Stimate domn. Bobinajul este lipit de conul de difuzie cu rășini epoxidice folosite in electronică. Nu prea sunt solvenți pentru așa ceva (liantul este bicomponent chimic, care odată stabilizat acolo rămâne). Mai răruț (deși nu imposibil) sa intre praf între bobinaj și magnet... spațiul este extrem de îngust. Poți oricând apela la o rectificare dar nu cred că merită banii dacă nu ai un difuzor de renume cu capacități de scenă.
Vreau sa desfac doar acel capac din mijloc ce astupa bobina.
Descentrarea apare la șocuri fizice (dat de pământ sau depășirea rezistentei). La dumneata probabil bobinajul este parțial dezlipit de pe contul de difuzie sau, cursa acestuia între pereții magnetului nu este completă sau fisuri pe suprafața conului de difuzie.
Se aude un mic gajait. nu la bas. se aude si la melodii cu pian. cand se apasa pe o parte a difuzorului se opreste acel gajait
nu fa asta. Daca găsești un electronist capabil la tine in zona și difuorul merită atenția ta (sa zicem că e un Marshall profesional scenic) du-l la rectificare. Daca e un dif de 100 de lei...nu merita nici timpul nici investiția.
Nu stiu cat face. sunt niste boxe pe 3 cai. model vechi
Probabil, bobina este descentrata si freaca.
Merita reparat doar daca este dimensiune mare (diametru exterior membrana de peste 20cm) si putere mare (peste 20W electric).
Dezlipirea se poate incerca cu alcool sau diluant universal (de vopsea), dar cu foare mare grija.
Centrarea bobinei se poate face cu fasii de film (Leica) sau din alt material asemanator, dar doar de catre un bun cunoscator al procedurii (de centare), altfel difuzorul se va putea distruge definitiv.
In general asta se întâmplă de la fisuri apărute pe conul de difuzie sau dezlipirea parțială a bobinajului. Se rectifica foarte ușor cu putina pasta epoxi de către un electronist. In același timp recomand (pentru că mulți pun boxe la unitatea muzicala fara sa tina cont de specificații). Dacă ai ieșiri de 4 ohmi nu pui boxe de 16 ohmi că le prăjești. Cu cât rezistența (in ohmi) este mai mică cu atât crește fidelitatea și evident prețul difuzorului/boxei.
Rășina epoxy electronica nu se diluează cu solvenți ca alcool și diluant de vopsea. (Doar dacă este un liant jenant chinezesc).
Au fost cumparate din targ, posibil sa le fii forjat cel dinainte. eu le folosesc pe un sistem 2 x 20w
Stimabile, nu ai înțeles referința. Nu vorbim doar de putere aici ci rezistența. Daca pe difuzoare (in spate, pe magnet scrie 16 ohmi și tu ai ieșiri din statie de 4 ohmi - nu va duce la nimic bun). Boxele domniei tale sunt jucării, că nu pot sa le spun altfel. Poți oricând să duci dif-ul la un electronist, deși mă îndoiesc că cineva va rectifica așa ceva. Daca vorbeam de unul pro, probabil un electronist ar fi acceptat. Dar nu știi până nu încerci. Daca nu ai cunoștințe de electronică, nu te sfătuiesc să te apuci singur. La prețul boxelor, reparația (in caz că cineva accepta) va fi ieftină. Baftă!
Am găsit la 18 USD...deci mai mult decât ieftine. Cutie din plastic, difuzor mic, bune pentru un PC vintage sau un sistem 5:1 vintage și ieftin.
Pt Bulă. "Centrarea se poate face cu fâșii de film (Leica)"? Omul m-a ignorat in ignoranta proprie. Văi doamne, serios mah Bulă? Centrarea se face doar cu fâșii de film? Și doar Leica? Deci cu Kodak și Agfa nu se poate? Eu mă întreb de unde până unde exista asemenea ignoranți care sa reinventeze roata? Bre nici rușii in al doilea război mondial nu găseau o soluție de compromis mai stupidă și mai aberantă. Vai de tara asta cu " 'telegentii' de trapa ta.
Așa este Domnul meu. Din păcate cam asta e situația cu produsele din târguri. Multe nu pot fi testate și se cumpără "as-is" (așa cum sunt). Personal îmi face plăcere să cumpăr din târguri de vechituri, unități Hi-fi vintage, că vorbim de amplificatoare, pre-amp-uri, casetofoane deck etc pe care le recondiționez electronic, mecanic și optic din pura plăcere. Prefer branduri și.modele exclusiviste și rare. Mai găsești prin târguri. Țiganii (că așa prefera sa li se spună, nu rromi) aduc ciordeli din Europa. Acum mai sunt și țepe, dar prejudiciul nu este important. Multa bafta domnule.
Nu e mizerie și am mai discutat asta dar te doare la patină și nici nu ești in stare să zici măcar un nenorocit de "ms". E descentrat (deformare mecanică definitivă) și basta.
N-ai priceput?
https://www.tpu.ro/......un-fel-de/