| ExplorândRealitateaCoruptă a întrebat:

De ce credeți că există concurență în societate? De unde vine nevoia asta constantă de a ne lupta unii cu alții? Pentru ce, mai exact, ne luptăm? Și, mai ales, de ce trebuie să ne luptăm între noi?

De ce nu putem construi o societate în care toți să prospere? E adevărat că nu ne-am născut toți egali, dar fiecare ființă umană are dreptul la abundență, la fericirea pe care Dumnezeu a lăsat-o pe pământ pentru toți.

Nu înțeleg de ce „viața" pare să-i elimine pe cei slabi — pentru că, în realitate, nu viața îi elimină, ci sistemul. Sistemul a fost construit tocmai pentru a elimina oamenii care nu se încadrează în tiparul „productivității" impuse. Nu este vorba despre merit sau despre valoare umană, ci despre un mecanism care selectează și exclude în mod nedrept.

Răspuns Câştigător
| Alex765431 a răspuns:

Salut. Oamenii concurează ca să câştige ei un anumit lucru, rang în societate, pentru că, în ziua de azi, doar aia şmecheri sunt acceptaţi. Se cred cine ştie ce în societate că ei sunt tari. Şi nevoia asta constantă de a te lupta să câştigi bine te motivează să lupţi pentru ceva lucru, anumit rang. Funda te rog?

7 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Sunt două principii existențiale: 1. "Omul este lup pentru om" (homo homini lupus) și 2. "Aveți-vă ca frații" (nu știu dacă există un echivalent în latină).
Dintr-un motiv care îmi scapă acum, a fost ales primul.

| doctorandus a răspuns:

Eu unul nu concurez cu nimeni.

Iar capitalismul e rau, dar alte sisteme sunt mult mai rele.

| relian a răspuns:

Cine pe care elimina? Se eliminau in trecut, acum nu mai se practica la scara mare eliminarea, dar exista o selectie in functie de nevoile oamenilor.
De ce exista aceasta selectie? Pentru ca fara nu am putea evolua, nu am putea trai mai bine, daca intelegi ce zic.

Tu de exemplu ai un job, faci lucrul ala la fel toata viata, mai mult decat stii acum no sa faci. Apare unu care ar face jobul tau mai bine, daca nu tiar lua jobu, lucrurile ar ramane cam neschimbate pricepi? Adica batem pasu pe loc. Daca ala care a inventata roata siar fi vazut de treaba lui, adica sa nu ajunga el in pozitii mai sus, poate ca a luat pozitiile altora, acum am fi ramas cam tot la tras lemne pe jos.
Selectia asta nu este umana, chair daca pare, este de fapt tot o selectie naturala, dar aplicata la nevoile oamenilor.
Omu asa este natura lui, ca urmare urmeaza cursul ce i-a fost dat, vorba aia, ce tie scris in frunte tie pus laughing
Astazi nu prea mai merge cu japca, cum era odata, pe atunci conta forta, acum inteligenta si banii, asa ca asta e viata, la toate nivelurile exista aceasta concurenta, care este mai bun, care face mai bine etc.
In sport de ce exista concurenta? Hai sa nu mai ne intrecem in nimic, dal la jalea de sport si de toate, stam sa ne cada de sus laughing ne da vorba ta Dzeu de toate.
Asta este, nu iti da nimeni nimic, trebuie sa muncesti sa obitii ceva.
Unia pot mai mult ca urmare vor sa aiba mai mult si mi se pare logic, cum ai spus si tu nu suntem egali, asa ca de ce sa avem acces toti la ce spui tu la abundenta? Deci tu esti slab dar vrei ca unu care este mult peste tine sau cum? Asa este si in lumea salbatica, cel mai puternic, cel mai destept are mai mult, simplu.Nu vad ce ti se pare in neregula, este cit se poate de logica treaba.

| gabicoo a răspuns:

Un personaj sinistru al secolului trecut - Adolf H. - a spus "Pe pământ va fi pace atunci când ultimul om îl va ucide pe penultimul"!

| Seba2013 a răspuns:

Politicienii stiu ca Logosul este doat verba. De aceea ne- a dat mult informalism iar ei s-au pus la Putere. Ei cred mai mult in Putere decat in Logos. Potentele creative se gasesc doar sus. Jos nu sunt potente creative ci potente instrumentale rigide. Jos este consolidare iar sus este indeterminare. Doar de sus ai plasticitate, de jos nu mai ai potente plastice ci rigide.

Adevarata fata a ateistilor se vede atunci cand Potenta de sus este disputata. Ei stiu ca Logosul fara Putere nu are forta. De aceea ei in ziua de astazi predica un logos impotent. Pentru ca stiu ca ei sunt la putere iar tu traiesti din informalism fara putere. De aceea mediile de comunicatie vorbesc tot timpul la a doua persona. Pentru ca stiu ca mediile lor de comunicatie sunt doar informalism fara pragmatism. La cine le dai puteri politice le dai puteri plastice. Aceasta Potenta se numeste Putere si Leviatán de Hobbes. Astia trebuie fragmentati.

| Theo94 a răspuns:

"survival of the fittest", supravietuirea celui mai puternic, mai adaptabil, selectie naturala, conceptele asta exista si la nivel social, cel putin pana in prezent.
Da, intr-o societatea civilizata nu ar trebui sa existe astea, ar trebui ca membrii societatii sa se ajute, nu suntem in jungla sau intr-un alt mediu salbatic.

"Survival of the fittest"
https://en.wikipedia.org/wiki/Survival_of_the_fittest

"Natural selection"
https://en.wikipedia.org/wiki/Natural_selection

"Selecție naturală"
https://ro.wikipedia.org/wiki/Selec%C8%9Bie_natural%C4%83