Ai uitat un amanunt important pentru datele problemei, dar nesemnificativ pentru tine, probabil.
Ce greutate are platforma si ce greutate are idiotul de pe ea?
Nu de alta dar, daca platforma e mai grea decat idiotul, a pus-o; cade mai repede decat el si nu prea mai are de pe ce sa sara.
Ah...si ai uitat sa-i montezi un altimetru idiotului ca sa stie cand a ajuns la aia 5-10 metri (cu un singur i).
E fizica pura. Logica n-are nicio treaba cu intrebarea ta. As spune ca logica a alunecat demult de pe platforma aia.
Si eu imi puneam intrebarea asta la un moment dat; eu cred ca viteza cu care pica ramane aceeasi chiar daca sare de pe platforma si impactul in consecinta; presiunea aplicata este aceeasi
La un concurs de parasutism a participat si un oltean. Ideea era sa desfaca parasuta cat mai aproape de pamant. Cand mai avea cam o suta se metri, s-a uitat in jos si a zis ca inca mai poate amana desfacerea parasutei. Cand mai avea 75 de metri, s-a uitat iar si tot asa a zis. In fine, se repeta faza si la 50 m, si la 20. iar cand mai avea vreo 3 m, se uita si zice: ma, mai sunt doar 3 m, ce-ar fi sa sar!
Daca ti-a placut bancul gandeste-te ca nu e prea departe de istorioara ta
.
1. Nu ar avea timp să sară;
2. Chiar dacă prin absurd ar reuși ar avea aceeași soartă ca și în cazul în care ar rămâne pe platformă;
3. În ambele cazuri și-ar rupe gâtul.
Aaaa! Vrei și argumentele? Mă gândeam că poți să le deduci dar m-am înșelat.
Atunci hai să vedem! Dacă nu mă înșel de la 50 de metri, viteza de cădere e de aproximativ 200 de kilometri pe oră. Dacă o să calculezi cât timp e necesar pentru a străbate ultimii 10 metri la această viteză ai să vezi că nu are cum să mai sară. Dacă totuși o face ( prin absurd ) viteza de cădere rămâne aceeași și tot cu 200 de kilometri se lovește de pământ. Iar ultimul argument e că la 200 de kilometri pe oră, ori că ești pe o platformă ori că reușești să sari de pe ea, tot îţi rupi gâtul. Satisfied?!
Prietene, chiar dacă viteza s-ar înjumătăți tot praf s-ar face iar tu deja deviezi subiectul făcând extrapolări. Trebuia să spui exact suprafața platformei, materialul și greutatea ei, dacă era cu găurele sau fără ( să putem calcula rezistența ei la aer ) ce greutate are omul de pe platformă și viteza lui de reacție iar eu îţi făceam un calcul exact și tot la rezultatul ăsta ajungeam.
Da,pentru ca daca ar sari de pe un obiect in miscare, prin atractia mai scazuta a gravitatiei, fiind mai usor si este la o inaltime mai scazuta ar putea scapa in viata(el fiind ca si cum pe un suport ar cadea doar de la inaltimea precizata de tine si anume 5-10 metri)
In functie de cat de mare e aria platformei, forta de rezistenta va fi cu atat mai mare; deci platforma va ajunge la o viteza limita si se va misca uniform... daca viteza nu e prea mare. tipu ar pute sa sara ( dar de la 2 metri... Sa nu moara sau sa se raneasca grav!)