| Mclaren12 a întrebat:

Cum justifica teoria evolutiei faptul ca omul are inteligenta superioara fata de animale?

80 răspunsuri:
| RAY a răspuns (pentru Mclaren12):

Nu poti crede in teoria evolutiei,cunosti teoria evolutiei, evoutia nu e o credinta, stiinta nu e o religie, teoria evolutiei este validata prin dovezii si sunt destule dar asta nu inseamna ca stim absolut totul si ca mai sunt de descoperit multe, mecanismele evolutiei de exemplu plus multe

| Hammurabi a răspuns (pentru RAY):

Ma refeream doar la OM nu și la celelalte specii. Pot accepta teoria evoluției până la om. Aici se rupe totul, dovezile sunt insuficiente, transformarea maimuței în om neconcludentă pentru că tranziţiile evolutive lipsesc iar datele fosile nu au ajuns nici pănă astăzi să confirme așa cum se aștepta Darwin.

| RAY a răspuns (pentru Hammurabi):

Totul putem accepta doar ca facem parte din regnul animal nu,asa egosisti suntem si aroganti ne consideram superiori, nu s-a transformat nici o maimuta in om fi serios cum poti crede asa ceva, asa cum nici lupi nu sau transformati in caini,catei si cate specii sunt, o specie nu se transforma in alta,asta e mit,omul pur simplu a evoluat in pasi mici spre ceea ce se numeste in prezent homos sapins,este greu de spus cand am devenit oamenii,e ca cand te as intreba pe tine tu in cursul vieti tale cand ai fost tu? mereu ai fost tu? asa si omul mereu a fost ceea ce este dar mai diferit,asa si tu ai fost bebelus,copil,adult,barbat ai evoluat in pasi mici man,nu te ai transformat,evolutia nu inseamna transformari din caine in pisica,maimuta -om,dupa cum ai vazut exista fosile care indica ca omul a evoluat, desigur ca nu stim totul, exact, in fapt a gasi o fosila e o minune ca sa pastrat atata timp, eu cred ca creierul uman este dovada evolutiei, citeste o carte despre natura umana vei vedea cat de animalici suntem, vezi piramida lui maslow https://ro.wikipedia.org/wiki/Abraham_Maslow
acum de ce doar omul are constinta si e deosebit de alte animale nu stiu exact de ce,vom afla sau poate nu noi si cei de dupa noi dar a spune ca aliens a venit e o poveste fara dovezii, a afirma ceva doar pentru a da un raspuns care complica mai mult situatia e ilogic, aliens cum au aparut? cum au putut calatori atat de mult? de ce nu exista nici o dovada nici genetica nici materiala, nu are sens, teoria evolutiei este cea mai buna teoria in prezent, sincer sa fiu cu tine eu consider multe animale mai inteligente ca multi din tara asta

| Mclaren12 explică (pentru RAY):

Delfinii au cei mai multi neuroni in cortexul cerebral, de peste doua ori mai multi decat oamenii, si totusi nu sunt inteligenti precum oamenii. De fapt am vazut intr-un mini-documentar ca delfinul modern este exact in spatele omului din punctul de vedere ar marimii creierului fata de corp. Delfinii au stabilit diverse strategii comune de convietuire complexe probabil datorita tot mediului dar relatiile complexe de convietuire nu le sunt specifice doar delfinilor si doar pentru ca sunt mai inteligenti, si asta doar pentru ca au cel mai mare cortex. Am vazut de exemplu un articol despre relatiile complexe stabilite intre vacile dintr-o turma. Sa zici ca omul are inteligenta superioara fata de animale doar pentru ca are cel mai mars cortex in raport cu masa corpului (raport la care delfinul ii sufla in ceafa) mi se pare mai degraba o chestiune legata de credinta decat de fapte, dat fiind ce ziceai mai sus.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

La fel cum inca exista unele triburi de oameni care nu si-au dezvoltat inteligenta, exista si animale care nu si-au dezvoltat inteligenta.

Daca o dai cu extraterestrii te bazezi doar pe credinta, la fel cum crestinii se bazeaza doar pe credinta (numai ca ei au mai multe dovezi, biblia si multe marturisiri ale credinciosilor). Da exista si rapoarte despre OZN-uri dar multe dintre ele subt doar nave militare secrete/alte chestii.

Dupa dovezi evolutia poate fi explicata astfel:

1. Darwin
2.Religia
3.Norocul
4.Extraterestrii

Pana la urma nu exista nimic concret. Extraterestrii de unde vin? Nu au evoluat? De ce nu ne contacteaza?

De ce nu sunt mai multe fosile

Iar religia explica tot dar nu are dovezi concrete.

| RAY a răspuns (pentru Mclaren12):

Delfinii au un creier mai mare decât restul mamiferelor – 1, 8 kilograme şi 0, 9% din greutatea corpului, ceea ce e similar cu un cimpanzeu. Dar cercetătorul sud-african sugerează că creierul unei balene este şi mai mare, însă asta se datorează faptului că ajută mamiferul să nu intre în hipotermie în apele reci, astfel că masa creierului se datorează de fapt unor celulă al căror singur scop este să ţină creierul cald.

Omul are creierul mai mare decat al oricarui animal

Ai crede ca e adevarat, avand in vedere ca suntem cele mai inteligente fiinte de pe pamant – desi exista si alte animale care dau semne de inteligenta, de exemplu arata empatie fata de alti indivizi, gasesc modalitati creative de a rezolva o problema, invata sa foloseasca unelte.

De fapt, exista multe alte animale care au creierul mai mare ca al nostru. La mai putin de 1, 5 kilograme, creierul omenesc este mult mai mic decat al unei balene ucigase, a carei materie cenusie cantareste 5, 6 kilograme.

Conform highnorth.no, creierul unei vaci cantareste 0, 5 kilograme, iar al unui soarece 0, 4 kilograme. In toate aceste cazuri insa trebuie avuta in vedere si relatia dintre greutatea creierului si greutatea corporala totala.

Astfel, la om creierul reprezinta in jur de 2% din greutatea corpului, o valoare destul de mare, daca ne gandim ca in cazul balenei creierul reprezinta doar 0, 09 din greutatea totala.

Chiar si asa, omul nu este fiinta cu cel mai mare raport greutate-creier. In cazul soarecelui, creierul reprezinta 3% din greutatea corporala, ceea ce nu-l face totusi o fiinta foarte inteligenta.
Concluzia: desi nu se stie exact de unde vine inteligenta omului, e clar ca ea nu depinde nici de marimea creierului, nici de raportul dintre creier si corp.

Creierul sau encefalul (lat. cerebrum, grec. Ενκέφaλον, encephalon) reprezintă partea sistemului nervos central aflată în interiorul craniului. El controlează numeroase funcții ale organismului ca bătăile inimii, mersul și alergarea, generarea de gânduri și emoții. Creierul la animalele vertebrate este protejat de cutia craniană, fiind căptușit cu o membrană (meninge).
Într-un creier uman există între 85 și 100 miliarde de neuroni, fiecare dintre ei având cam 10.000 de conexiuni.[1][2]

eu vorbeam de neocortex raportat la greutatea lui nu de marimea creierului sau de neuroni ca si elefanti ne intrec

| oprescudorin11 a răspuns:

Ca sa fac un rezumat, al judecatii umane', fiind si eu om, deci judecand TAUTOLOGIC, (cf, KANT_logica).:
DECI: Omul se bazeaza pe faptul ca e PUTERNIC!
Poate distruge ORICE sub soare!
Si asta a facut!
A creat ceva?
Tehnologie, poate, pe care nu a echilibrat-o cu restul existentelor, chiar inferioare, considerate de ei!
Intreaba orice membru al vreunei specii ( de la caine la Delfin...rama sau virus), faptul ca dispar, e un raspuns la intrebarea ta!
Daca, asa zisa inteligenta a omului se reduce la a DISTRUGE?
Ma lasi?
unii mai carpacesc...dar prea TARZIU!

| oprescudorin11 a răspuns (pentru Hammurabi):

Partial, sunt de acord cu tine!]
Dar unii 'asa zis' oameni au ramas cum erau: Maimute de prost gust!
Nu trebuie sa vezi mai mult de o vorba scrisa, si-ti dai seama!
Dar va anunt ca Chinezii, mananca maimute, au gust BUN, zic ei, asa nca are cine ne scapa de ERORILE EVOLUTIONISMULUI (in forma frusta).

| oprescudorin11 a răspuns (pentru Mclaren12):

In fapt este acelasi lucru! Creatiunea -evolutionismul " este similar Credinta -scientifism de doi bani!

| munteanuionvictor a răspuns (pentru Hammurabi):

De aici se trage concluzia că avem neamuri extratereștri?

| Mclaren12 explică (pentru RAY):

"eu vorbeam de neocortex raportat la greutatea lui nu de marimea creierului sau de neuroni ca si elefanti ne intrec"

Da, si legat de raportul asta am zis ca delfinul ii sufla in ceafa omului. Daca este sa ne referim la inteligenta superioara ca la un simt sau instict dezvoltat in urma evolutiei, delfinii trebuiau sa fie aproape la fel se inteligenti ca noi. Dar cum ramane cu cimpanzeii? Se presupune ca ar fi cele mai inteligente animale de pe planeta si totusi nu au cifre nici pe departe ca ale delfinului. Cimpanzeul are masa creierului de vreo 350 gr. in timp ce delfinul de vreo 5 ori mai mare dar ce echilibreaza balanta este faptul ca cimpanzeul cantareste mult mai putin decat un delfin deci nu cred ca raportul de masa creier-corp este un argument. Nu cumva stiinta a inventat teoria ca cimpanzeii sunt cele mai inteligente animale? Sunt pe internet nenumarate studii si documentare despre capacitatea lor de a rezolva sarcini, dar sa fim seriosi, daca nu erau dresati inainte nu aveau cum sa aiba habar de ce li se cere. Din punctul asta de vedere, sa stii ca este important numarul de neuroni pentru ca neuronii practic asigura transmiterea informatiei (implicit si viteza de transmitere), deci teoretic daca ai mai multi neuroni inseamna ca poti raspunde mult mai rapid la diferite sarcini. Cimpanzeul are vreo 6 miliarde de neuroni in cortexul celebral in timp ce delfinul are vreo 37 de miliarde deci un delfin ar trebui sa raspunda mult, mult mai rapid la anumite sarcini, dar oamenii de stiinta au pus accent pe cimpanzei si primate in general tocmai ca sa justifice inteligenta omului, cand de fapt delfinul este teoretic mult mai inteligent decat un cimpanzeu dar nici pe departe la fel de inteligent precum omul. Omul nu si-a luat inteligenta prin evolutie de la primate. Practic, un cimpanzeu este mai inteligent fata de multe specii de animale dar nu are o inteligenta superioara pentru ca, exact ca multe alte animale, poate fi dresat sa rezolve niste cerinte in schimbul unei recompense. Daca te duci intr-un habitat plin de cimpanzei, n-o sa vezi animale foarte inteligente, o sa vezi cimpanzei care doar isi duc existenta in mediul de viata la care s-au adaptat.

| Mclaren12 explică (pentru anonim_4396):

"La fel cum inca exista unele triburi de oameni care nu si-au dezvoltat inteligenta"
Probabil nu si-au dezvoltat-o pentru ca nu au fost expusi de-a lungul timpului mediului de viata specific uman (parere strict personala). Exact exact ca si in cazul religiilor. Paganii au fost fortati sa renunte la religia lor si incepand cu evul mediu oamenii au inceput sa-si piarda originile pagane si uite rezultatul de vreo 2 3 secole incoace.
Poti da exemple de triburi de genul?

| RAY a răspuns (pentru Mclaren12):

Imi pierd timpul cu tine, pai daca tu din start singur isi raspunzi la intrebare numau avem ce discuta

| minrest a răspuns:

Neclara intrebare. Cum se explica diferentele mari de inteligenta intre specii? Daca o inteligenta mai mare reprezinta un avantaj intr-un anumit mediu, atunci exemplarele mai inteligente supravietuiesc in numar mai mare, sunt favorizate la reproducere si in felul asta specia devine mai inteligenta. Specia umana este specializata in vanatoare prin urmarirea prazii pe distante lungi, iar asta cere inteligenta pentru interpretarea urmelor. Asa ca oamenii mai inteligenti au fost favorizati la reproducere.

| minrest a răspuns (pentru Hammurabi):

Teoiria ta nu presupune tot ca omul este descendentul unei specii de maimute? Atat ca tu propui manipularea genetica facuta de extraterestrii. Nu e nevoie de ipoteza unei manipulari genetice, cand observam in natura la tot pasul selectia genelor, atat naturala cat si artificiala.

| minrest a răspuns (pentru Hammurabi):

Astea sunt mediile academice? Almanah online?

| minrest a răspuns (pentru Hammurabi):

Nu exista nici o controversa stiintifica pe tema asta. Veriga lipsa face patre dintr-o teorie nestiintifica din secolul 19. Ai de la Lucy incoace cate fosile vrei, atat preumane cat si hominide, precum si umane dar pre Homo Sapiens.

| Hammurabi a răspuns (pentru minrest):

Ești tendențios. Ăla era un simplu articol. De ce nu te-ai uitat în exemplul pe care l-am dat cu ceea ce spune însuși Darwin în opera lui, iar mai târziu comentariile evoluționistului David Raup, pe care în nici un caz nu poți să-l acuzi că ar fi împotriva teoriei evoluționiste.
Eu voiam doar să subliniez că teoria respectivă nu are chiar o certitudine de 100% cum vor unii să creadă, că are o grămadă de lacune și controverse iar ceea ce Darwin a presupus că se va descoperi în timp care să-i valideze teoria, nu s-a întâmplat.
Unde e acea certitudine științifică totală că asta s-a întâmlat cu specia umană?

| minrest a răspuns (pentru RAY):

Pana la o specie de succes, care are zeci de milioane de exemplare si lasa fosile, sunt variante intermediare cu succes redus, care doar din intamplare lasa ceva. Ce mari fosile sa lase grupuri de maimute de acum 2 -6 milioane de ani? Ele isi lasa urmele in gene, dar nu lasa fosile decat cu mult noroc. Sunt totusi fosile pentru 4 specii intermediare. Iar de acum 2 milioane de ani, de la Homo Habilis, sunt fosile destule.

| minrest a răspuns (pentru Hammurabi):

Unde sa ma uit daca nu il mentionasesi, omule? Darwin vorbeste la nivelul epocii lui. Vezi ca i-am dat explicatia lui RAY.

| RAY a răspuns (pentru Hammurabi):

Certitudine științifică? tu categoric habar nu ai ce e stiinta, desi ceva sigur stim
tu conunzi credinta, religia cu stiinta
Observarea și măsurarea fenomenelor
Acumularea și ordonarea materialului
Crearea de ipoteze și modele, prognoze, stabilirea nivelului de importanță
Testarea ipotezelor modelului prin experimente, teste, încercări
Confirmarea sau infirmarea ipotezelor
Publicarea rezultatelor, pentru ca acestea să poată fi validate de alții
Modificarea, dezvoltarea sau invalidarea modelului, în funcție de rezultatul testelor și de opiniile criticilor
În cazul confirmării, dezvoltarea unei teorii, care trebuie însă să îndeplinească anumite criterii
Atât timp cât teoria nu este falsificată, poate să fie considerată cunoștință științifică

| Hammurabi a răspuns (pentru minrest):

"Ai de la Lucy incoace cate fosile vrei, atat preumane cat si hominide, precum si umane dar pre Homo Sapiens."
Nu. Nu e așa. Verigile tranziţionale, intermediare nu au fost descoperite niciodată, probabil pentru că nu există. Asta ai băgat-o de la tine aiurea. Dă link-uri care să susțină ce afirmi.
Uite în schimb ce știri apar :
https://www.romaniatv.net/......89211.html

| minrest a răspuns (pentru Hammurabi):

Vedem la tot pasul, in natura, aceste doua fenomene: 1. Reproducerea cu mici modificari. Asta poti vedea si in familia ta. Poti vedea la animalele de casa. Se vede in aparitia a noi virusi. 2. Favorizarea celui mai potrivit. Nu puii care cad din cuib fac pui la randul lor. Iar tu vii si spui ca de fapt aceleasi lucruri le-au facut extraterestrii. Ce nevoie ai de extraterestrii? Nu se iau in considerare ipoteze care nu sunt necesare explicarii faptelor.

| minrest a răspuns (pentru Hammurabi):

Genomul Omului si al Cimpanzeului este 98% comun. 20000 pseudogene sunt inserate exact in aceleasi locuri, dar de la stramosul comun pana acum, 163 noi pseudogene s-au autoinserat in genomul uman, si 246 in genomul cimpanzeilor.Ce conteaza ca unele forme de tranzitie, practic grupuri de cateva mii de maimute, nu au avut atat succes incat sa ramana fosile. Diferenta nu e mare.

| Hammurabi a răspuns (pentru minrest):

"de la lup pana la Chihuahua" asta e evoluția? laughing transformarea și hibridarea speciilor?
Despre ce vorbiți oameni buni?

| minrest a răspuns (pentru Hammurabi):

Imi pare rau sa o spun, dar nici selectia artificiala nu o intelegi.

| Hammurabi a răspuns (pentru RAY):

@Ray, de câteva postări doar contrazici și mai bagi și religia de care n-a pomenit nimeni, dar nu aduci nimic nou.
Contracarează la obiect ceea ce ți-am scris dacă ai argumente.
Chestiile gen "cum să nu crezi dom'le în teoria evoluționistă" nu sunt argumente.

| Hammurabi a răspuns (pentru minrest):

E clar că nu vorbim de același lucru. Câinii se trag din lupi, porcii din mistreți ..etc. Vorbim de domesticirea animalelor? Și de încrucișarea lor pentru obținerea de specii diferite?

| RAY a răspuns (pentru Hammurabi):

Tu consideri stiinta ca o credinta