Prima situatie sete adevarata total, dar a doua depinde de situatie. Daca mori de o boala anume sau un accident neprovocat de tine atunci nu si a doua situatie este adevarata, dar daca mori fiindca vrei sa te sinucizi atunci mori langa cine vrei, nu neaparat unde vrei(ex vreau sa mor in Hawai, nu pot) si cand vrei.
Cand sunt mic, de unde stiu eu unde as vrea sa ma nasc? Cand sunt mic, nu sunt constient nici de faptul ca m-am nascut, daramite sa doresc a ma naste intr-un anume loc. Si cu moartea, este ceva relativ, nu toti mor unde vor si cand vor. Se mai intampla accidente nedorite etc., si nu cred ca toti isi doresc sa moara din pricina unui accident, indiferent de imprejurarile lui.
O tampenie. Uite, eu vreau sa mor in 2253 in galaxia Andromeda, langa MArilyn Monroe. Ce zici, pot?
Faza cu nascutul se numeste "determinism", faza cu muritul s-ar numi "alegere", sa zicem, in cazul sinucigasilor. In rest, daca vorbim de o boala incurabila sau un accident...
Despre partea cu nascutul se stie ca nu noi ne alegem familiile, si nu ni le putem schimba. cat despre moarte, poti sa mori langa cine vrei in cazul in care stii ca vei muri, in cazul unei boli cum ar fi cancerul, si astfel iti poti alege soarta: daca vrei sa mori la spital sau daca vrei sa mori alaturi de familie acasa. in alte cazuri gen moartea provocata de accidente de toate tipurile, sau crime, nu poti sa prezici ce ti se va intampla. azi poti trai, maine intr-o fractiune de secunda poti sa nu mai existi. ideea este ca nu ai cum sa-ti alegi momentul si locul mortii tale, pentru ca ea se intampla pe neasteptate, involuntar, fara sa-ti dai seama dinainte. adica vreau sa zic ca nu poti spune : "stii, eu vreau sa mor peste 6 ani fix, langa iubitul meu, si pe o croaziera in Marea Mediterana".
nimeni nu stie cand, unde si langa cine va muri, plus ca nu vrem sa murim, nu? ( "cand VREI, unde VREI, langa cine VREI ")
Vointa nu are nimic de a face cu nasterea, si doar in cazuri exceptionale este implicata in moarte. Si din pacate, la multi nu are mare influenta nici in perioada dintre aceste doua evenimente.
Nu te nasti si nici nu mori cand vrei tu.Suntem niste accidente in lantAcum sa nu crezi ca orice accident este ceva rau.
Interesante raspunsuri,multumesc tuturor! Deci e distrus,sa zic asa mitul conform caruia poti muri unde vrei cand vrei langa cine vrei. probabil aveti dreptate,ar fi greu si sa te sinucizi chiar cand vrei unde vrei... apropo, nu am de gand sa fac asa ceva, sper ca nici voi.
Asa exemplifica faptul ca nu ar trebui sa iti iei viata cand vrei langa cine vrei si unde vrei. Viata ti-a fost data impotriva vointei tale si tot asa trebuie luata.
Nu te nasti si nu mori cand vrei, langa cine vrei. Poti alege insa ce vrei astazi, restul nu se intampla dupa cum vrei.
Sant de acord cu voi, nu am si nu avem de gand sa murim. dar am putea-o face cand am dori.
Nu e chiar asa. Nu poti muri chiar cand vrei, la fel cum poti sa te nasti unde vrei. Nu cred ca astea doua sunt in antiteza si cu vreun inteles ascuns.
Prima situatie e naturala, pura. a doua e un pacat, daca alegi tu cand sa mori. daca nu alegi tu cand sa mori, situatiile sunt egale. oricum ar fi, totul se intampla cu un scop.
Ce intrebare filozofica! Poti sa mori si maine si tu nu vrei sa mori maine, ai ceva impotriva?