Pff... din cate stiu eu, nu. Nu este nicio asemanare reala. Decat daca si maimuta se intampla sa aiba RH-ul negativ! (ma refer la cazurile particulare). Legatura pe care ai facut-o exista, insa. Oamenii au pe suprafata globulelor rosii diferite structuri proteice (antigene) care determina atat grupele sanguine cat si RH-ul persoanei respective. Se stie ca exista patru grupe sanguine: 0, A, B si AB. Specia de maimuta nu poate, insa, sa fie impartita pe grupe de sange... Antigenele sunt proteine ce se gasesc la suprafata celulelor sangvine si pot genera un raspuns din partea sistemului imunitar. Factorul RH este o proteina ce se gaseste sau nu la suprafata unei celule rosii de sange.
Numele de RH vine de la maimutele Macacus Rhesus, asta e singura legatura. De ce? Grupele de Rh au fost descoperite in anul 1940 de catre Karl Landsteiner si Alexander Wiener in cadrul experimentelor pe maimutele Rhesus, de la care s-a pastrat si numele. Experimentele constau in demonstrarea eficientei transfuziilor de sange, RH-ul jucand un rol foarte important in compatibilitatea dintre grupele de sange.
Sper ca ti-am fost cat de cat de ajutor!
O zi frumoasa!
anonim_4396 întreabă:
Gekkō întreabă: