anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am 19 ani (fac 20 in mai) si tot primesc alocatia. E ceva normal? Am intrebat si pe altii, dar n-au idee. Cei de la posta au dat ochii peste cap, dar tot mi-au dat banii.
Nu vreau sa ma trezesc ca ar trebui sa restitui banii din perioada de dupa majorat sau cu vreo amenda. (Da, sunt student).

Ce ar trebui sa fac?

3 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Dacă eşti student, NU ar trebui să mai primeşti alocaţie de stat!

Deci, ar fi indicat să NU o mai ridici de la poştă ( să o refuzi ), altfel va trebui să RESTITUI sumele primite ilegal!


"ART. 1 - (1) Se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare.
(2) Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani.
(3) Alocaţia de stat pentru copii se acordă si tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.
(4) Tinerii prevăzuţi la alin. (3) care repetă anul scolar nu beneficiază de alocaţie de stat, cu excepţia celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.
...

ART. 6 -... (6) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii încetează începând cu luna următoare celei în care nu mai sunt îndeplinite condiţiile de acordare.
...

ART. 7 - (1) Persoanele cărora li se face plata alocaţiei de stat pentru copii sunt obligate să comunice orice schimbare în privinţa componenţei familiei sau a domiciliului/resedinţei care poate determina încetarea sau modificarea acordării drepturilor de alocaţie de stat pentru copii, în termen de cel mult 15 zile de la apariţia acesteia, inclusiv situaţia în care cetăţenii români îsi stabilesc rezidenţa în altă ţară împreună cu copiii lor.
(2) Sumele plătite necuvenit cu titlu de alocaţie de stat pentru copii se recuperează pe baza deciziei emise de persoana juridică care a efectuat plata alocaţiei de stat pentru copii sau prin angajamentul de plată scris al persoanei
care le-a încasat în mod necuvenit.
(3) Decizia prin care se recuperează sumele încasate necuvenit se comunică celui obligat la plată în termen de 15
zile de la emitere.
(4) Decizia de recuperare si angajamentul de plată constituie titlu executoriu de la data comunicării, respectiv de la data semnării." - SURSA = Legea 61/1993 ( actualizată 2014 ) de la linkul :
http://www.ajpsil.ro/Documente/Alocatie/alocatie_61.pdf


Toate cele bune.

| bornsinner a răspuns (pentru bursuc001):

Si teoretic, cine ar trebui sa verifice cazul meu? Ok, nu o mai ridic, dar in ce conditii as fi posibil avertizat in privinta cazului meu? Adica, ma pot trezi peste nu stiu cat timp cu vreo citatie in care mi se va cere sa restitui banii ridicati de dupa majorat?

| bursuc001 a răspuns (pentru bornsinner):

Situaţia ta poate fi verificată/observată de un angajat al A.J.P.S. ( Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale ) din subordinea A.N.P.S. ( Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale ) ca organ de specialitate al
administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică în
subordinea Ministerului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale.

NU te va "avertiza" nimeni că ai ridicat ILEGAL acele alocaţii!
Tu erai OBLIGAT, în condiţiile Art. 7 ( citat mai sus ), să COMUNICI în scris ( în termen de cel mult 15 zile ) că ai depăşit vârsta şi că ai finalizat studiile liceale/profesionale!

Vei fi OBLIGAT să le restitui sad
Procedura este cea menţionată mai sus, la alin. 2-4 ale Art. 7...


O seară frumoasă.