Lumina alba provenita de la soare sau artificiala sub forma de unda electromagnetica cu un spectru mai larg de frecvente ia contact cu coaja portocalei.
Coaja portocalei contine niste substante numite PIGMENTI
Structura chimica si fizica a acestor pigmenti le confera acestora propietatea de a absorbi anumite unde electromagnetice de anumite frecvente. Pigmentii de pe portocala absorb o buna parte din lumina alba, insa reflectand acele unde cu frecventa corespunztoare luminii vizibile de culoare oranj.
Aceasta lumina portocalie se imprastie in mediu, si o parte din ea ajunge la ochii nostri, activand pigmentii din retina pentru galben si rosu din celulele cu con, celule care se excita, iar excitarea se transmite mai departe sub forma de influx nervos. Pe calea nervului optic semnalul ajunge in aria vizuala de pe lobul occipital, fata mediala, unde creierul nostru il proceseaza in senzatia culorii numita portocaliu.
Dar oare te intrebi de ce aceasta portocala contine acesti pigmenti?
Ei bine, portocalele au evoluat aceasta coloratie tocmai pentru a sari in ochi si sa fie vazute de animale (maimute mai ales) si sa fie mancate, semintele lor fiind nedigerate, si eliminate de animal intr-un loc mai indepartat, conferindu-i portocalului un avantaj in reproducerea lui, Lastarii noi crescuti din acele seminte ajungand intr-un loc mai optim pentru dezvoltarea lor. Maimutele si noi oamenii au dezvoltad si ei abilitatea de a vedea culoarea portocalie (cu pigmentul de culoare rosie din retina) tocmai pentru a gasi si a se hrani cu portocale delicioase.
Cainii si pisicile de exemplu, nu au pigment pentru rosu, ei vad lumea in nuante de galben si albastru, pentru ca nu au nevoie sa se uite dupa portocale prin copaci, pentru ca ei nu mananca asa ceva.
Numele culorii "portocaliu" arata faptul ca numele culorii vine de la numele fructului si nu invers, portocaliu fiind un cuvand care descrie ceva care se aseamana cu portocala (la fel putea sa se numeasca culoare portocaleasca, portocaloasa, portocalata
)
Portocalele nu şi-au primit numele datorită culorii lor, întrucât adeseori aceasta nu era portocaliu. Aflaţi cum îşi dobândesc minunata nuanţă, de ce multe portocale coapte trebuie să fie vopsite şi de ce nimic de pe lumea asta nu-i ceea ce crezi tu că este.
Dacă originile numelor multor fructe sunt un mister, originea numelui portocalei pare evidentă. A fost denumită astfel datorită culorii sale. De fapt, folosirea cuvântului "portocaliu" pentru a descrie o combinaţie între roşu şi galben nu a fost înregistrată decât la trei sute de ani după ce fructul a apărut în Europa. Se crede că portocalele îşi trag numele din cuvântul sanscrit "naranja", care înseamnă înmiresmat. Şi, cu toate că pulpa portocalelor e de un portocaliu delicios, coaja multor portocale, în special a celor din ţările mai calde, este verde.
Multe fructe sunt culese atunci când sunt încă puţin verzi şi lăsate apoi să se coacă în timpul transportului, în depozit sau devin nişte mici bombe în bolurile din casele oamenilor. Pe de altă parte, majoritatea portocalelor verzi sunt perfect coapte. Când devin portocalii, acestea alunecă deja spre putrezire. Coaja verde a unei portocale nu indică faptul că o cantitate insuficientă din culoarea ei naturală iese la suprafaţă. Este doar plină de clorofilă. În ţările calde, cu mult soare, acea clorofilă rămâne în fruct. Doar atunci când fructul este expus la rece clorofila dispare şi portocaliul iese la iveală.
În ţările din America de Sud şi în ţările tropicale din apropierea ecuatorului, portocalele rămân verzi pe tot parcursul anului. În Statele Unite, portocalele care cresc la începutul primăverii sau la sfârşitul toamnei devin portocalii în mod natural. Cele care cresc în mijlocul verii sunt, de obicei, verzi. Pentru a face lucrurile şi mai frustrante pentru fermieri, portocalele care şi-au pierdut clorofila pot deveni verzi din nou absorbind clorofila din frunzele care le înconjoară, ca nişte vampiri mici şi delicioşi.
Cum majoritatea oamenilor asociază fructele verzi cu fructele necoapte, majoritatea portocalelor din Statele Unite şi Europa trebuie să fie colorate pentru a putea fi vândute. În unele cazuri, acestea sunt expuse la etilenă, care descompune clorofila. Unele sunt expuse la frig sau acoperite cu ceară. Unele sunt frecate cu detergent, iar altele sunt pur şi simplu vopsite. Orice pentru a vinde.
@scientia.ro