| Steregoi a întrebat:

Sunt doua directii de formulare a teoriilor. O directie corecta sau una gresita. Interesant este ca se pleaca de la considerarea a tot ce se cunoaste experimental si teoretic. Un savant care emite o teorie gresita ia multi bani doar pe motiv ca cunoaste tot ceea ce s-a aflat si demonstrat pe ramura de cercetare a respectivului savant. Un astfel de savant e incompetent neaducand nimic bun in plus in domeniul stiintei. Sunt foarte multi savanti de acest fel. De multe ori el inclina sa emita o teorie pe care o prefera el cel mai mult in defavoarea adevarului. Pana sa se descopere ca astfel de savanti au gresit, acestia isi vor fi primit multi ani salariile mari pana la pensie si chiar pana la moarte fara sa le fi luat cineva din bani sau fara sa le fi diminuat cineva salariul. Iar daca acele teorii le convin politicienilor unor astfel de savanti le sunt marite salariile. Spre deosebire de acestia, savantii care nu emit teorii si care lucreaza pentru dezvoltarea tehnologiei pot da faliment daca produsele dezvoltate de ei sunt putin vandute in comparatie cu alte produse scoase pe piata. Putem observa doua categorii de savanti: care doar emit teorii si care dezvolta tehnologie. Multi atei confunda cele doua categorii de savanti sau de cercetatori.

Ce puteti spune?

2 răspunsuri:
| eckblume a răspuns:

Nu inteleg ce cauta ateii in discutie si de ce tocmai ei fac acesta confuzie despre care ai scris.
Consider ca teoriile sunt elaborate in scop stiintific si sunt facute pentru a fi testate, infirmate. De exemplu astrologia e o pseudostiinta care elaboreaza ipoteze nefalsificabile: nu poti sa dovedesti ca nu exista semnele zodiacale fiindca nu le vezi, nu le atingi.
Din teorie poti sa aplici ce stii si nu oricine poate deveni savant-daca emite teorii gresite inseamna ca e un impostor(exemplu: o savanta japoneza pretindea ca poate transforma orice celula intr-una stem-fals) sau pur si simplu nu o face cu intentie-in mintea lui totul pare corect.
Un savant bun e cel care aduce noutate si aduce un produs care imbunatateste cu ceva viata. Adica sa faca o descoperire care ajuta cu ceva in explicarea unui fenomen sau altceva.

| Steregoi explică (pentru eckblume):

"Un savant bun e cel care aduce noutate si aduce un produs care imbunatateste cu ceva viata. Adica sa faca o descoperire care ajuta cu ceva in explicarea unui fenomen sau altceva." - aici ai incurcat itele asa cum am spus in intrebare. O teorie corecta nu neaparat ca imbunatateste cu ceva viata. Tehnologia se ocupa cu imbunatatirea traiului. Ateii considera stiinta omului la un nivel infailibil sau o supraestimeaza. In general se observa o tendinta o preferinta in a combate credinta in Dumnezeu sau tendinta de a ignora cel putin probabilitatea existentei Lui Dumnezeu afirmand ca "stiinta nu are legatura cu vreun Dumnezeu" desi savantii nu vor stii niciodata totul.

Inainte sa emita public o teorie sa o verifice daca e adevarata. Ori multe teorii sunt publicate inainte sa fie testate sau verificate. Asta seamana cu propaganda.

Credinta in existenta Lui Dumnezeu este falsificabila si deci testabila chiar daca Dumnezeu nu poate fi vazut.