| Sandu3 a întrebat:

Salut.Odata cu 14 octombrie cand Microsoft a renuntat la sustinerea lui Windows 10 PC-ul meu a cam luat-o razna. Aveam niste fotografii pe desktop, iar acum miniaturile sunt doar foi albe.Antivirusul nu se mai updateaza,anumite programe nu se mai deschid,nu pot vedea un film,care il deschideam cu BSPlayer, browserul Firefox nu mai downladeaza nimic etc.Am auzit insa ca s-ar fi prelungit un an protectia.Dar doar updateurile critice.Dar imi cere sa fac un cont.De care nu am nevoie.In plus Windowsul nu a fost instalat de catre mine ci de catre cineva gasit pe internet acum 4 ani.Si el nu stiu cum a facut ca nu mi-a creat vreun cont special.Pur si simplu la instalat si a mers.In plus mi s-a dezactivat si Windowsul.Ce pot sa fac in situatia data?

10 răspunsuri:
| Dragosstpu a răspuns:

Simplu, sa renunti la Windows si sa instalezi GNU/Linux. Este un software liber si open-source, gratis, ii poti vedea si modifica codul sursa, nu te spioneaza asa cum face Microsoft. Sunt multe distributii bune, pentru cineva nou recomand Linux Mint.

| doctorandus a răspuns:

N-are legatura. Am facut marti update la un PC cu Windows 10 si n-a patit nimic. Iar asta inainte de a-l inscrie in programul ESU.

| gabicoo a răspuns:

Treci pe Linux. Am și eu Windows 10 pe un laptop dar nu face ce zici tu. Mergea greu și până acum pentru că are venerabila vârstă de 12 ani dar nu am sesizat vreo schimbare - e drept că nici nu-l prea folosesc. Pentru vizionat filme și citit ziare cred că am să merg la un amic să-i pună Linux.

| darrio2007 a răspuns:

Nu am vazut schimbare la laptopul meu in aceasta problemă.
PC-ul tău inseamna ca e cam vechi.

| darrio2007 a răspuns:

Sau ai alte probleme pentru care dai vina pe W10.

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

Iar updateuri vor fi ca si inainte, dar numai pentru cei inscrisi in ESU si nu mai apar functii noi in sistemul de operare. Iar pentru companii, updateuri vor mai fi trei ani, iar consumatorii pot beneficia de ele in anumite conditii.

E un website numit deskmodder care publica updateurile de la Microsoft. Le poti descarca manual și aplica pe Windows.

Linuxul este foarte greu pentru incepatori. Eu as recomanda in loc de Linux https://support.google.com/chromeosflex/answer/11541904?hl=en

| doctorandus a răspuns (pentru Dragosstpu):

Da ba, Linux Mint, care nu face updateuri decat daca i-o ceri in mod expres. Iar la el AppArmor e pur decorativ, daca nu esti hacker.

De ramai pe urma mai expus decat daca ai folosi Windows.

Intrebare de baraj: Linux Mint activeaza firewallul din fabricatie sau trebuie sa instalezi tu program de firewall?

Ca fara firewall și fara updateuri esti pur și simplu momeala pentru scriptkiddies. Te mai apara firewallul de la router, in rest e treaba de Doamne-ajuta.

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

ChromeOS Flex e mai sigur decat Linux, plus că face updateuri automat.

Si el e bazat pe Linux, dar e mult mai securizat asa cum vine din fabricatie.

| Dragosstpu a răspuns (pentru doctorandus):

In general GNU/Linux face ce ii ceri tu, nu ce vrea el. Si trebuie doar sa scrii "sudo apt update" si "sudo apt upgrade", e simplu. Nu stiu cum e treaba cu firewall la Mint, l-am recomandat pentru ca ar fi usor de folosit pentru cineva nou venind de la Windows. Poti recomanda aici un distro bun!