Buna intrebare, dar nu pentru muritori k noi...in general dupa o viata tumultoasa,lacrimi si suferinta,dezamagiri si disperari,eu cred ca simti inlauntrul tau strigatul animalic al spiritului care vrea sa-si indrepte pasii spre casa, ori poarta pe care trebuie sa iasa, se numeste moarte. e asa simplu nu?
Din moment ce ai spus că e bine că m-am simţit înseamnă că ai făcut referire şi la mine.în fine. Oricum nu mă stresez şi nu mă îngrijorez pentru nimeni. Spun doar că anumite probleme au rezolvare, dacă vreţi să o găsiţi bine, dacă nu iar la fel. Fiecare om e liber să decidă ce vrea să facă. Nu te cataloghează nimeni drept "diferită", e dreptul tău să fi cum vrei şi să ai propria ta opinie în privinţa oricărui subiect. Singurul lucru care m-a deranjat e că ai făcut referire la comentariul meu şi că m-ai jignit, dar e ok, poate aşa te simţi tu mai ok spunând chestiile astea.
N-o mai intoarce.Deja capitulezi? Nu-i problema voastra daca eu ma sinucid sau nu si cand o fac.Nu mai credeti ca ajutati pe cineva daca dati niste sfaturi absolut necorespunzatoare, nu sti despre ce e vorba si te bagi ita-fenta.Parca acum 10 minute imi ziceai sa ma sinucid, si acum zici ca-mi pot fi rezolvate problemele, totusi cine are probleme la mansarda?
Eu închei subiectul că nu ajung nicăieri. Văd că ai chef de ceartă şi nu ai cu cine. Spre uimirea ta chiar am trecut printr-o depresie cruntă şi uite că ştiu despre ce e vorba. Tu ai o problemă cu respectarea opiniilor oamenilor chiar dacă nu eşti de acord cu ele. Dacă nu eşti de acord, foarte bine, argumentează, dar nu aducând jigniri ci printr-un mod civilizat. E bine că totuşi eşti diferită cum spui tu şi îţi susţii părerile, dar ai putea găsi un mod mai bun de a face acest lucru.
Complicat cu tine Dulcineea, am citit ca faci cursuri de specialitate, atunci ar trebui sa stii ca psihicul omului nu va fi vreodata penetrat si inteles cap coada, iar unele decizii sunt atat de criptice incat incretesc si mai tare creierul.Sa luam un exemplu simplu, esti pe pat si ai dureri insuportabile, nu ai sanse mari de supravietuire, ce faci? alegi sa traiesti cu dureri mari si cu sanse minime spre zero de supravietuire sau preferi sa inchini steagul mai devreme, tu stiind ca doar amani sfarsitul si nu intr-un mod placut?
Nu toti oamenii sunt puternici, exista si cei care vad doar paharul gol si sunt usor influentabili.Oficial oamenii nu au limite si pot indura multe, uite ca altii au mai putine anduranta si ajung sa danseze tangou cu moartea mai repede.
Stresul ucide, depresia se instaleaza usor si nu scapi definitiv de ea niciodata si sufera de aceeasi boala ca si moda, se intoarce daca nu o bagi bine in dulap. Unele lucruri au trecut de granita rezolvarii si doar cu un miracol se pot rezolva.
Daca omul nu apeleaza la prieteni, tu chiar crezi ca o sa vina la un psiholog? Kyra a spus bine ca oficial nu ai nevoie de psihologi, ei nu sunt Harry Potter/brain surgeon sa-ti despice scalpul si sa-ti bage in cap rezolvarile. Daca omul nu lucreaza cu tine, nu ai ce sa-i faci, daca omul nu vrea sa fie ajutat, nu poti sa i te bagi in suflet.
Este foarte usor de spus ca totul o sa fie bine, dar nimeni nu stie asta, asta se asteapta sa fie spus de catre oameni, nu doar psihologi.
Daca omul vrea sa-si ia viata, cine suntem noi sa il privam de dorinta lui?
You can't save them all, asta iti spune cineva care face si el cursuri de psihologie si care a realizat ca unii nu vor sa fie salvati, oricat ai incerca.Am realizat ca psihologii sunt doar ceva facultativ, nu ai nevoie de ei pana la urma, schimbarea trebuie sa vina din tine, de la tine, pentru tine.Ce este un psiholog pana la urma? Un umar imens pe care sa plangi /cel mai bun prieten de inchiriat si atat.
Fiecare om are ganduri negre si se gandeste la moarte, doar putini actioneaza si finalizeaza.
La stiri vezi sinucigasi care isi iau viata din senin dupa ce se intampla ceva in viata lor sau chiar si din senin.Cum pot acei oameni sa fie ajutati cand ei nu-si exteriorizeaza problemele? Mai intai trebuie sa se recunoasca faptul ca are o problema, dar prea multi oameni isi tin frustrarile in ei, asta pana cand cedeaza presiunii si aleg solutia cea mai rationala pentru ei.
Te rog inceteaza cu sindromul asta feminin de "vreau sa salvez lumea", cateodata oamenii nu vor sa fie ajutati, intelege lucrul asta si sa-ti dau un sfat, nu te lega emotional de pacienti.Coboara un pic de pe acel piedestal si vezi crudul adevar, you can't save everybody.
Kyra a spus corect ca fiecare om sufera de toane, dar ele si trec la un moment dat, oamenii ar trebui sa fie ajutati si tinuti aproape, nu certati si priviti ca niste "defecti" ca sunt infranti de unele probleme temporare.
Fiecare vedem prin prisma noastra proprie, problema survine atunci cand incercam sa impunem opiniile noastre(pe care le consideram cele corecte).
Nu trebuie sprijiniti cand vor sa faca lucruri radicale, trebuie doar sa fie distrasi si scosi din furtuna, dar sa fie facut intr-un mod lejer, ca daca incerci sa ii impui cuiva, nu iese bine deloc.
Toata lumea paseste pe cai gresite, toata lumea are in minte acele cai gresite, daca incepi sa judeci si sa arunci cu "nu este normal sa gandesti asa", si normal ca o sa faci mai mult rau decat bine. Daca incepi catalogarea oamenilor dupa un anumit aspect sau dupa ce auzi cum frustrarile si probleme vorbesc din ei... atunci o faci de oaie urat de tot.
Nu poti simtii ce este in mintea oamenilor, nu poti sa te pui in locul lui si sa diseci totul ca sa intelegi ce l-a impins sa faca unele lucruri, fiecare om este unic si nu toti reactioneaza bine la etichetari si mai ales la compararea cu alti oameni care nu se gandesc la sinucidere, daca faci asta, mai bine nu mai vorbesti deloc ca o sa ajungi sa faci opusul la ceea ce ti-ai propus.
Stiu ca urmezi cursuri de specialitate, stiu ca este normal sa suferi un pic de exces de zel si sa crezi ca ai gasit medicamentul la toate bolile, dar nu uita, bolile sufletului sunt mult mai adanci si mai inselatoare.
Inteleg ca nu ti-a placut comentariul la psihologi si de asta ai tras-o de urechi pe Kyra, asa nu mi-a placut nici mie sa vad raspunsuri de genul "sinucide-te" si de asta te-am tras si eu de ureche.
Citeste de 4 ori, analizeaza de 3 ori, gandeste de 2 ori si scrie o data, Kyra nu a instigat la sinicidere in masa.
Inainte sa apara psihologii, unde mergeau oamenii? Si acei oameni aveau ganduri negre si treceau prin clipe grele, ei mergeau la prieteni si familie, lucrurile nu s-au schimbat, doar de dragoste si sustinere ai nevoie, si nu dragoste si sustinere inchiriata la ora la psiholog.
Sa nu fie niciodata psihologul prima optiune a nimanui(chiar daca nu-i bine pentru afaceri), mai bine cu prieteni si in familie, psihologul doar ca o ultima alternativa si cand se cere ceva de specialitate, prea multi oameni merg la psihologi din prima crezand ca ei au secretele si au trucurile sa te faca bine, gresit, iti spun eu din proprie experienta, da, si eu am trecut prin multe chestii intunecate, si am fost si la multi psihologi, nimeni nu m-a ajutat, doar eu singur, si sentimentul ca ai supravietuit singur si te-ai ridicat singur, nu se poate compara cu nimic.Vad multi oameni care multumesc psihologilor lor pentru ca "i-au salvat", nimeni nu are nevoie de ajutor, fiecare om se poate vindeca singur, fiecare om trebuie sa gasesca acel "je ne sais quoi" a lor, metoda lor proprie, fie ca este tratarea singura, fie ca este cea cu amici sau psihologi.
Mai relaxata data viitoare, psihologii se mandresc prin faptul ca ei sunt calmi si imuni la tot, chiar daca lumea nu stie cata auto terapie fac ei.
Eu nu am spus că sunt psiholog şi nici să apeleze neapărat la psiholog pentru că aşa i-am impus eu. Poate că am greşit că nu am citit comentariile ei de mai multe ori.dar şi tu ai făcut acelaşi lucru - nu ai citit tot ce am spus eu.Am spus că familia şi prietenii pot ajuta de asemenea.chiar mai mult decât un psiholog care e până la urmă un străin. Susţinerea morală din partea familiei e mai importantă decât sfaturile unui psiholog.