| sabin89 a întrebat:

...Şi au venit romanii; şi au ocupat cca 20 % din ţară. Apoi, după o sută şi ceva de ani, au plecat şi - miracol! - nu numai cei 20 %, dar şi cei 80 %, care nici nu au ştiut că au venit romanii, au învăţat perfect noua limbă şi au uitat-o pe a lor. Nu vi se pare că ceva nu se leagă? Mai ales dacă ne gândim şi că în Palestina au stat 800 de ani şi nu vorbeşte nimeni latina acolo. În Marea Britanie au stat vreo 400 şi - la fel. Au stat o grămadă şi în Grecia, şi în Egipt

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pe scurt tracii faceau parte din asa numitii popoare barbarice(ca restul europei de asemenea) avand un lucru in comun :traiau in triburi mici cu lideri locali, ne existand uniune. Cu timpul s-au intins pe teritorii vaste: formand uniuni doar ocazional. Dacii sunt doar unul din descendentii acestor traci, formand uniune, regat datorita barierelor naturale Dunarea si muntii Carpati. Evenimentele din primele secole AD au cauzat extinctia, migratia, asmilitia lor de catre alte popoare.
Insa tracii, ilarienii la sud de Dunare au trait oarecum neafectati de migratiile, invaziile ce se petreceau in nord, beneficiind de bariera naturala big grinunarea, traind ca parte a Imparatiei Latine pentru perioada de multe secole, aproape de 1 milleniu perioada suficienta adoptarii latinii vulgare. Asta pana cand Slavii prin secolul 7 rup controlul Latin, migrand masiv in balcani, asezandu-se inclusiv in zonele populate de aceste popoare de origine traco-ilariana
Ca urmare treptat acesti traco-ilarieni trebuie sa adopte cultura, limba slava. In perioada asta este utilizat pentru prima data termenul de VLAH. Referindu-se mai degraba la o meserie decat etnicitate, formata din populatia care se opune slavificarii alegand ciobania, stilul de viata dictat de Transhumanta in permanenta miscare necesara cresterii animalelor. Insa perioade precise nu se pot da. Mentiunile initiale sunt strict referitoare la zona Dunarii de sud, muntii greciei. Incepand de prin anii 1000` vlahii incep a fi mentionati in zonele dunarii de nord. Dar repet nu exista date precise ci doar estimari, poate si datorita faptului ca ocupatia impunea migratia deci nu existand o zona precisa geografic.
Evenimentele ce au impins alegerii unui stil de viata sedementar in locul pribagiei sunt in stransa legatura cu istoria Bulgariei. Dar aici iar ceata numai presupuneri un lucru cert este ca Vlahii preiau Ortodoxismul slavonic de la bulgari, iar regatele primordiale populate predominant de vlahi formate in jurul secolului 12 apar ca regiuni componente a Bulgariei.

Deci simplu Roman= trac (predominant, ca toate etniile lumii sunt mixuri) Acum Vlah in loc de Dac conteaza doar in context istoric, irelevand in lumea de azi.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Romania_county_name_etymologies

52 răspunsuri:
| SingleForOne a răspuns:

A fost o perioadă în care intelectualii români voiau să creadă că sunt superiori sau la un nivel superior la fel ca și celelalte regate. Dacă nu s-ar fi crezut romani, lumea intelectuală ar fi crezut că sunt dintotdeauna urmași ai unor barbari, triburi, nu din linia romană (cei curați, cei drepți, cei puternici, cei victorioși).

| CostinAlamariu a răspuns:

Presupui in mod foarte gresit ca dacii au inceput sa vorbeasca latina abia cand au venit romanii, pe cand ei vorbeau deja latina datorita relatiilor comerciale cu Roma.
O alta chestie cu care gresesti e sa compari Dacia cu Egipt sau Grecia. In Egip si Grecia nivelul de civilizatie era deja destul de ridicat asa ca era greu sa li se impuna limba latina, iar in ceea ce priveste marea britanie a fost atat de departe de capitala din Italia incat era foarte multa autonomie acolo, nu ca in Galia, peninsula Spaniola sau Dacia care erau mai apropiate si mai bine integrate in imperiu. Plus ca si dupa retragerea aureliana dacii au continuat sa vorbeasca latina considerandu-se cetateni romani. Nu mai vorbim de veteranii de razboi care s-au asezat aici.
Si uiti sa mai iei un lucru in considerare.
Se prea poate ca limba daca sa fi fost foarte apropiata de latina, la fel ca galeza sau hispanica, in timp ce egiptiana, greaca sau galeza de atunci erau limbi foarte indepartate de latina.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru SingleForOne):

Si atunci cum iti explici miile de cuvinte din limba română descendente directe din latină?

| Darkmagic a răspuns:

Exemplele pe care le-ai dat: Palestina, Marea Britanie, Grecia, Egipt, au ceva in comun.
Alfabetul.
Intotdeauna si oriunde, o limba fara scriere dispare la contactul cu o limba cu alfabet, sau se pastreaza, dar intr-o mai mica masura, daca vorbitorii adopta un alfabet.
Este exemplul limbii rromani, (tiganeasca)...cat s-o mai sucim, sau a feroezei, (limba locuitorilor insulelor Feroe), salvata in extremis de la disparitie de alfabetul nordic vechi.
Din pacate, nu exista niciun fel de izvoare care sa ateste ca dacii utilizau un alfabet propriu si aveau o limba scrisa, desi se considera de catre unii istorici ca o elita a dacilor utiliza scrierea, dar cu caractere grecesti si apoi latine.
Iti dai seama ca acest tip de scriere amestecata al unei elite, a prins la daci pana la ocupatia romana, cam cat a prins la noi romanii, slavona...
Dupa 106 A.D. toti dacii au fost nevoiti sa invete limba latina, fiind limba administratiei romane.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Procentele sunt cam tocmai invers.

| KR0NSTADT a răspuns:

Totul este cusut cu ață albă. Personal, nu cred că limba română are la bază latina. Mai degrabă invers.
Dacă ne luăm după câte statui imense sunt în Roma, reprezentând daci, cred că noi am influențat limba acolo, nu ei aici.
Majoritatea adepților ideii că limba română se trage din cea latină habar nu au despre chestiile astea. Aud și ei la televizor toate tâmpeniile, apoi le varsă pe net, fără sa mai cerceteze cum stă treaba.

| RAY a răspuns:

Next question sabin, limba englezilor era acelasi ca aia cu a saxonilor? eu din ce am citit nu, cum naiba englezi aia au inceput sa comunice in saxona apoi au imprumutat multe cuvinte din franceza veche, Engleza e si ia o limba misterioasa, aia veche e mult mai asemanatoare cu germana de azi

https://forum.duolingo.com/......ld-English
la fel si cu limba romana

| sabin89 explică:

Eu nu am o teorie proprie, dar îmi pun nişte întrebări; mi se pare că ceva nu se leagă. Văd că de Palestina nimeni nu a zis nimic

| StrongHeart a răspuns:

Istoria o scriu cei ce castiga razboaiele.

| sabin89 explică (pentru CostinAlamariu):

Nu am înţeles aici - ai spus o dată că galeza şi hispanica erau poate apropiate de latină. Apoi, că galeza era foarte îndepărtată de latină. Deci, care e de fapt părerea ta despre galeză?

| sabin89 explică (pentru SingleForOne):

Bun, aşa au vrut intelectualii români să creadă într-o anumită perioadă. Dar nu mi-ai spus ce crezi tu cu privire la acest subiect.

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Am o întrebare ref. la fraza ta ultimă. De ce nu au fost nevoiţi şi evreii să înveţe limba administraţiei romane? Mai ales că ei au stat mult mai mult timp sub ocupaţie. Doar pentru că ei aveau deja un alfabet? Doar asta să fi făcut diferenţa?

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Nu sunt invers procentele

| sabin89 explică (pentru gabicoo):

Ai putea să sintetizezi şi să spui care e ideea în acel material? O concluzie, ceva.

| sabin89 explică (pentru KR0NSTADT):

Am văzut şi eu că pe Arcul de triumf al lui Constantin (deci nu al lui Traian) - 312 e.n. sunt opt statui impunătoare cu chipuri de daci, patru pe o parte şi patru pe alta, la o înălţime de 25 m. De ce de daci? De ce nu ale unor generali romani? Ar fi interesant de ştiut.

| sabin89 explică (pentru RAY):

Află că ar fi un subiect interesant. Când au venit saxonii? Dar anglii? Pe cine au găsit acolo? Pe britoni? Şi ăia de când veniseră? Cine au fost înaintea lor? Ce s-a întâmplat cu limbile vorbite de acei primi locuitori?
Dacă ai ceva răspunsuri, poţi să spui şi aici.

| SingleForOne a răspuns (pentru sabin89):

Eu îi consider barbari intelectuali, pentru că cei care erau cu mult mai puternici decât noi, evident că doreau să ne calce în picioare din punct de vedere intelectual (printre care, să ne considere barbari, daci). Răspunsul românilor intelectuali de la acea vreme voiau să se creadă în putere, să nu accepte să fie călcați în picioare; voiau să creadă că aparțin unei linii a unei societăți, și unor oameni, care erau printre cei mai importanți și venerați chiar și după un mileniu (în jur de un mileniu și jumătate în prezent) de la distrugerea lor. Motivul pentru care îi consider "barbari intelectuali" este pentru că gândirea noastră reprezintă egalitatea între oameni de toate categoriile din societate: un președinte și un director de bancă nu sunt mai superiori față de un țăran, pentru că toți aceștia sunt oameni, și toți aceștia reprezintă o imagine de care este nevoie in societate; la fel și despre un intelectual american/britanic/francez/german/rus/și alții, și un intelectual român (după cum se consideră că românii sunt ultima speță din lumea vestică).

| KR0NSTADT a răspuns (pentru doctorandus):

Ai confirmat cu brio ce am susținut în prima postare. Bine că nu ai pus un link de la Click sau Libertatea.

| KR0NSTADT a răspuns (pentru sabin89):

La fel cum ar fi interesant de știut cum au ajuns dacii să formeze statele nordice, în special Danemarca. Părerile cercetătorilor danezi sunt uluitoare.
https://alexdanemarca.wordpress.com/2011/08/01/dacii-stramosii-danezilor/

| CostinAlamariu a răspuns (pentru sabin89):

Ma scuzi, cand am zis de Galia ca era integrata in imperiu ma refeream la Franța de astazi.
Cand am zis de limba gală, probabil am folosit termenul gresit fiindca ma refeream la marea britanie cam unde e țara galilor acum. Toata treaba asta cu galia "franceza" si cea "engleza" te cam incurca. In loc de limba galeza trebuia sa spun "limba vorbita de locuitorii insulei britanice de atunci" ca sa nu se confunde cu galezii "francezi" care erau un popor celtic. Si daca cauti istoria anumitor limbi o sa vezi ca celticii si latinii au avut un stramos comun apropiat cam ca si balticii cu slavii. Oarecum latina a evoluat din celta.

| sabin89 explică (pentru CostinAlamariu):

Ideea că limbile dacă şi latină ar fi fost surori, având adică un strămoş comun, ţi se pare demnă de luat în considerare? Te întreb asta pornind de la întrebarea ta de mai sus referitor la miile de cuvinte din română descendente direct din latină.

| sabin89 explică (pentru KR0NSTADT):

Ce limbă crezi că se vorbea în Troia (înainte de 753 î.Hr.). Una înrudită cu latina? Ar putea fi o ipoteză, din moment ce Aeneas şi oamenii lui s-au înţeles fără probleme cu cei din Laţium. happy

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Acum 13 ore | sabin89 explică (pentru Darkmagic):
"Am o întrebare ref. la fraza ta ultimă. De ce nu au fost nevoiţi şi evreii să înveţe limba administraţiei romane?"

Pentru ca nu a existat o administratie romana asemenea celor din europa continentala, si aici ne putem intreba si de ce nu vorbesc limba latina egiptenii, (sub romani, peste 600 de ani).
In Egipt au perfectionat administratia greaca existenta sub Ptolemei, iar in Palestina, (banuiesc ca te referi la vechea Palestina: Canaan, Israel, Transiordania), administratia romana se facea printr-un procurator, secondat de un rege iudeu, lucruri care nu s-au intamplat in Europa continentala.
Un al doilea aspect extrem de important pentru latinizare au fost constructiile.
In Orient, Imperiul nu a construit nimic, (nu punem la socoteala Cezareea, oras ridicat de regele Irod), in timp ce in provinciile din Europa, deci si in Dacia, romanii au construit drumuri, poduri, apeducte, castre si orase, respectiv castre care au si devenit orase.
Orase care s-au transformat in magnet pentru mari mase de oameni din zone unde latina nu ajunsese.
Cam cum atrage acum Bucurestiul populatii din toata Romania, sau New-York, populatii de pe tot globul.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru sabin89):

Nu am spus ca au fost limbi surori, ci doar apropiate. Iar in ceea ce priveste "stramosul comun" al acelor limbi putem vorbi de asa numita limba proto-indo-europeana care e stramosul comun al (aproape) tuturor limbilor Europei.
Nu prea s-a pastrat mare lucru din limba dacă deci nu avem de ce sa aruncam la gunoi aceasta ipoteza. Am auzit ca o cercetatoare spaniola crede ca limba spaniola nu e din latina ci e din limbile care au existat acolo inainte de venirea Romei. Cine stie. Nu zic ca e asa, dar nici nu zic ca e imposibil sa fie asa. Teoria principala este ca limba noastra provine in mod evident din latina. Nu complet dar o buna parte. Aici nu e vorba de o varianta sau alta. Ar putea fi toate variantele combinate sau unele. Cine stie. Inca se studiaza problema

| sabin89 explică (pentru CostinAlamariu):

"Nu am spus că..." -
Nici eu nu am spus că ai fi spus tu. Doar am întrebat. Am văzut că circulă şi ipoteza asta, cum că daca şi latina erau deja foarte asemănătoare (surori) şi atunci nu le-ar fi fost prea greu să se înţeleagă unii cu alţii. Aşa s-ar putea explica şi acele mii de cuvinte care (oficial) noi afirmăm că le avem de la romani, ele fiind de fapt de-ale localnicilor, care vorbeau, aşa cum am zis, o limbă asemănătoare cu latina. Dar, vorba ta, problemele astea încă se studiază. Om vedea. happy

| doctorandus a răspuns (pentru KR0NSTADT):

Ha, ha, ha! Ha, ha, ha! Ha, ha, ha!

| KR0NSTADT a răspuns (pentru sabin89):

Este posibil. La bază a stat mereu o proto-limbă, dacă putem s-o numim așa, indiferent despre ce zonă a planetei vorbim.