lolita
| lolita a întrebat:

La ora actuala consumul de droguri nu are o etichetare clara din punctul de vedere al moralei crestin-ortodoxe. In manualul de Teologie Morala Ortodoxa, sunt prezentate pe larg felurimea pacatelor, dar nicaieri nu se vorbeste in mod limpede de locul pe care-l ocupa in ierarhia faptelor rele consumul de droguri. De fapt, pacatul consumului de droguri nu este mentionat sub nici o forma.
voi ce parere aveti? este un pacat cansumul de droguri sau nu? cum nu se numara printre cele 10 pacate?

Răspuns Câştigător
RaduCiocan
| RaduCiocan a răspuns:

Probabil acel manual de teologie morala nu este inca actualizat la morala si etica moderna. Ca o paranteza, de exemplu, literal in biblie se aproba slavagismul, incestul si violul. Insa societatea moderna crestina a eliminat aceste lucruri (din pacate nu si in toate tarile fundamentalist islamice).
Depinde la ce fel de droguri te gandesti. Unele substante cu efecte halucinogene, de la iarba la ciuperci au fost si inca sunt folosite ca practici religioase la diferite religii (de la crestinims, hinduism, sau altele mai bizare)
http://freelifeministry.org/ - biserica crestina care foloseste marijuana ca practica religioasa.
Ar trebui sa privesti aceasta problema in primul rand din perspectiva sociala cat si a eticii si moralei a lumii moderne.
Majoritatea drogurilor periculoase (heroina, cocaina, lsd) sunt interzise peste tot in lume. Altele, mai "usoare" care nu te afecteaza destul de grav sunt tolerate sau sunt la liber (vezi iarba in Olanda). Iarba (cannabis) are si efect terapeutic si se poate folosi de exemplu pentru a usura durerile chimoterapiei la o persoana bolnava de cancer.
Problema intr-adevar grava apare in cazul in care anturajul foloseste des aceste substante si se face abuz. Linia de trecere de la consum ocazional la dependenta este destul de fina, iar pericolul, in cazul abuzului este imens.
Ca sa concluzionz, nu exista o morala sau etica stricta si batuta in cuie in cazul drogurilor usoare.
Din perspectiva pacatului crestin poti sa te gandesti ca orice pacat ai face daca te pocaiesti iti este iertat.

20 răspunsuri:
| Parintele a răspuns:

Buna intrebareahee hee.Hmm.Jesus, un joint, ceva?hee hee)

Anna
| Anna a răspuns:

Foarte corect ceea ce a spus eileen.consumul de droguri este un viciu, stim ca viciile sunt obiceiuri rele si obiceiurile rele nu-i plac Lui dumnezeu, deci prin urmare tot ceea ce nu-i face placere Lui Dumnezeu, e pacat! Doar ca Dumnezeu nu da cu parul daca consumam droguri, ne lasa sa alegem singuri, sa ne autodistrugem, sa ne traim viata asa cum consideram de cuviinta, dar ne promite ca intr-o zi vom ajunge la scaunul Lui de judecata si vom da socoteala pentru fiecare cuvintel, fapta, hula si gand.

RaduCiocan
| RaduCiocan a răspuns:

@cristi21: cred ca la asta te refereai cand ai zis ca oamenii religiosi din acele timpuri se foloseau de halucinogene:
http://www.forbes.com/......can02.html

eileen
| eileen a răspuns:

In biblie scrie clar sa nu pangarim trupul nostru, si asta nu se refera doar la partea sexuala ci si la ce consumam. De asemenea, tot in biblie scrie ca trupul nostru trebuie sa fie un templu al Duhului Sfant. Si cum poate sta Duhul Sfant intr-o "camera" plina de fum, de toxine, sau de halucinogeni?

eileen
| eileen a răspuns:

P. S. Eu m-as mai pocai de o suta de ori numai sa nu ajung in iad cu toti ateii.

eileen
| eileen a răspuns:

Stie Dumnezeu mai bine unde ajung, nu te ingrijora, Cristi21.

| joy a răspuns:

E pacat sa te droghezi, pentru ca in primul rand e viata ta, Dumnezeu ne-a dat-o s-o traim intr-un mod placut si curat, sa ne bucuram de ea, nu sa ti-o distrugi! E pacat pentru ca Dumnezeu nu ne-a creat sa facem cu corpul nostru ce vrem noi, asa cum e prostitutia pacat, e si acoolul in exces, fumatul...

| andreutz a răspuns:

Cred ca este doar o jumatate de pacat laughing inainte nu existau drogurile ca in vremea noastra, de asta nu sunt pomenite pe nicaieri...erau doar niste plante cu efecte halucinogene, dar prea putini le foloseau.de asta nu li se acorda importanta... dar daca si drogurile ar fi pacat, inseamna ca si fumatul.si cafeaua de zi cu zi ar fi tot pacate la randul lor, nu-i asa? big grin

| mariusres a răspuns:

Cum sa fie interzise drogurile de biblie?! Pai tocmai cei care au scris-o au folosit halucinogene pentru a le veni inspiratia "divina" laughing. Chiar credeti ca o minte sanatoasa ar fi putut inventa aberatiile cu serpi vorbitori si mame virgine?

| mariusres a răspuns:

Stai linistita eilen ca nu ajungi in niciun iad pentru ca nu exista asa ceva. Dar si daca ar exista...ai fi prima candidata pe lista si stii de ce? Pentru ca ura e un pacat...

| mariusres a răspuns:

Selfhelp, merci de link, interesant articol happy

carla
| carla a răspuns:

De acord cu andreutz si as mai adauga, ca drogurile in sine sunt foarte periculoase pentru sanatate si dependenta de ele, poate duce la moarte. Nu consider ca este un pacat, ci doar moarte sigura.

blonda_suprema
| blonda_suprema a răspuns:

Inseamna ca si televizorul si calculatorul sunt vicii. Alcoolul, ca e un pahar sau mai multe(in exces) tot pacat e.
Versetele Bibliei sunt interpretabile si nu stiu daca atunci cand s-a scris Biblia existau tigari. Cine a spus ca e pacat daca fumezi?
Eu nu stiu daca e pacat sa te droghezi sau nu, stiu ca nu sunt sanatoase si punct si numai din acest motiv nu am incercat niciodata nici un tip de drog. Nu ca m-a inpiedicat credinta.

| N538961518 a răspuns:

Totul a-nceput acum vreo patru secole,
Cand indienii fumau, sa-ntalneasca spirite,
In incercarea de-a-l gasi pe Dumnezeu, vreau sa spun,
C-am fumat un kil de iarba si-am vorbit cu Mos Craciun.
laughing Spike cu Guess Who... dumnezeu chiar nu are altceva de facut decat sa tina evidenta la pacatele tuturor? Iarba nu este un pacat e de la Mama Natura.

| bunica a răspuns:

Nu se cultiva canabis pe timpul ala.

| Paula a răspuns:

Daca este pacat sa bei si sa fumezi este si pacat sa iei droguri...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

frunzele de coca erau consumate de popoarele andine(argentina de astazi)cu circa 200 de ani inaintea lui cristos, o foloseau in combinatie cu alte plante curative pentru a trata bolnavii de diferite afectiuni, cu mult inainte incasii foloseau ca ofrenda zeilor frunzele de coca.depinde de cultura si evident de cantitatea consumata. ultrareligiosii evrei fumeaza(tutun), nu este considerat un drog din punct de vedere religios si credinta lor este mai veche decat cea crestina ortodoxa cu 376o ani(actual sunt in anul 5769). pacatul ia o forma sau alta in functie de religie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Selfhepl:pai cum zice la gazeta ...reiese ca moise se "haluciniza"cu aceleasi frunze ca si incasii! brava lui, baiat destept moshe!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bunica:nu era vorba de canabis, se foloseau radacini sau frunzele unor plante halucinogene, si stim cu totii ca aztecii si incasii erau vestiti pentru ritualurile care le practicau in cinstea zeilor, si in ziua de astazi se continua cu aceste practici.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Consumul de droguri se asociaza cu pacatul sinuciderii