Ce versiune de Windows 7 pot instala pe laptop-ul meu?

Ce versiune de Windows 7 pot instala pe laptop-ul meu?

In functie de configuratia laptop-ului si de modul de utilizare, instalati versiunea corespunzatoare a sistemului de operare Windows 7. Mai jos aveti cateva sfaturi structurate pentru fiecare versiune in parte.

 

In primul rand sa identificam versiunile sistemului de operare Windows 7 existente pe piata. Windows 7 a fost lansat in 4 versiuni principale (Windows 7 Starter, Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional si Windows 7 Ultimate) si fiecare editie superioara vine cu un set in plus de caracteristici fata de cea inferioara. Aceste versiuni au fost gandite pentru diferite situaii si configuratii. Daca doriti licente pentru corporatii, puteti apela la o versiune speciala – Windows 7 Enterprise.

 

Am testat foarte multe laptop-uri si, de regula, producatorii de portabile instaleaza versiunile corespunzatoare de Windows 7, in functie de configuratie si segmentul caruia se adreseaza.

 

Windows 7 Starter nu se gaseste in versiune retail. Vine doar OEM (preinstalat) pe majoritatea netbook-urilor. Aceasta varianta a fost special gandita pentru configuratii mai slabe, in special pentru cele care au la baza procesoare Intel Atom. Va sfatuiesc sa nu schimbati sistemul de operare daca va luati un netbook sau un portabil cu Atom. Riscati sa nu reusiti instalarea sau sistemul nou sa mearga foarte greu. Windows Starter este optimizat pentru configuratii slabe si creat special pentru office si internet.

 

Windows 7 Home Premium este versiunea de baza si cea mai raspandita. Se poate gasi in format retail sau preinstalata direct pe sisteme. Este dedicata consumului in general, fiind regasita in majoritatea portabilelor existente pe piata. Se adapteaza foarte usor la diferite configuratii ce au la baza procesoare Intel (exclus Intel Atom) sau AMD. Trebuie sa tineti cont daca procesorul este pe 32 biti sau 64 biti si sa instalati versiunea de Home Premium corespunzatoare. Versiunea pe 64 biti suporta pâna la 16GB memorie RAM si necesita pana la 20GB spatiu pe hard disk. Noi recomandam Windows 7 Home Premium tuturor home userilor, chiar daca detin cea mai puternica configuratie.

 

Windows 7 Professional vine cu toate caracteristicile intalnite la Home Premium, dar si cu un pachet special pentru business. Vine in plus cu: modul Windows XP, Windows Media Center, acces retele Domain, Remote Desktop, suporta pana la 192GB memorie RAM si are sistem de criptare a fisierelor. Aceasta versiune o recomandam oamenilor de business si celor care detin un laptop special creat pentru zona de business, celor care lucreaza cu documente importante, celor care au nevoie de Media Center sau de alte facilitati pe care le aduce aceasta versiune. Nu instalati Professional doar de dragul de a mai avea ceva functii in plus si sa nu le folositi. Orice soft in plus inseamna consum de resurse mai mare.

 

Windows 7 Ultimate detine toate caracteristicile intalnite la versiunile anterioare, dar vine si cu un pachet special: BitLocker, BitLocker To Go, AppLocker, Direct Access, Branche Cache, pachet lingvistic. Dupa cum puteti observa, vine cu functii speciale pentru securitate. Aceasta versiune de Windows 7 o gasim mai mult in laptop-urile unor specialisti din industria IT. Aceasta versiune poate fi instalata pe configuratii puternice si astfel puteti beneficia de toate avantajele acesteia.

 

Si la final concluzia. Nu instalati versiunea complexa dintr-un sistem de operare daca nu aveti nevoie de functii extra. Recomandam sa cumparati un laptop sau netbook direct cu Windows cu licenta, preinstalat. Un Windows venit cu laptop-ul va scapa de multe probleme si este special configurat sa functioneze foarte bine pe configuratia aleasa. Nu instalati pe netbook alt sistem de operare in afara de Windows 7 Starter sau versiuni de Linux. Orice sistem de operare mai complex poate pune la grea incercare configuratia slaba de pe netbook. Daca aveti 4GB memorie RAM pe laptop-ul vostru, cautati sa instalati versiunea de Windows 7 corespunzatoare si sa fie pe 64 biti. Orice Windows pe 32 biti nu poate utiliza corespunzator 4 GB memorie RAM.

 

Voi ce sistem de operare folositi si cum ati ajuns la versiunea respectiva?

 

Laptopnews.ro

42 răspunsuri:
| raper555 a răspuns:

Windows 7 ultimate!

| poateEU a răspuns:

Eu am pe leptopul principal windows 7 Home Premium, iar pe celelalte am windows 7 enterprise si ultimate

| laptopnews explică (pentru poateEU):

Te intelegi bine cu toate versiunile? happy

| laptopnews explică (pentru CaruselFun):

Sigur ca am auzit! happy
Am ales sa vorbim despre Windows 7 pentru ca am observat ca multi din utilizatorii TPU nu au renuntat inca la XP sau versiuni anterioare Windows 7! La momentul potrivit, facem si un articol despre Windows 8! happy Multumim pentru raspuns!

| Kaennox a răspuns (pentru laptopnews):

Da!

| laptopnews explică (pentru MCG):

Multumesc pentru raspuns! happy Sunt multi cei care spun acelasi lucru despre XP, problema intervine atunci cand ai nevoie de asistenta din parte Microsoft. Daca nu ma insel, din 2010 se intampla asta. In cazul asta parca trebuie sa treci la o versiune mai noua! happy

| MCG a răspuns (pentru laptopnews):

Aici v-a pot ajuta eu ca am testat versiunea RE deja...

| laptopnews explică (pentru MCG):

Poti sa ne povestesti din experienta ta! Cu siguranta exista utilizatori TPU care au nevoie de aceste informatii! Multumim pentru raspuns! happy

| poateEU a răspuns (pentru laptopnews):

Da, sunt ok toate

| laptopnews explică (pentru poateEU):

Am inteles! Multumim pentru raspuns! happy

| ovidiuss a răspuns:

Linux mint cred ca este un sistem de operare si mult mai rapid si frumos si stabil si fara antivirus si fara reinstalari si fara eruari si fara ecrane albastre....si gratuit si fara brese de securitate si fara jocuri laughing...

| laptopnews explică (pentru ovidiuss):

happy Daca e fara "eruari", luam in calcul recomandarea ta! happy Glumim! Multumim pentru raspuns!