Ma indoiesc ca exista ceva care sa ne scape de nevoia de apreciere...fiecare om are nevoie sa se simta iubit de cei apropiati, apreciat de cei din jur.
Insa chiar cred ca se pot face "exercitii" sa nu fii mereu atat de dependent de acest lucru, prin a-ti demonstra tie insuti ca poti anumite lucruri, prin a te face in primul rand pe tine mandru de propria persoana
De obicei nevoia de apreciere este modul in care ne ascundem vanitatea sau nevoia de a fi laudati de oameni. Omul care cauta lauda oamenilor, chiar si in mica masura, nevinovata ar spune el, este supus macinarilor interne. In functie de durata acestui sentiment nepotrivit, din dorinta de lauda o poti da in diverse forme de psihoze. Ori crezi ca lumea comploteaza toata impotriva ta, ori crezi ca esti cel mai bun si mai frumos de pe pamant. Deci multa macinare si neadevar.
Jean Claude Larchet ("Terapeutica bolilor spirituale") este o carte bunicica.
Eu fiind ortodox, citesc tot ce prind din scrierile sfintilor parinti. Si caut pe net cuvant despre mandrie, cuvant despre slava desarta ( vanitate), cuvant despre invidie...etc. Si din pacate ma regasesc in toate acestea. Apoi incerc sa ma corectez cat pot.
Un scriitor roman bun ar fi parintele Cleopa, parintele Arsenie Boca. Ambii vorbesc despre cauze, consecinte, urmari si cum sa scapi de slava desarta, problema ta.
Uite am gasit si linkul asta http://www.razbointrucuvant.ro/2007/09/20/boala-si-nebunia-slavei-desarte/
Citeste si vezi daca gasesti ceva ce iti trebuie.
Exclus ca fiecare om trebuie sa se simta iubit si ca are nevoie de apreciere.Omul"trebuie"lasat liber fara aprecieri dar si fara jigniri.Trebuie inteleasa si acceptata existenta in esenta ei care nu inseamna decit acceptare.De nocivitatile de care aminteai nu poti scapa decit coborind pe cararea strimta a cunoasterii de sine.
Cu nevoia de apreciere ajungi sa fi cum vor cei din jurul tau si incepi sa iti creezi masti, inca astept o recomandare. Multumesc