poate te mai intreaba asa unu din curiozitate si e bine sa stii.Nu stii sa sudeti asa pentru ca nu ai aparat de genul asta.Deci iti trebuie aparat de sudat fara flacara.Ala poate suda cupru pina la anumite grosimi.Si restul ce spui stai linistit ca stiu cum se sudeaza cupru.Si ce spui matale e la cupru folosit. Uite eu iti sudez cupru fara sa dau cu smirghel cum zici, nici cu pasta. Daca ai cupru nou nu ai de ce sa dai cu ce spui.Si pe unde sint eu si cred ca si pe acolo pe unde esti tu este sirma care are in ea argint nicidecum acea pasta sa contina argint cum spui.Deci sirma cu care sudeti are un anumit procent de argint in ea.Si atunci cind doresti sa sudezi cupru cu alte metale folosesti o sirma cun procent foarte ridicat de argint.Mai citeste nu lasa doar asa ce stii sau ce auzi de la unu altu.Cinteste daca tot esti pe net de la surse reale nu de la radio sant.Deci sudura la cald fara flacara se face tot cu sirma doar ca inclazesti materialul fara flacara.Este un aparat care are electrozi si incalzeste materialul pina la ce temperatura vrei sau cit este nevoie ca lipitura sa se realizeze.Cind sudezi cun astfel de aparat nu se vede negrwata din aia ca si la flacara. Daca ai ocazia sa vezi ceva sudat intr-o fabrica si e cupru sau aluminiu o sa observi ca nu e cum sudezi tu cu flacara.Deci aia i fabrica asa sudeaza nu cu autogen.Ti-am spus nu stau sa caut firmele care vind astfel de aparate.Stiu nu sint raspndite pentru ca nu sudeaza orice si de orice marime.Dar cupru il sudeaza.Si daca chiar esti curios o sa caut siti arat ceva siteuri unde poti gasi asa ceva.

Uite aici daca stii engleza tipurile de sudura ce se folosesc. http://en.wikipedia.org/wiki/Welding

Tu lipesti cupru probabil folosesti doar cositor si de aia e nevoie sa cureti si sa folosesti acea pasta.Dar lipirea ce tu o realizezi da se face in general pentru tevile folosite la apa.Dar cind vrei sa sudeti de ex cupru la un aparat de aer conditionat te asigur ca nu se sudeaza cu cositor.Nu ai cum ca nu tine.Cositor se folosesti acolo unde presiunea nu e mare.Si de ciocan de lipit nu ai auzit? Ala nu foloseste flacara.Dar de letcon ai auzit? ala foloseste rezistenta care se incalzeste si cu caldura realizezi lipituri.Ei cam asa sint si aparate dar ceva mai mari care sudeaza tevi chiar groasede 1 sau mai multi inchi. Flacara e cea mai la indemina dar nu e cea mai buna sudura.Dar e mai usor de folosit.Deci nea petre cuprul se sudeaza nu doar cu cositor, se sudeaza cu sirma de cupru in care se afla argint adica e un aliaj si sudura aia e sfinta.Eu nu am incredere deloc in sudura cuprului cu cositor indiferent pentru ce folosesti acea teava, sau ce o fi din cupru.Cind sudezi cu sirma de curpu pai mai desprinde daca poti.Mata probabil sudeti tevi de apa unde sint din cupru.Aia e nimica toata. Oricum e bine ca macar intrebi, ca asa mai inveti cite ceva.

| petre059 a răspuns (pentru relian):

Msss,eu ma refeream la tevile de cupru, si sa stii ca nu folosesc cositor ci un aliaj care contine tot la fel argint.Cositor nu se se mai foloseste la tevi de mult, iti trebuie stearina pentru cositor, e mai complicat. Oricum mersi.