| Meme10Meme a întrebat:

Credeti ca se poate cu o echipa buna de lingvisti si cercetatori sa se descopere limba daca? Eu zic ca s-ar putea sa se gaseasca cateva mii de cuvinte caci exista si in limba noastra multe cuvinte cu origini dacice. Mai ales ca exista si limba aromana care mai are cateva diferentieri, poate gasim si acolo ceva. La fel si la limba albaneza.

Răspuns Câştigător
| Wr3nch a răspuns:

Probabil da. Dar la ce pret se pune pe cultura la noi nu se va intampla.

11 răspunsuri:
| MeisterSchnitzel a răspuns:

Dar de unde ai dedus tu că nu s-a făcut deja o listă cu astfel de cuvinte?
https://ro.m.wikipedia.org/......_dac%C4%83

| Meme10Meme explică (pentru MeisterSchnitzel):

N-am zis ca nu s-o facut lista cu cuvinte de origine dacica din limba romana, dar zic ca putem gasi si in dialectul aroman ceva. Si in limba albaneza. Poate chiar si in limba bulgara.

| MeisterSchnitzel a răspuns (pentru Meme10Meme):

În limba bulgară mai puțin, dar tot dăm peste ceva. De exemplu: în limba bulgară se pune articolul hotărât la finalul substantivului (ca în română și albaneză), semn că dacii aveau și ei un astfel de articol. În română este -ul și -a iar în albaneză și bulgară este -u și -a, respectiv -it și -a (cred). E clar că e moștenire de la daci!

| MeisterSchnitzel a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Acum mi-am amintit că, citind un ziar românesc din 1899, am văzut că sunetul "ă" e redat nu numai prin litera pe care o știm noi astăzi, ci și prin altă literă "ě". Acum am văzut că albanezii, pentru a reprezenta grafic sunetul "ă", folosesc litera "ë". Noi am renunțat la "ě" în defavoarea lui "ă", dar albanezii nu au făcut-o. Deși sunt sigur că dacii nu scriau în alfabetul latin, cred că e prea ciudată coincidența ca să nu o menționez. Eu m-am tot gândit la chestia asta, și am ajuns la o concluzie cam trasă de păr: poate dacii foloseau un semn asemănător lui "ě" pentru a reda sunetul lui "ă" și, când dacii s-au romanizat, au confundat semnul acela dacic cu litera romană "e" și i-au adăugat o căciuliță ca să semene mai bine. Spun că e trasă de păr (dacă nu chiar stupidă) pentru că, pe lângă faptul că nu am dovezi care să ateste ce zic, pe vremea acea toți scriau în latină. În fine, am zis-o doar ca fapt divers.

| Meme10Meme explică (pentru MeisterSchnitzel):

Eu zic ca poate si tablitele de la Sinaia ne-ar ajuta. Poate aveau si o scriere. Nu stiu ce poate fi, exista totusi o posibilitate. Dar nu cred ca ne-ar ajuta sa descoperim limba lor. Acest lucru ar fi ca fapt divers.

| MeisterSchnitzel a răspuns (pentru Meme10Meme):

Chiar și dacă ar avea, s-ar putea să nu o putem descifra niciodată. Ca să descifreze hieroglifele, ăștia au avut nevoie de "Piatra de la Roseta", pe care era inscripționat un text în egipteană și în greaca veche. Doar așa și-au putut da seama ce simboluri însemnau ce. Și, deoarece piatra includea și textul în caractere grecești, s-au prins și cum suna limba. Dacă nu dăm și noi peste un astfel de text, orice speranță e pierdută.

| Meme10Meme explică (pentru MeisterSchnitzel):

Da,dar macar sa stim daca aveau o scriere. Daca aveau, macar am avea un motiv in plus de mandrie mationala.

| MeisterSchnitzel a răspuns (pentru Meme10Meme):

Mândrie ar fi dacă am și înțelege ceva din ce-au scris. E foarte mult de muncă în a descifra o limbă antică. De aia știm noi așa puține despre daci: tot ce avem e din izvoare romane și grecești, nu știm nimic sigur.

| Meme10Meme explică (pentru MeisterSchnitzel):

Stiu,dar macar sa stim ca aveau o scriere proprie.

| KsfNksf a răspuns:

Eu uneori mă întreb oare cum ar fi să se facă benzi desenate cu daci neînfricați care luptă contra atacatorilor romani așa cum au făcut și francezii cu Asterix și Obelix, care acum sunt renumiți la nivel internațional?

| Meme10Meme explică (pentru KsfNksf):

Sa stii ca deja exista asa ceva. A facut Roxin ceva de genu' daca nu ma insel. Ma rog, Roxin sustine ideea ca suntem daci neromanizati. Dar are multe video-uri bune