| Allan2005 a întrebat:

Buna ziua, mi-a dat cineva un laptop vechi cu Windows 7 ce avea o bucată de material lipit pe spate, oare ajuta la ceva? După ce i-am dat-o jos, vad că procesorul atinge temperaturi mai ridicate, oare are vreo importanta? Avută la ceva https://photos.app.goo.gl/Ceva8oMafEgZ2zS88

11 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Trebuie dus in service si apoi schimba Win-ul cu un Linux usor. Banuiesc ca esti tanar si inveti mai usor decat mine care am Linux de peste 6 ani si ma apropii de 70 ani.

| darrio2007 a răspuns:

W7 nu mai primeste actualizari de mult timp.
Ti se pare ca nu are importanta ca se incalzeste mai tare procesorul?
Esti naiv.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Procesorul are nevoie de pastă originala de aceea se incinge, trebuie dus laptopul in service sa il repare cineva calificat nu tu.

| Allan2005 explică (pentru doctorandus):

E foarte limitatsad

| doctorandus a răspuns (pentru Allan2005):

Hmm... nu neaparat. Poți rula Debian în interiorul lui si ai practic acces la toate programele pentru Debian.

De exemplu, poți instala Thunderbird, poți instala mpv (media player), poti instala VLC (Videolan), poti instala LibreOffice, etc.

Si bineinteles, intrebarea este ce poate merge ca lumea pe un laptop atat de vechi. Este inutilizabil pentru un Windows care acceseaza internetul.

Deci nu ce ti-ar placea tie sa folosesti, ci ce poate merge normal pe el. Iar raspsunsul este: ChromeOS merge bine pe laptopuri foarte vechi.

Alegi un sistem de operare modern, mereu adus la zi, sau alegi sa fii momeala pentru scriptkiddies?

| NLS a răspuns:

Bucata aceea textila ar trebui sa aiba 0 influenta asupra temperaturii procesorului.
Dimpotriva, odata eliberate orificiile de aerisire (acolo mi se pare ca a fost lipita, sa impiedice prraful sa fie aspirat inantru), ar trebui ca temperatura sa scada.

PS:
Cu Windows 7 nu mai esti in siguranta pe intenet.

Instaleaza fie o distributie de Linux pentru incepatori (Linux Mint Cinnamon, Linux Mint MATE, ZorinOS, ElementaryOS sau KDE Neon)
fie Windows 10 IOT LTSC (dar o distributie Linux se va misca MULT mai bine)

| Allan2005 explică (pentru NLS):

Cu Windows 10 se mișcă cu 1 frane pe secundălaughing)

| NLS a răspuns (pentru Allan2005):

Posibil, e facut mai mult pentru Windows XP.
si pentru Win7 Starter si Home Premium (care nu mai sunt deloc sigure in ziua de azi, dar daca nu trebuie sa il conectezi la net, si vrei doar sa faci tabele in Excel sau sa te joci joculete offline, e ok. Important e sa nu intri pe net cu Win7).

Asa ca daca vrei sa faci de toate cu el,
instaleaza Linux Mint MATE.

Alternativ, poti incerca si Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu (dar eu nu sunt mare fan Ubuntu si derivate directe)

sau ElementaryOS
KDE Neon
si Zorin Core sau Lite (daca nu gasesti Lite-ul, scrie-mi)

Cel mai bun pentru jocuri (Steam) e Zorin.
Insa laptopul are procesor super slab, super vechi, asa ca jocurile cam ies din discutie.