Nu cred că e instinctul de supraviețuire de vină, cred că problema e că am evoluat ca prădători și prădătorii sunt destul de violenți. Dacă am fi evoluat ca ierbivori cred că am fi fost mai pașnici. Totuși, mă îndoiesc că verdețurile ar fi putut hrăni creierul nostru care consumă 20% din totalul de energie.
Pierzi din vedere ca un copil n-are deocamndata notiuni de rau sau de bine.El traieste, atita tot.Bine,vorbesc de cei mici, mici.
Nu cred ca este vorba de instinctul de care vorbesti. Noi nu suntem animale ca sa ne ghidam dupa instinct. Cred ca trebuie cautata o alta explicatie. M-am gandit si eu la asta recent, in timp ce reflectam la atrocitatile comise in Rwanda in 1994. Nu ma pot lauda ca am gasit un raspuns.
J.J.Rousseau spunea ca "omul este bun de la natura, dar societatea il corupe."
Cred ca este foarte adevarat si depinde de cultura in care ne nastem si crestem, ne primim educatia. De exemplu, americanii sunt invatati de mici sa fie patrioti, sa se descurce pe cont propriu (au joburi usoare de la varste fragede), invata valoarea muncii. Pe cand romanii...no comment.
Fiecare cultura are o predominanta. Se spune despre germani ca sunt radicali, vor ca totul sa fie precis. Francezii sunt romantici, senzuali. Lista poate continua.
Copiii nu sunt rai, ei depind. Depind de mama sa supravietuiasca. Daca si adultii ar depinde de cineva, ar fi la fel: am face orice sa ne asiguram supravietuirea.
Ce naiba ma, societatea este construita de noi, nu au venit dracii si au creat ei o societate in care sa traim. Uite, avem exemple din toate zonele lumii din toate epocile, spune-mi o societate care sa iti demonstreze teoria.
Homo homini lupus (omul e lup pentru om), iar aceasta constatare apartine lui Plautus, dramaturg latin care a trait i.Hr. Nu a fost perioada in care omul sa fie "bun".
Si nu vorbim de ceea ce a spus nea' harciog, adica de omul care abia a iesit din vagin, ce naiba.
profeseoara de filosofie, ne-a spus de un naufragiu al unor copii. La inceput acei copii se ajutau intre ei, aveau grija unii de altii, dar cand au crescut ceva mai mari, au recreat istoria omenirii(o zbatere constanta pentru putere si dominarea aproapelui nostru) prin razboiaele tribale pe care le purtau intre ei.
' Fiziologic sintem toti la fel; ce ne deosebeste sint obiceiurile '. Confucius
>> "Credeti ca instinctul de autoconservare este cauza tuturor atrocitatilor comise de om?"
Nu, mai degraba, as blama instinctele animalice inca persistente in noi.Nu ne-am schimbat semnificativ ADN-ul, ca specie, de 100.000 de ani.Doar psihicul a fost bine-slefuit, adoptat la eufemisme ipocrite si constrangeri sociale, ce sterg cu buretele, inacceptabil de putin, instinctele animalice.Si,fiind inca animale, la baza, este existenta in fiecare dorinta de dominare, parvenire si control asupra celorlalti.Dorinte ce sunt, inevitabil, satisfacute prin violenta, de orice fel.Violenta,domniarea asupra celorlalti e in sangele omului.La celelalte mamifere, si nu numai, e prezenta doar dorinta de dominare.Violenta ar putea fi o cauza a IQ-urilor standard umane, teoretic ridicate.Iar un IQ ridicat implica si ceea ce englezii numesc THE BIG PICTURE.Vazand aceasta,se poate dezvolta si o oarecare latura violenta.
>> "Ne nastem de mici rai"
Gresit, se insufla ideea de competitie, concurenta si dominare, ce uneori, degenereaza in rautate.Ne nastem mincinosi, dar asta-i alta poveste.
>> "...acest egoism se datoreaza acestui instinct de conservare."
Fals, iarasi.Este vorba de instinctul animalic, de dominare si control asupra celorlalti.Si sentimentul de auto-suficienta,cel de stima de sine,conferite lejer de egoism.Da,egoismul,chiar si in doze mici,este specific omului. Oricat ar incerca ipocritii sa portretizeze egoismul ca negativ, acesta este benefic pentru dezvoltarea noastra.
Totusi, acel copil mic nu stie ca unele actiuni ale sale sunt dovezi de egoism si rautate, e doar o "mostenire", daca vrei sa-i spunem asa.
Nu exista bine si rau si nu ne nastem rai sau buni.De ce ai pus intrebarea asta aici, conteaza asa mult parerile unor necunoscuti pentru tine? Nu iti e teama ca raspunsurile noastre ar putea sa iti influenteze percepitiile si chiar viata intr-un final? Daca nu atunci ti-ai pierdut timpul aici daca da..ai aflat raspunsul la intrebarea ta.