anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Unde se afla Raiul? Se spunea in cer, dar dupa ce am reusit sa ne desprindem de planeta si sa ajungem in spatiu, am constatat ca ceeace denumem noi "cer", era de fapt ceva abstract. Si acum ramine intrebarea, daca acolo unde credeam noi ca este "cerul", el nu este, atunci unde este de fapt si unde este Raiul?
Dar Iadul? Asta pe unde-l mai plasam? Oare ele s-ar putea gasi intr-un univers paralel? Oare pina la urma, religia va spune asta. Asa cum a trebuit in cele din urma sa recunoasca faptul ca pamintul nu-i plat si nu soarele orbiteaza in jurul lui? Pentru ca biserica, dupa ce a omorit mai multi sau mai putini oameni, in cele din urma a trebuit sa dea dovada de flexibilitate, ca sa poata supravietui. Astept gloata de creduli sa ma fugareasca cu furci si faclii, sau poate sa devina rationala si sa-mi dea raspunsuri pertinente.

Răspuns Câştigător
ValiMocanu
| ValiMocanu a răspuns:

Daca esti dispus sa crezi in existenta unui univers paralel, atunci cele doua ar putea fi plasate acolo. Intrebarea ta este oricum mult prea filozofica, iar eu personal cred ca ar necesita o dezbatere serioasa. Ti-ai imaginat ca vei putea primi un raspuns sugestiv aici, sau ai vrut doar sa sondezi opinia userilor TPU?

19 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Raiul si Iadul sunt doua din cele trei locuri (al treilea este Purgatoriul) inventate sau mai bine zis preluate din mitologie de catre Biserica Catolica (cacofonie fara voie) si introduse in crestinism in peroada Evului Intunecat, mai bine zis la inceputurile acestuia, perioada Constantin. Necesitatea de a acapara cati mai multi pagani la noua religie de stat a dus la introducerea in religia crestina a multor traditii pagane si "modelarea" lor pe schelet crestin. De exemplu cine citeste Crezul Ortodox poate observa ca in religia ortodoxa nu exista raiul si iadul deoarece ortodoxi asteapta pe Hristos sa vina sa-i aduca din nou la viata. Faptul ca preotii vorbesc de rai si iad arata clar ca habar nu au in ce cred ci doar fac o afacere (au un job). Dupa Biblie, Iadul si Raiul sunt doua locuri care vor avea loc in perioade diferite (in viitor) in aceiasi locatie, iadul pe o perioada bine determinata, apoi Noul Pamant, vesnic,

mariana
| mariana a răspuns:

Raiul este creat pentru cei care in aceasta lume au facut doar fapte bune, iar faptele rele i-au fost iertate, asa se spune cel putin. Raiul este un concept in care credem atunci cand sustinem ca sufletul nostru este nemuritor si deci el urmeaza sa "vituiasca in eternitate", undeve unde-i "cald si bine". Raiul este starea noastra conceptuala si-l intalnim si in asta viata atunci cand suntem fericiti. Ca acesta exista si in "cer" ori intr-o lume paralela, nu stim si cred ca nici nu este important, important este ca acest crez ne da speranta in mai bine si intr-o lume ideala, unde tot ce se intampla este frumos si ne ajuta sa ne pastram vie credinta in noi insine.
Iadul se revarsa peste noi cand suferim, cand suntem fara speranta, cand nu cunoastem daca existenta noastra poate fi asigurata si ne chinuim cu fiecare zi din viata noastra, pentru a asigura celor dragi un plus de bine si bucurie. Daca el exista si dupa moartea corpului nostru fizic, pentru sufletele celor cu multe fapte rele la activul lor, nici asta nu stim, cunoastem doar ce am fost invatati din mosi stramosi: "sa nu cercetam aceste legi ci, doar sa credem".
Curiozitatea ne face sa ne intrebam daca aceste doua stari de bine si rau exista si in eternitate si daca da, cum arata ele?
Din relatarile celor aflati in moarte clinica, se spune ca atunci cand inima li s-a oprit si functiunile organelor vitale au incetat, spiritul lor s-a desprins si si-au putut vedea cum corpul fizic care este inert si cum se chinuie cineva sa-l aduca in simtiri. Dupa aceasta faza de "privit", spiritul s-ar deplasa spre lumina, o lumina care atrage ca orice energie palpabila si ajunge intr-un loc unde totul este frumos si bine.
Credinte, sperante, curiozitati si ganduri care ne leaga de aceasta lume si care pot sa conduca individul sa faca in asa fel incat, sa-si traiasca viata cat mai curat, cat mai bine si sa fie un promotor al viitorului, care sa dea generatiei ce va urma posibilitatea sa gaseasca un univers palpabil cat mai bine pastrat, pentru ca omenirea sa continuie sa vietuiasca pa pamant.
Bro nu stiu daca am reusit sa dau un raspuns pertinent la intrebarea ta dar oricum, de fiecare data cand raspund la intrebarile tale, un dram din sufletul meu este pus in raspuns, asa ca sper ca acest raspuns sa-ti dea satisfactia ca dai multora teme de analizat si introspectie prin aceasta putand sa fim cu putin mai destepti si cu siguranta mai buni.

| andrei_5514 a răspuns:

Salut! Biblia arata ca Raiul a fost in zona raurilor Tigru si Eufrat. Tot Biblia spune ca Raiul va fi tot pe pamant si ca la acest moment nu exista (Ps.37:29). Traducerea cuvantului Iad, sau Hades, Sheol inseamna Locuinta mortilor, adica starea de inactivitate, opusul vietii, asa cum arata biblia (Ecl.9:5,10). Cere-mi detalii daca doresti argumentare biblia.

Janina
| Janina a răspuns:

Atat iadul cat si raiul sunt pozitionate in spatiul dintre cer si pamant.
cerul pentru rai si pamantul pentru iad sunt prezentate figurativ, sa ne facem o idee de cam cum stau treburile...

| claw_4117 a răspuns:

Raiul si Iadul se afla in sufletul nostru, ele sunt balanta faptelor noastre.

| Barajag a răspuns:

Iadul deja il vedem unde e, normal ca pe pamant, insa raiul sigur ca este undeva sus, poate avem si noi norocul sa ajungem in raihappy

| dulshe a răspuns:

Eu cred ca in adevar aceste lucruri nu exista cu adevarat, exista in mintea noastra, si cum credem in d-zeu, asa credem si in iad si rai

| inna a răspuns:

Raiul e pe Pamant, daca stii unde sa-l cauti laughing

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cerul nu exista cerul cum e cer... cerul nostru este doar atmosfera... cerul adevarat e un spatiu negru gol! Aceste 2 exista doar in suflet...nu este un fapt corporal sau adevarat.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Bro? se spunea? ai citit geneza mai bro? si apocalipsa, mai bro? sa vezi ce e cu raiul si iadul? vezi in presa despre Galileo Galilei ce s-a intamplat cu el si cu multi altii si aruncati in raspunderea bisericii. vino cu intrebari pertinente nu cu "se spunea". da hai sa va intreb? ati aparut?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Raiul si Iadul sunt 2 stari nu 2 locuri.Sunt multe interpretari.Citeste scrierile Sf.Parinti.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Nobody casu de la gura nu ti-l stergi dupa ce citesti Geneza. Eu am pus o intrebare la care un om inteligent raspunde. Daca am intrebat, am avut un motiv bine intemeiat. Inteleg ca te vrei ironic, da trebuie sa plasezi ironiile acolo unde e cazul, altfel te faci de ris. Poate ai citit ca inchizitia nu a existat si toate sint inventii (cum spui tu), aruncate in circa bisericii. Pai si Papa a recunoscut ororile inchizitiei. Iti zic eu ca inchizitia a existat si asta datorita unor minti inchise si a unor prostovani au comis orori din placere sau prostie.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

ValiMocanu este o discutie filozofica, dar am deschis subiectul, pentru ca sint curios sa aflu si parerile celorlati. Oricum o astfel de discutie s-ar dovedi utila si pentru cei ce participa la ea pasiv, deci merita sa fie purtata. In plus ar fi utila pentru cei ce cred neconditionat in ceva, fara sa-si puna intrebari logice. Aici fiind vorba de religie, nimeni nu se intreaba de ce exista atitea religii si de ce au aparut si disparut atitea zeitati in istoria omenirii. Sau cum se face ca desi biserica se conduce dupa niste canoane stricte, din cind in cind mai trebuie sa renunte la "stricteturi" si sa faca adaptari. Sa renunte la anumite lucruri care desi erau considerate de neatins, s-au dovedit gresite si trebuiesc modificate pentru a nu deveni ridicole. Pentru ca ridicolul nu ar stirbi imaginea institutiei, ci ar desfiinta-o.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Mancate-ar raiul bro.si pe no god.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Raluca observ cu regret ca mi-ai cenzurat textele. Nu e normal si Ceausescu a practicat cenzura si n-a obtinut o lume perfecta. "Un om inteligent raspunde iar un prost se da in stamba doar ca sa se afle in treaba" nu este de cenzurat. Este o replica legitima si necesara in acelasi timp (menita sa sanctioneze un atac prostesc). "Prost" nu este un cuvint trivial si in plus nu se considera atac la persoana, nobody putea foarte bine sa-si ceara scuze pentru ca a avut o interventie gratuita si nesolicitata, prin care nu numai ca nu a raspuns la intrebare, dar a lansat un atac fara sa fi fost el atacat de cineva, ci doar din dorinta de a se da important. Deci remarca mea acida, a avut un scop, pe care consider ca l-am atins, din moment ce nu a fost capabil sa mai riposteze. Daca intr-adevar m-ai urmarit, poate ai observat, asa cum am mai spus-o de nenumarate ori, ca atac, atunci cind se impune. Nu o fac gratuit. Este neplacut sa vezi ca ne cenzurezi textele. Doar nu te astepti sa ai o sleahta de useri care se comporta ca niste dobitoace. Umbla haitic in turma, se lovesc unii de altii si fac temenele ca sa nu supere pe cineva. Si daca mai primesc cite o joarda, intra repede in turma si nu se apara, ca nu cumva sa se supere Raluca.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Raiul era pe pamint, din rai "iesea un riu care uda raiul, iar de acolo se impartea in 4 brate, numele unuia era Fison numele riului al doilea era Gihon numele riului al 3-lea este Tigru iar riul al 4-lea este Eufratul.Aceste raspunsuri le-am luat din bible Cap. 2 versetul 8-14.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Mah frate, trezeste-te putin.gandeste-te ca daca zici ca nu exista rai, iad, zici si ca nu exista Dumnezeu. Stii c inseamna asta? In fractiunea imediat urmatoare riscam ca soarele sa se bata de pamant si te las p tine sa deduci urmarile. Dar exista un Dumnezeu, un Dumnezeu care are grije de toate. Te-ai gandit vreodata cat de mici suntem noi pe acest pamant si cat d mic e pamantu in comparatie cu soarele, esti in stare sa coordonezi tu? Nu cred ca poti. Atunci lasa'L pe cel care poate, pe Dumnezeu. Si nu iL mai nega, pentru ca va veni ziua cand o sa stai in fata Lui si sa dai raspuns. Gandeste-te bine la asta fratele meu.

| wastedsoul a răspuns:

Mda nu intelegeti nimic.Raiul este o dimensiune astrala a sufletelor atunci cand murim trecem printr-un tunel adica traversam in alta lume. Raiul de fapt este Imparatia lui Dumnezeu unde se afla cele 9 cete de ingeri SErafimi Heruvimi etc. In iad se afla Chinul Vesnic sa nu faceti greseala sa credeti ca DUmnezeu ne trimite in iad. Nu este adevarat. Faptele tale te trimit in iad.Acum depinde si de voi.

| CristianRobert a răspuns:

Prosti mai sunteti! Raiul este lumea care si-o doreste omul iar in functie de temerile lui omul iei creaza iadul! Dumnezeu exista dar nu ca persoana atotputernica! Noi facem parte din el, aalcatuim un întreg!