| Theo94 a întrebat:

Daca in China nu era la conducere un regim autoritar situatia (economie, industrializare, saracie) era ca in India?
Dar totusi sunt Hong Kong, Taiwan, Macao care sunt foarte dezvoltate dar cu o populatie mult mai mica.

Răspuns Câştigător
| acelceva a răspuns:

Nu, nu cred. Conteaza f mult si mentalitatea poporului.

17 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

În timpul lui Mao regimul politic era tot autoritar - comunist. Atunci teroarea, represiunea, foamea, crimele în masă erau la ordinea zilei - Marele salt înainte și revoluția culturală fiind politici de-a dreptul criminale. Moartea lui Mao și succesul lui Deng Xiaoping, in luptele pentru putere care au urmat, au însemnat schimbarea de paradigmă: regimul politic a rămas comunist, în schimb economia a început să fie reașezată pe principii competitive, îndreaptă spre producție și consum - economie de piață, iar drepturile omului au început să fie respectate. Reformele economice au fost continuate și de urmașii lui Deng Xiaoping iar China a ajuns la nivelul de astăzi.
Atât timp cât poporul trăiește bine prea puțin îi pasă de cine conduce.

| MistarGoGu a răspuns (pentru gabicoo):

Sa facă un import de pooliticieni din România si in 5 de ani China este pe butuci!

| MistarGoGu a răspuns (pentru MistarGoGu):

În 5 ani... pardon.

| Theo94 explică (pentru gabicoo):

"În timpul lui Mao regimul politic era tot autoritar - comunist."
Da, stiu asta, comunistii au preluat puterea in China in 1949.

| Theo94 explică (pentru gabicoo):

Intrebarea e daca nu prelua puterea in China un regim autoritarian in 1949 azi in China era ca in India sau asemanator.

| gabicoo a răspuns (pentru Theo94):

Încă din perioada interbelica China se confrunta cu război civil și agresiunea Japoniei (caută pe Wikipedia războiul sino-japonez), în schimb India s-a "bucurat" de stabilitate sub regimul colonial britanic. În momentul proclamării independenței față de coroana britanică India era un stat funcțional.
În 1949 când s-a proclamat Republica Populară Chineză țara era distrusă de război și sfâșiată de conflictele interne - dacă nu câștigau comuniștii războiul civil și nu se instaura un regim dictatorial China era în pericol să dispară ca stat - în nici un caz nu ajungea precum India de astăzi.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru gabicoo):

De acord cu tine, mai putin partea cu drepturile omului...

| gabicoo a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

O parte din drepturile omului sunt respectate. Nu am zis că în totalitate. La noi pe hârtie și în teorie sunt respectate dat ce folos? La ei partidul partidul comunist conduce - la noi sistemul. La ei îi mai și împușcă pe unii - la noi cei care trebuiesc împușcați se bucură de funcții, pensii speciale și onoruri militare când îi înmormântează.

Deci tu de uiguri, falun gong, nu prea ai auzit mai nimic... faptul ca au pedeapsa cu moartea care se aplica corect sau incorect e praf in ochi. Eu discut de lagare, de trafic de organe, multe alte nenorociri care l-ar face pe Hitler sa roseasca.

Da știu de ei - sunt cei care nu se supun sistemului. La noi dacă nu te supui te marginalizează, te toacă zi de zi până te distrug, până te îmbolnăvești și nu mai ești om. La ei te duc în lagăr (Laogai se numește sistemul lor) sau te împușcă. Deci tu vrei să fim mulțumiți cu sistemul nostru că nu ne duce în lagăr sau că nu ne împușcă pe stadion?

Am zis sa fim multumiti? Sint oameni care misca chestii, dar pe ei nu prea ii vezi in spatiul public. La fel cu ONG-urile - sunt infierate tocmai pentru ca multe dintre ele fac ce nu e in stare sa faca statul. In China nu ai putea sa faci asa ceva. Asta e libertatea pe care multi nu o apreciaza la noi. Crezi ca ai putea avea in China unii ca Recorder? happy

Dacă România ar fi un stat de drept existența unor ONG-uri ca Recorder sau Snoop și a unor bloguri care scot la iveala toate abuzurile sistemului, ar fi inutilă. La noi sistemul este corupt și mafiot. Da în China nu poți face asta - sistemul lor este brutal și strivește imediat orice formă de opoziție. La noi sistemul este corupt și mafiot, iar dacă iei cumva atitudine te distruge lent fiind mai pervers decât cel din China. Și nu doar lent - îți dau două exemple: activiștii de mediu, cei care se luptau cu mafia lemnului din județul Suceava Daniel Botnar și Tiberius Boșutar. Lui Daniel i-au aranjat mașina, a făcut accident și printr-o minune a supraviețuit (cred că și acum se deplasează în cărucior), pe Tibi l-au prins în pădure, l-au bătut în mod sălbatic, l-au violat și se pregăteau să-l ucidă. Norocul lui a fost că cel care era cu el, cameramanul, a scăpat și a reușit să sune la 112. Astea sunt cazuri din județul meu. Dosarele sau aranjat: accidentul lui Daniel Botnar judecat in rem, iar cel al lui Tiberius se va trăgăna până se va prescrie. Libertate zici! Nu?

E un stat de strimb. Si de drept pe alocuri. Abuzuri si coruptie exista peste tot. La noi sistemul corupt si mafiot are si oameni ok, trust me. Cunosc oameni din sistem. Nu-s toti lepre. Problema e ca sunt foarte multe lepre in pozitii de conducere. Legat de mafia lemnului din Suceava... 100% vina guvernului central ca se intampla ce se intampla pe acolo.
Apropos de Bosutar...
https://propolitica.ro/......ta-nasaud/ - deci e bine, poate-poate o reusi ceva de la nivel central. Daniel aparent inca lupta - https://stiridinbucovina.ro/......putatilor/

Cum ar fi fost ca cei ca el sa fie organizati in grupuri mai mari? Altfel s-ar fi pus problema. Secretul e sa ne organizam si pentru cauze de astea, nu ca sa spargem parade gay sau sa huiduim eu-stiu-ce-oficial EU sau NATO cand vine pe aici.

| Cipi1212 a răspuns:

Întotdeauna comunismul degradează societatea unei țări.

| ValentinMihai78 a răspuns:

Hong Kong, până în 1997 a fost pe 100 concensionată de Regatul Marii Britanii. Taiwan, după al doilea război mondial a fost luată sub umbrela SUA.
Iar, în China, dezvoltarea a venit după 2000. În China au fost "experimente" dureroase pentru populație, dar treptat, mai ales după căderea URSS și a Cortinei fier, au înțeles că fără o deschidere controlată spre modernitate!

| Theo94 explică (pentru ValentinMihai78):

Da dar intrebarea e daca nu prelua puterea in China un regim autoritarian in 1949 azi in China era ca in India sau asemanator.
Cel mai probabil da, era intr-o situatie asemanatoare cu a Indiei.

| ValentinMihai78 a răspuns (pentru Theo94):

Stalin a ajutat China în războiul împotriva Japoniei din al doilea război mondial, iar ulterior au reușit să alunge Împăratul, care fusese trădat, abandonat de oamenii de conducere.

Întrebări similare