| sabin89 a întrebat:

Istoria timpurie a Egiptului pare să conţină o ciudată anomalie. Perioada sa de superioritate culturală apare ca având o evoluţie bruscă, spre sfârşitul mileniului al IV-lea, de la stadiul anterior neolitic, fără nişte etape de tranziţie obişnuită. Ea nu a evoluat, ci a apărut: instrumentele, tehnica, arta, arhitectura, ingineria, medicina, ştiinţa şi organizarea marilor oraşe par să se fi produs dintr-o dată, de parcă ar fi fost importate dintr-o altă regiune. De unde să le fi importat, că alte culturi incipiente din Orientul Mijlociu sunt de cu totul alt stil. Minunea cea mai mare rămâne, desigur, Marea Piramidă. Interesant este că această primă explozie de civilizaţie nu s-a dezvoltat foarte mult şi în cele din urmă a părut să regreseze, ca şi culturile timpurii din America de Sud. E ca şi cum ar fi primit o infuzie de tehnici civilizatoare de altundeva, un impuls care o dată cu trecerea secolelor s-a diluat şi şi-a pierdut forţa iniţială.
Am putea presupune că înainte de această civilizaţie a existat alta, despre care noi nu ştim nimic? O civilizaţie care să fi pierit printr-un cataclism, fără a lăsa urme? Ce credeţi?

Răspuns Câştigător
| TheWznd a răspuns:

„Anomalia" despre care vorbiți este perfect explicată de știință. prin 7000-6000 a. Chr., Sahara nu era deșert, era acoperită de pășuni și pădure, concetrate în jurul unor lacuri, a căror urmă încă o vedem. Existau o grămadă de triburi de vânători, care, treptat au evoluat în păstori și culegători. După răcirea bruscă a climei (care a avut loc global) din jurul anului 6000, pășunea s-a transformat treptat în savană, și s-a degradat tot mai mult în următorii 3000 de ani prin procesul de deșertificare. Astfel, toate triburile care își făceau veacul în fostele pășuni și păduri ale Saharei au fost forțate, treptat, să se mute tot mai aproape de zona Nilului, până când Valea Nilului a rămas singura oază de vegetație din Sahara.

De asta pare că civilizația a apărut brusc. Pentru că triburile care s-au așezat acolo ca să coexiste au venit din largul Saharei cu cunoștințe legate de agricultură, tehnică, construcții, artă și altele, deja solidificate în cultura lor. Nu pentru că le-au făcut extratereștii modificări genetice.

Și cultura și arta Egipteană are elemente comune cu cea Mesopotamiană („culturi incipiente din Orientul Mijlociu " despre care vorbești în întrebare).

Cât despre Marea Piramidă, și de ce la un moment dat Egiptenii n-au mai construit piramide. Răspusul e simplu: pentru că religia lor s-a schimbat. Dacă înainte, Viața de apoi era destinată doar faraonilor și celor mai înalți membrii ai societății, în timpul Regatului Mijlociu viața de apoi s-a transformat într-un concept care era accesibil și omului de rând. Schimbarea de mentalitate își găsește explicația în urmările migrațiilor și invaziilor din prima perioadă intermediară, dar și de schimbarea dinastiilor.

Ca să înțelegi civilizația Egipteană, trebuie să înțelegi cum le funcționa societatea.

Sunt foarte multe cărți pe net, scrise de profesori de la facultațile de istorie. Le găsești gratuit. Una dintre ele, pe care o recomand se numeste "Mari civilizații ale orientului antic". Nu e deloc greoaie, nu îți trebuie neapărat să ai o bază de cunoștințe de istorie, și este o lectură plăcută pentru oricine.


Succes!

10 răspunsuri:
| Digikey a răspuns:

Aveau nevoie doar de 3 politicieni de-ai nostri ca sa nu mai fie mentionati in istorie.

| Nonolita a răspuns:

Daca o civilizatie avansata dinaintea lor ar fi pierit brusc, "fără a lăsa urme", nu ar fi putut transmite egiptenilor cunostintelel lor.
Dar in toate civilizatiile se intampla acelasi fenomen: degradarea. Nu mai au acelasi nivel ridicat in stiinta, arhitectura, medicina, etc. Chiar daca ni se spune ca evoluam, noi tot nu putem intelege CUM au facut ei acele lucruri. Nu se pune problema sa-i egalam.

| gabicoo a răspuns:

Erich von Danichen! Caută și citește cărțile lui! Vei găsi răspunsuri la multe din întrebările tale!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Improbabil sa fi existat alta civilizatie mare inainte de egipteni, nedescoperita pana in ziua de azi. Nasterea egiptului se datoreaza geografiei si climei schimbatoare. Care a favorizat adunarea in grupuri mari a oameniilor ce a dus la evolutie.
Orice stat dupa un timp regreseaza., este o lege universala. Politica interna., revoltele., migratiile din imprejurimi in interiorul statului datorita traiului mai bun ducand schimbarea etnica etc, ce duc la alte conflicte etc Nimic nu e vesnic.

In legatura la ce te referi u la cataclism., un meteorit a lovit pamantul in groenlanda cu circa 10.000 de ani in urma., ce a dus la inundatii globale, exista speculatii ca existau civilizatii inainte de eveniment., insa sunt numai speculatii nefondate. Ne gasind nici un fel de dovezi care sa indice prezenta unei societati dezvoltate.


Acum Ma joc cu Egiptenii in Medieval Total war 1. , Practic cu Dinastia Fatamids (berbers)., daca esti pasionat de istorie +jocuri de strategie Poti incerca jocul. E super-realist

| Bizon95 a răspuns (pentru gabicoo):

Dap, update SERIOS la cartile lui se numeste:
"Ancient Aliens"
oricine vede asta si VREA sa gandeasca, o sa aiba la ce sa se gandeasca

| sabin89 explică (pentru gabicoo):

Aluzie la vreo vizită extraterestră? happy

| sabin89 explică (pentru TheWznd):

Dacă piramidele erau morminte, de ce mortul nu e acolo? şi nu a fost niciodată.
Şi de ce sunt mai mulţi faraoni decât piramide? Unde e, de exemplu, piramida lui Ramses al II-lea? că nu e.

| TheWznd a răspuns (pentru sabin89):

Tocmai asta explicam, piramidele au fost construite în timpul Regatului Vechi. După, nu s-au mai construit, din cauza schimbării de mentalitate despre viața de apoi. Ramses al II-lea a domnit în Regatul Vechi, la vreo 1500 de la construirea piramidelor. Odată cu Regatul Mijlocui, obiceiul construirii piramidelor s-a pierdut. Au început să construiască morminte Hipogee.

Piramidele au fost construite, în primul rând, ca și simboluri ale puterii faraonului, și doar în al doilea rând, ca și morminte. De multe ori, faraonului i se făcea o ceremonie de înmormântare în piramidă, apoi era mutat.

| TheWznd a răspuns (pentru sabin89):

Plus ca Ramses al II lea are un dita-mai templu (scuzați exprimarea) cu 4 statui gigantice care îl reprezintă. Templul se află la Abu Simbel

| TheWznd a răspuns (pentru TheWznd):

Ramses al II Lea a domnit în Regatul mijlociu**

Scuze, eroare de redactare