La caine nu stiu ce sa zic... In special cainii ar putea, mai ales in 10-15 ani. De alte animale non-umane nu as stii. Conteaza si ce fel de animal este. Cainele ar putea chiar foarte usor. Nu ma refer la dresaj, ma refer la ceea ce scrie in intrebare.
Depinde de animal, tu ai zis cainele, cainele poate sa inteleaga fiindca el isi petrece timpul langa noi si ne privesc ca pe niste stapani
Nu. Câinii nu înțeleg citate lungi. Ei înțeleg doar cele Scurte pe care le repeți de multe ori.
Nu, cainii pot intelege cam pana la 200 de cuvinte si de regula, cuvinte scurte si propozitii scurte.
De asemenea, ei sunt foarte atenti, poate chiar mai atenti, la limbajul nonverbal si tonalitate, decat la cuvinte.
Nu Cainii nu gandesc ca oamenii sunt 2 fiinte real opuse, cainii ay 6 simturi pe cand omul 5, nu va fi posibil ca caine sa vorbeasca de inteles da
De fapt eu am pus ghilimele deoarece intrebarea nu are cum sa fie desteapta, ci cel care o pune. Intrebarea e o insiruire de cuvinte. Dar logica, ratiunea pe baza careia sunt insiruite acele cuvinte o fac "desteapta". Asa tigrule...
Nu. Doar unele familii de primate s-au dovedit capabile de o înţelegere rudimentară a anumitor texte, şi alea restrânse. Iar asta numai cu educaţie.
Asta cu "înţelege totul, doar nu poate vorbi" e o inepţie scoasă de "gospodine". E empatie prost-plasată. Caută şi atribuie involuntar anumite însuşiri pe care le aruncă proiectat pe animale. E ceva ce ţine strict de noi şi de psihologia noastră, n-are treabă cu animalul. Cele domestice sunt condiţionate să stea lângă noi pentru a supravieţui şi-atât.
@Moδn: E o întrebare. Nicăieri în text nu spune că cea care a pus-o crede asta. Tu-nţelegi ce şi cum vrei de ea şi ataci omul de paie.
Se poate.
Nazistii ar fi incercat sa dreseze cainii sa vorbeasca si sa scrie si mai aveau putin si reuseau, doar ca a murit hitler intre timp;|
Vezi:
http://www.realitatea.net/......38261.html
"...un Airedale terrier pe nume Rolf care "vorbea" bătând din picioare, fiecare literă a alfabetului fiind reprezentată de un anumit număr de bătăi. Câinele ar fi învăţat limbi străine şi chiar şi-ar fi exprimat dorinţa de a se alătura armatei germane pentru că îi "ura pe francezi"."
Prea tare.
Eu una sunt de acord cu tine pentru ca ai vazut un caine cand ii spui ceva parca te intelege cand il chemi sau orice te intelege deci se pare k intelege
Nu. La fel cum nici omul nu este capabil să înţeleagă limbajul altor specii (mă refer la limbajul verbal, nu la mimică şi gesturi).
Pai da, eu am un catelus si il am de 18 ani si imi face el temele, ma ajuta la referate unde nu stiu doar ca e mai greu cu scrisul nu prea poate sa tina bine pixul in laba. in rest se uita singur la filme, citeste ziarul in fiecare dimineata, are periua lui de dinti. E un homo-dogos de exceptie
Ma indoiesc. Eu am invatat spaniola de mica, din telenovele, dar asta pentru ca era subtitrarea jos, germana n-am reusit cand ma uitam la Mila Superstar si Sailor Moon pe RTL2 pentru ca nu vedeam ce inseamna un anumit cuvant, asa cum e cu subtitrarile, invatasem sa numar pana la 10, sa salut si cateva cuvinte, putine.
Avand in vedere ca am meu prieten de viata a decedat in urma cu o saptamana murind inghetat, prins intr-un lat de iepuri de camp din cauza neglijentei mele, mi-as fi dorit sa fi fost capabil sa inteleaga asta, avea 11 ani aproape, nu il voi uita niciodata si nu voi mai adopta un catel niciodata deoarece ma consider vinovat de faptul ca l-am lasat sa fuga de acasa pe camp, as vrea sa poata intelege candva caci este un partener ideal pentru om
Parerea mea este ca in afara de executarea mecanica, cainele nu poate intelege cuvintele. El se ia dupa tonul vocii. Cum spunea cineva -daca te-ai duce la el si i-ai spune pe un ton induiosator "Ce ti-as rupe eu urechile!", el ar da din coada; iar daca i-ai spune pe un ton poruncitor "Vino aici sa-ti dau de mancare!", ma tem ca nu ar mai fi asa bucuros.
Nu.El percepe doar sunetele din cuvinte.De exemplu cainii dresati sa intoarca oile.
Un anumit sunet(fluierat) iti intoarce oile iar alt sunet(tot fluierat dar in alt mod decat cel de sus) iti separa o oaie de celelalte.Si multe alte sunete pe care le scoate stapanul el le executa.
Intrebarea ta m-a facut curioasa si m-am pus pe studiat.Ei, nu chiar toata noaptea...![]()
Pe descopera.ro sunt o multime de articole in acest sens, dar ele se bazeza pe studii stiintifice.Si nu asta era tema. Apoi ar insemna sa plagiez, si cum nu sunt Ponta, spun ce gandesc eu.
Se stie ca cainele este prietenul omului.
Sa inteleaga teste prea lungi...nu stiu.
Cert este ca un animal care a crescut intr-o familie o viata intreaga este capabil sa-si inteleaga prietenul (stapan suna cam dur).Ii cunoaste sentimentele,stie cand e suparat, cand e bucuros si cauta sa se apropie de el. Uneori chiar din priviri cainele stie.E de ajuns o privire mai aspra, sau o spriceana mai ridicata ca cainele sa stie ca a gresit.
Mi-am petrecut vacantele de la bunici, care avea si caine. Veneam o data pe an, vara.IDe obicei era dezlegat.Cand ajungeam acolo venea, venea cand lamine, cand la locul lui ca si cum si-ar anunta bunicii ca vin.Si ii spuneam,,, Hai, spune-i bunicilor ca am venit'' Si intelegea...
Am hranit generatii intregi de catei din curte.Ma cunosc, ii vorbesc si ma inteleg.
DA, sunt de acord cu ultima ta propozitie,, Oare chiar "înţelege totul, doar nu poate vorbi"?
Poate noi nu ii intelegem pe ei.
Nu ai inteles intrebarea sau ce?
Nu te baga la topicure te depasesc...La stiinta si filozofie. e,, grele''
Îmi place cum ai pus problema.
"... Poate noi nu ii intelegem pe ei."
Un sfat deloc răutăcios. Lasă dracu' descoperă.ro. E criminal de slab.
Poţi să iei multe informaţii eronate de acolo. Caută în surse multiple.