Sorina vad ca marea majoritate, l-au judecat pe preot.si l-au si acuzat de necinste, de nerespectarea juramantului, de turnatorie. dar de violator si de crminal nu spune nimeni nimic.deci vinovat e popa. da-mi voie sa intreb; cum poate acuza un preot, cineva care nu crede, nu stie ce e spovedania, nu s-a spovedit niciodata? incep sa cred ca acestia sunt cei mai rai pe fata pamantului si respectivii useri au cate un nimb. Dumnezeule e plin TPU, de sfinti si lumea de preoti, rai, turnatori, talhari. ce vremuri am ajuns.
Dupa cum ai spus si tu, taina spovedaniei e confidentiala. De-alngul istoriei, preotii au fost cei mai mari turnatori. In perioada cmunista, preotii au fosst de asemenea turnatori; aflau ceva prin spovedanie si spuneau mai departe. DAca e confidenial asa sa ramana. Trebuie sa-si respete juramantul. Fiecare sa-si fac datoria; e treaba politiei sa-l prinda criminalul.
Buna, eu sunt de parere ca ar trebui sa respecte juramantul dar din cate stiu asta nu prea se respecta daca te duci si te spovedesti si i zice la preot ca ai omorat ai furat etc a doua zi te trezesti cu mascatii la usa
.
Pai daca e violator, criminal, terorist si mai stiu eu ce...Se dunce la preot si daca reactioneaza ca si cum ar vrea sa cheme politia, ar trebui sa-i traga un glonte-n cap! M-am saturat de preoti
.In epoca medievala toti preotii bagau pedepse la greu la unul ca Galileo Galilei, care pur si simplu spunea ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui(afirmatie adevarata, pe de alta parte). Da sigur.Se stie de cand lumea ca Dumnezeu misca pamantul!
In fine, m-am abatut de la subiect.
Nu-s ateu, dar ma dispera preotii corupti si in unele cazuri g4y.
Acuma, depinde de preot. Dar sigur preotul ar trebui sa taca...Lui a fost dat darul sa spovedeasca, sa boteze etc.
Lasa-l pe politist sa-l caute.
M-am uitat la Prison Break, si era prin sezounl 2, cand, Michael(evadatul) se duce la spovedit. A plecat si parintele nu l-a "turnat", cu toate ca erau poze in toata America cu el.
In fine...Asta e teoria mea.
Sper sa nu fiu tras in teapa de vreun parinte pe de alta parte...
Daca este inteligent il convinge sa se autodenunte.
In orice caz trebuie sa-si tina gura.
Preotul trebuie sa-si respecte juramantul si sa nu divulge taina incredintata. Cred ca ar trebui sa-l sfatuiasca si indemne pe infractor sa se autodenunte. Inafara ca ar incalca canoanele bisericesti preotul s-ar face vinovat si de infractiunea de divulgare a secretului profesional, prevazuta si pedepsita de art. 196 Cod penal, cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani ori amenda de la 500 lei la 30. 000 lei. Numai bine!
Daca un criminal se duce la spovedanie inseamna ca ii pare rau de pacatele facute.
Si din cate stiu eu... nu prea am vazut criminali sau violatori sa se duca la spovedit. Si daca s-ar duce nu cred ca ar spune ca a omorat sau a violat.
Buna, Taina spovedaniei este strict confindentiala pentru ca preotul nu are voie sa spune Politiei finnd ca a jurat. facand asta isi incalca juramantul si poate sa nu se mai considere preot.Preotul trebuie sa-l faca pe violator/criminal sa se pocaiasca si sa se predea politia ca asa e mai bine.deci in concluzie preotul trebuie sa-si respecte juramantul facut.Pa,pa
Nu stiu ce trebuie sau nu trebuie sa faca, dar stiu ca zic tot.
Eu am fost cu scoala acum 2 ani, si am recunoscut ca nu i'am zis lu' mama de nici'o sedinta. Nea' Preotu' i'a zis doamnei de religia, si dansa i'a spus mamei. Asa or face si cu criminalii? =]
Observ ca mai toti isi exprima convigerea ca nu are incredere in preoti, insa intrebarea are alta directie. Sigur ca un preot trebuie sa pastreze taina, asta este si insemnatatea spovedaniei, altfel incalcata se numeste turnatorie. Orice preot adevarat in astfel de cazuri indruma pe cel spovedit sa se predea autoritatilor dar in nici un caz nu o face el.
Ar trebuie sa isi respecte juramantul dar sa nu ai inceredere in preoti...ma rog acelasi lucru este si cand te duci la psihiatru dar nici in iei nu as avea prea multa incredere.
Daca preotul este un om cucernic, ar trebui sa nu se duca la autoritati, dar, DAR preotii sunt niste angajati platiti de la bugetul de stat asa ca se vor duce GLONT la politie sa raporteze incidentul respectiv asta daca nu fac parte din cei peste 90 la suta dintre agentii sub acoperire ai diverselor agenti si angajati drept preoti.
Prin intrebarea asta, am solicitat un exercitiu de imaginatie.Harcioc, de unde muschii mei si pana unde faci tu aprecieri de genul asta, daca ma spovedesc sau nu si cat de des? Nu vorbeam de spovedania care se face "la gramada", de regula de Paste, cand sta lumea la coada la pus patrafirul in cap, ci de ideea in care omul se duce pur si simpu sa spuna ce are pe suflet. Iar daca un violator sau criminal in serie face asta, cred ca pur si simplu nu mai poate tine pentru el atrocitatile comise.Caz in care si eu cred ca preotul ar trebui sa-l convinga sa se predea.
Pe de alta parte ( nu cunosc legislatia in domeniu, de aceea intreb), daca munca de lamurire esueaza ( presupunem ca autodenuntul ar trebui sa se intample atunci, pe loc) si preotul nu se duce la autoritati, asta nu il transforma in complice, pentru ca pana la urma, chiar si in numele credintei, omite sa divulge ceva extrem de grav.
Probabil taina trebuie sa ramana confidentiala dar trebuie sa existe indemne, sfaturi sa se duca la politie sa se autodenunte cum s-a mai zis.Fiind un pacat strigator la cer preotul eu cred ca poate lua atitudine. Oricum e interesanta intrebarea ta.
Hmm, ce intrebare! Multi de aici si-au exprimat o parere ce e stupefianta daca e sa ma intrebati pe mine. Ia sa va imaginati ca violatorul respectiv a avut de-aface cu sora vreunuia, sau criminalul amintit ar fi savarsit o anume fapta asupra mamei unuia dintre voi. Ati mai impartasi aceeasi opinie stricata? Vedeti, situatii ca acestea sunt blamate de atei. Si anume atunci cand multi considera religia sau credinta va find deasupra bunastarii unui alt om. Si sunt multi dintre voi care recita ca pe o mantra "Nu se intampla nimic daca tu crezi intr-o divinitate, si inevitabil intr-o anume dogma promovata de religia care v-a bagat in cap divinitatea respectiva".