Da, mulțumesc pentru aceste informații. Mai adaug și eu ceva.
Să plecăm de la cel mai vechi ascendent al poetului: Petrea Iminovici, căsătorit cu Agafia. Au avut un fiu Vasile. Au avut probabil și fete, dar acestea prin căsătorie au luat alt nume. Vasile Iminovici, bunicul poetului, împreună cu soția sa Ioana, au avut patru fete și patru băieți. Ioan, unul dintre băieți (și tatăl poetului), trăiește în Bucovina, mai exact în Călineștii lui Cuparencu.
Vasile, bunicul, figurează și el în registrele de stare civilă ale comunei Călineștii lui Cuparencu. Iar Petrea, străbunicul, a trăit în Călineștii lui Ienachi, un sat la nord de Dărmănești.
Și atunci, unde sunt dovezile care ar sprijini originile (albaneză, poloneză, persană etc.) afirmate de acei istorici? Eu nu le văd și nici nu cred că sunt.
În localitățile Dărmănești, Călinești Cuparencu, Călinești Enache, Dănila, Măriței (satul reședință a actualei comune Dărmănești) în perioada stăpânirii austriece au fost colonizați mulți ruteni și fiind mai numeroși decât localnicii i-au slavizat.
Eu sunt sucevean născut și trăit în Suceava de trei generații - am prieteni și rude în unele dintre localitățile menționate mai sus. Ei susțin că sunt ucraineni, dar doar bunicii lor mai vorbesc ucraineană, iar portul tradițional, cântecele și jocurile sunt românești - dar nu am auzit să susțină că familia Eminescu = Eminovici ar fi originară din zona lor. Am fost coleg de facultate cu fiul fostului viceprimar de acolo și invitat la diverse activități sponsorizate de primărie (chiolhanuri și beții cu șefii de la județ mai corect) s-au lăudat cu fii satului cu personalități marcante originare din comună dar nu au pomenit vreodată de Eminescu. Există chiar și o monografie a comunei - dar recunosc faptul că nu am citit-o.
În schimb se laudă cei din comuna Dumbrăveni, tot din județul Suceava, cum că Eminescu ar fi copilărit și chiar s-ar fi născut acolo - organizează și un festival anual pe tema asta, venea și Eugen Simion de la Academia română și le cânta în strună. Au identificat pe raza localității chiar și lacul lui Eminescu, etc, dar bat câmpii rău de tot. De chestia asta nu cred că ai auzit.
Poate sugera faptul că într-adevăr traseul familiei nu include zona actualei comune Dărmănești sau poate însemna faptul că nu există informații bazate pe documentele, despre prezența lor în acest spațiu - în comuna Dărmănești sunt oameni gospodari și fără avioane în cap. Să știi totuși că numele de familie Eminovici nu este unicat în zona Bucovinei - la un moment dat (pe vremea lui Ceaușescu) am avut vecini în bloc o familie Eminovici dar nu au stat prea mult în Suceava soția fiind ardeleancă s-au mutat undeva prin Bistrița Năsăud și am pierdut legătura cu ei.
Și informația prezentată de tine referitoare la acei Iminovici din Călinești Cuparencu poate fi o coincidență de nume sau o "potriveală" de genul celei cu Eminescu născut la Dumbrăveni. Tatăl lui Eminescu fiind, într-adevăr, pentru o perioadă administratorului moșiei din Dumbrăveni - dar înainte de nașterea lui Eminescu. Și de aici toată "paranoia" actualului primar cu originea dumbrăveneană a lui Eminescu - poveste cusută cu ață albă, finanțată din bani publici și beneficiind de largul concurs al academicianului Eugen Simion. Situația este de râsul curcilor dar banul public pică și pentru câțiva lei (dar destui) unii se prostituează intelectual în ultimul hal.
Să fii iubit.
Eugen Simion a decedat în 2022 dar stimabilul primar Pavăl și-a găsit alți cântăreți în strună (de pe la Chișinău unii) și spectacolul a continuat și continuă.
Primarul și comuna Dumbrăveni au ajuns celebri in 2019 în timpul campaniei electorale pentru europarlamentare. Atunci l-au invitat pe Dragnea și a avut loc celebrul dialog cu un cetățean din sală care i-a răspuns la întrebarea adresată de Dragnea sălii: "Ce am făcut noi?" iar nefericitul a răspuns "Nimic". A fost scos din sală și luat la pumni de primarul localității Moara - un traseist politic la fel ca și primarul de la Dumbrăveni. Cred că îți aduci aminte scena asta.
Povesti, conspiratii, uni asazisi istorici incearca sa isi justifice activitatea, sa nu spuna careva ca n-au facut nimic.
Eminescu a fost roman familia lui la fel, adica de acolo din zona, nu din afara spatiului nostru.
Au c eva in comun pentru ca tarile romane au fost sub diverse influente, care au marcata atit oamenii cit si teritoriul dea lungul timpului.
Eminescu se numea Eminovici, dar nu era slav, erau pur sange moldoveni, dar pentru ca influenta era slava, politica, culturala, administrativa, etc, unia erau numiti in felul asta.
Fiecare spune ce viseaza, iar unia viseaza destul de rar, motiv sa isi arate visul,
Nu aprofundeaza nimeni nimic, este ca si cum ai spune hai sa aprofundam teoria pamintului plat, desi unia chiar au facut-o, ia dus acolo pe tantalai sa le arate, dar unia tot nu accepta, asa si aici, aia bat din gura, nu-i baga nimeni in sama, poate asa mai vine cineva sa spuna uite ce fac istoricii lui papura voda
Terminația "vici" de la numele Eminovici este de origine sud-slavă, mai exact sârbă și doar atât.
Originea familiei poate fi românească. Și cred că așa este. Explicația: biserica ortodoxă din Bucovina a fost scoasă, de către austrieci, de sub autoritatea mitropoliei Moldovei și pusă sub cea a mitropoliei sârbe de la Carlowitz, iar în Bucovina au fost aduși mulți preoți de origine sârbă, sau vlahi slavizați - de asemenea mulți localnici din Bucovina au fost duși să urmeze seminarul teologic de la Carlowitz și au trebuit să se slavizeze. În momentul în care austriecii au introdus numele de familie preoții și-au asumat numirea locuitorilor din parohiile lor. Așa cum în Principatele Române s-au introdus numele de familie in timpul Regulamentelor organice și preoții și-au asumat numirea locuitorilor din parohiile lor rezultând numele de familie Pop, Popa, Popescu, tot așa s-a întâmplat și în Bucovina rezultând numele Popovici. Tot așa a apărut numele de familie Eminovici cu terminație sud-slavă. (Opinie strict personală).
Să fii iubit.
Tatal lui Eminescu era administrator al unui boier, mare mosier. Era moldovean, scria romaneste. Iar daca unii stramosi erau veniti din alta parte, asta nu il diferentiaza prea mult de ceilalti romani. Toti avem stramosi din alte tari. Un om are opt strabunici, ce diferenta face faptul ca unul sau doi sunt de alta nationalitate? Vorbeam mai devreme cu o femeie care are un bunic de alta nationalitate, dar e la fel ca oricare alt roman. Numai Stefan cel Mare a stramutat fortat, in mai multe randuri, populatie de la est de Nistru in Moldova; omul asta cheltuia oameni foarte usor, si trebuia sa ii inlocuiasca. Sigur ca unii din acestia erau deja moldoveni, dar crezi tu ca il interesa pe Stefan ce sunt?
Ca toti monstrii sacri ai literaturii Romane, Eminescu s-a nascut in regiunea istorica Moldova.
La temelia casei in care s-a nascut si a crescut, au fost gasite vestigii ce dateaza din epipaleolitic (20 000 - 10 000 i.e.n.) si o vatra dacica.
https://www.cuvantul-liber.ro/......-eminescu/
Mintea sclipitoare, geniul neinteles al vremii respective, vizionar se datoreaza cu siguranta si acelor energii ancestrale.
Au mai facut si ungurii niste studii adn despre originea domnitorilor romani.
Tendentios e putin spus.
Nu, nu erau slavi, erau din Moldova, numele eminovici era comun pe vremea aceea in acele parti
Irad Malkin vorbeste de Retele Sociale. KOINONIA inseamna Participarea Activa a Cetatenilor nu doar ca ne lasa sa participam cu un vot.
In loc de Oras- Stat trebuie sa punem acolo Cetatean-Stat. Cetateanul nu participa doar cand voteaza ci si cand este lasat sa faca parte din grup.
Pai, e o discutie plina de speculatii, da. Majoritatea studiilor serioase (gen Rezeanu) arata ca străbunii lui Eminescu erau din Banat, cu numele Eminovici. Se trag dintr-un Iancu Eminovici atestat prin 1700-ish in zona. Originea exactă? Greu de zis, dar e clar că s-au integrat total in comunitatea românească.
Ce-i cu teoriile alea exotice (suedezi? persani? ) - pai, multe sunt născoceli sau interpretări forțate. Unii istorici exagerează cu "exotismul" ca să pară mai interesanți, zic eu. Eminescu a rămas 100% simbol românesc, indiferent de urme vechi.
Daca vrei surse solide, bagă ochii în lucrările lui Dumitru Rezeanu - merge pe firul documentar, fără bălării. Sau, daca ai chef de o lectura mai lunga, vezi ce scrie Mircea Popa in "Eminescu după Eminescu".
Ce surse ai citit tu? Sunt curios dacă a apărut ceva nou recent.
farcry444 întreabă: