| unulpttoti a întrebat:

Salutare!

Ce argumente impotriva studierii religiei in scoli imi puteti sugera?

Ofer funda celui mai bun raspuns!

Răspuns Câştigător
| Jardelin a răspuns:

Pai uite cateva argumente impotriva studierii Religiei in scoli:

1. Se imbogateste cultura generala

2. Comportamentul elevilor se imbunatateste devenind mai morali, mai etici.

3. Elevii devin mai sensibili la problemele semenilor si sunt invatati sa ajute

4. Elevii sunt invatati sa se iubeasca si sa-i iubeasca pe semenii lor

5. Elevilor li se arata ce este binele si ce este raul, cum trebuie facut binele si cum trebuie evitat raul.

6. Rezultate mai bune in privinta autocontrolului

7. Elevii sunt invatati sa fie mai toleranti

8. Elevii sunt invatati sa respecte si sa aprecieze valorile familiei ca fiind temelia cea mai trainca a societatii.

9. Rezultate mai bune la invatatura

10. O relatie mai buna cu profesorii si ceilalti colegi

11. Elevii dobandesc o stabilitate psihico-emotionala mai mare si mai durabila in timp.

12. Li se intareste credinta in Dumnezeu si afla la ora de Religie informatii despre Dumnezeu, credinta si Biblie pe care nu le afla acasa in mediul familial.

Etc, etc, etc. Argumentele pot continua.

Deci, e clar! Studierea Religiei in scoli si credinta in Dumnezeu conduc elevii spre o cale gresita dupa cum am aratat in argumentele de mai sus, prin urmare mai bine sa nu se studieze Religia.

| Drolja a răspuns (pentru Jardelin):

1.Dacă cultura generală se îmbunătăţeşte din cauza orei de religie, tu cum de eşti aşa de mărginit intelectual?

2. Dacă copiii învaţă să spună rugăciunea "Tatăl nostru" şi altele de genul (care constituie la ora actuală cam tot programul normal al unei ore de religie) în timp record, sigur copiii vor deveni mai morali şi mai etici! După fiecare oră de religie, mie elevii mi s-au părut mai politicoşi şi mai manieraţi, pentru restul zilei urmând să se adreseze colegilor lor cu "dumitale" şi "nu te supăra, îmi dai voie să?".

3.Aşa e, acest lucru poate fi învăţat exclusiv la ora de religie, eu nici măcar nu am auzit din vreo altă parte despre într-ajutorare, ci numai la ora de religie, când profesorul ne povestea despre pilda bunului samaritean. Ce, se învaţă asta încă din primii patru-cinci ani de viaţă, de pe când copilul nici măcar nu e la şcoală şi nu a avut contact cu vreo oră de religie?! Nu creeed. Sigur nu se învaţă doar la orele de religie?!

4.Păi cum vine asta, parcă la religie se preda despre cât de rău e sodomismul, curvia şi preacurvia. S-a schimbat acum? Şi dacă nu e vorba despre acea iubire, atunci răspunsul e ca la punctul 3.

5.Da, acest lucru copiii îl învaţă la ora de religie, până să ajungă la prima lor oră de religie, un copil credea că "bine" şi "rău" sunt nişte nume de mâncare, ceva. Plus că trebuie să evidenţiez aici maniera extremistă în care se predă despre bine şi rău. Omului trebuie să i se prezinte, nu să i se impună.

6. Hai că pe asta ai pus-o de umplutură.

7.Măi, dar câte noţiuni noi mai învaţă copiii ăştia la religie! Eu am lipsit când s-a predat despre toleranţă, deci am rămas cu aceeaşi impresie pe care aş fi avut-o dacă nu aş fi mers niciodată la orele de religie...toleranţa e un nume thailandez de tăieţei?

8.Da, eventual când li se citeşte despre dublul-incest al lui Lot cu fiice sale, din Geneza, sau poate despre felul cum Iisus îi îndemna pe ucenici să îşi părăsească familiile, soţiile, copiii şi părinţii şi să îl urmeze pe El.

9. Hai că pe asta nici tu nu o crezi, nici ei.

10.La ora de religie, mai nou, se fac răvaşe cu citate şi se împărtăşesc impresii, în timp ce elevii şi profesorii formează un cerc şi se ţin de mână? Se joacă şi "lapte gros" împreună?

11.De ce? Pentru că...au învăţat rugăciunea "Tatăl-nostru"? De ce?

12.Bravo, ai nimerit una! Deci, din toate cele 12, ultima e cea corectă. Tu ori ai vrut să faci o glumiţă şi să creezi suspans până la argumentul corect, ori ai vrut să ne testezi care e varianta corectă. 12 e varianta corectă.

"Etc, etc, etc. Argumentele pot continua." Păi pot continua, pentru că până acum ai dat doar unul care stă în picioare.

| Inferno a răspuns (pentru Jardelin):

Intai sa eliminam argumentele ce s unt evident false:

"9. Rezultate mai bune la invatatura"

Fals.

"10. O relatie mai buna cu profesorii si ceilalti colegi"

Fals.

"6. Rezultate mai bune in privinta autocontrolului"

Fals.

"11. Elevii dobandesc o stabilitate psihico-emotionala mai mare si mai durabila in timp."

Fals.

Din experienta mea de elev ora de religie nu influenteaza cu nimic performanta la invatat sau relatia dintre colegi si profesori. Ora de religie nu influenteaza deloc personalitatea elevului.

Majoritatea elevilor privesc ora de religie ca pe o tampenie inutila. Exista drept o imbunatatire la relatia cu colegii in cazul elevilor ce sunt mai credinciosi, insa din experienta mea, nu dureaza mai mult de 10 minute. Iar ora urmatoare deja "efectul" a trecut.

E doar o amorteala efemera provocata de spaima iadului sau ipocrizia de a fi ca sfintii din poveste. Atat. Ora urmatoare, totul se uita, si elevii redevin ca la inceput.







Acum sa eliminam argumentele care de fapt dovedesc ca religia in scoli e un lucru rau, nu bun.
"
12. Li se intareste credinta in Dumnezeu..."

Si asta nu e un argument mai bun decat ar fi "intarirea credintei in Hitler" un argument pentru introducerea nazismului in scoli. Sau "intarirea credintei in Shiva" un argument pentru introducerea hinduismului.


"8. Elevii sunt invatati sa respecte si sa aprecieze valorile familiei ca fiind temelia cea mai trainca a societatii."
In primul rand e incomplet. Ce spui tu e adevarat numai daca valorile familiei sunt crestine. Daca nu sunt crestine elevul e invatat sa nu le respecte, de preferat chiar le schimbe si sa-i converteasca pe parinti la religia crestina, aducandu-i pe calea cea dreapta.

Apoi, de ce e argumentul asta un lucru bun chiar nu imi dau seama.
Daca valorile familiei ar fi fost respectat de la inceput atunci femeile ar fi ramas casnice si acum.
De ce obscurantismul e un lucru bun, nu pot intelege.









Ai repetat argumentul 2, de 4 ori.

"3. Elevii devin mai sensibili la problemele semenilor si sunt invatati sa ajute"
Ok, asta ai spus si la 2, unde vorbeai de morala. Repeti iar, dar cu alte cuvinte.

"4. Elevii sunt invatati sa se iubeasca si sa-i iubeasca pe semenii lor "
Iar, asta ai spus si la 2.


"5. Elevilor li se arata ce este binele si ce este raul, cum trebuie facut binele si cum trebuie evitat raul."
E tot ideea si argumentul de la 2, spus in alta forma.


Deci practic spui "2. Comportamentul elevilor se imbunatateste devenind mai morali, mai etici."

Asa este, insa asta ar fi un argument mult mai bun pentru introducerea unei ore de morala, decat de religie.




"1. Se imbogateste cultura generala"

Cultura generala era imbunatatita si daca in loc de religia crestina era hinduism, sau budism, sau orice alta materie posibila.



"7. Elevii sunt invatati sa fie mai toleranti"

Nu zau? De cand homofobia si ateofobia sunt tot una cu toleranta?

| Jardelin a răspuns (pentru Inferno):

False pentru tine. Si ca de obicei, bati campii!

| Inferno a răspuns (pentru Jardelin):

Cu ce am batut campii?

| Jardelin a răspuns (pentru Inferno):

Cu parul.

25 răspunsuri:
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

In Romania sunt de 3 ori mai multe biserici decat scoli.
Religia se "invata" in familie si in biserica. Intr-un stat laic (asa cica in Constitutie), nu poti obliga pe cineva sa studieze o religie, oricare ar fi ea.
Daca in biserica nu se face matematica, fizica sau biologie, nu vad de ce s-ar face religie in scoala; exista institutia specializata pentru asta.
Specializata si ober-subventionata!

| Jardelin a răspuns (pentru ardnaxur1961):

Ia zi, tu cata religie ai invatat acasa si in biserica? De care confesiune apartii? De cea ortodoxa? Ia zi-mi ce stii tu despre Ortodoxie? Ai idee, macar asa in general, ce anume cere Ortodoxia de la om si care este calea pe care suntem indrumati spre a ne mantui?

Ăsta este unul din aspectele foarte bune ale orei de Religie. Ii invata si le arata elevilor niste lucruri pe care in familie nu le aude, pentru ca parintii habar n-au de ele si sunt paraleli cu credinta, si nu au cum sa le auda nici la biserica pentru ca nu calca niciodata pe acolo.

Si apropo, gresesti, in Romania nu sunt de 3 ori mai multe biserici decat scoli, cred ca de vreo 4 ori, insa nu asta e problema. Se pare ca numarul de scoli este suficient pentru cati elevi sunt acum in Romania. In ultimii ani chiar s-au inchis scoli din lipsa de elevi. Problema reala nu este numarul de scoli ci calitatea invatamantului din aceste scoli. Aici trebuie imbunatatita situatia, pentru ca e grava, NU numarul de scoli. Degeaba construiesti scoli daca nu ai elevi sa invete in ele.

Si pentru ca semidoctii atei folosesc deseori paradigma "scoli & spitale versus biserici" hai sa-ti spun pe scurt si cum e cu spitalele. Stam destul de rezonabil prin comparatie cu celelalte tari. Suntem pe locul 7 in Europa la numarul de paturi la 10.000 de locuitori. Dar situatia la noi este oarecum asemanatoare cu cea din invatamant. Accentul trebuie pus pe calitatea actului medical, nu pe cantitatea de spitale. Degeaba trântesti acum vreo 10 spitale in Romania ca nu ai nici medici, nici asistente, si poate nici bolnavi sa le umpli. Eu as prefera in acest moment sa creasca foarte mult standardele medicale in spitalele actuale Romanesti decat sa se apuce guvernul sa construiasca niste spitale noi care nu se cer, pe la Faurei, Caracal, Harlau, etc, etc.

Tot la spitale mai este o problema despre care se discuta extrem de putin in spatiul public. Managementul. Crede-ma ca stiu ce spun. Spitalele sunt manageriate extrem de prost si o multime de bani se cheltuiesc aiurea. Dar asta este alta discutie.

| ardnaxur1961 a răspuns (pentru Jardelin):

Daca ar fi sa rezum raspunsul tau, ar iesi geva de genul "religia IN SCOLI e tichie de margaritar".
Faptul ca se invata sau nu religie in scoala nu va schimba cu nimic, IN BINE, situatia din Romania. Dimpotriva; vor aparea generatii intregi cu gandire pe principiul "nu facem nimic; ce-o vrea Dumnezeu".
Multumeste-i lui Dumnezeu ca Pasteur sau Fleming (si mai pot insira, dar nu merita osteneala) n-au adoptat aceeasi atitudine. N-au privit drobul de sare asteptandu-l sa cada.

| Jardelin a răspuns (pentru ardnaxur1961):

Gresesti, studiul Religiei in scoli, are efecte benefice, care acum sunt ignorate sau minimalizate, dar care vor fi evidente atunci cand se va scoate definitiv Religia din scoli. Am vazut mai demult un studiu care arata o situatie comparativa a perioadelor de dinaintea eliminarii rugaciunii din scoli de la inceputul orelor si de dupa (eliminarea s-a facut prin anii '60), in America. Rezultatul este surprinzator constantadu-se o escaladere a violentei mici si moderate si a intolerantei dupa ce s-a renuntat la rugaciune. Iar asta a fost numai unul din efecte.

Iarasi gresesti cand spui ca vor aparea generatii cu gandirea "nu facem nimic, cum o da Dumnezeu". Crestinismul nu cultiva inactiviatea si lenea, dimpotriva le condamna. Eu nu am auzit nicaieri in nicio predica, si nici nu am citit in Scriptura indemnuri la ne-munca. Dimpotriva ni se spune sa nu lenevim, sa fim harnici si activi.

Referitori la oamenii de stiinta... Hmm! Esti simpatic! Stiati ca vreo trei sferturi din castigatorii premiului Nobel sunt oameni cu credinta? Plus multi alti oameni de stiinta care au fost de asemenea religiosi. Cum se face ca acesti oameni nu au fost condusi de principiul "nu facem nimic, cum da Dumnezeu"?

Tu le-ai multumit oamenilor de stiinta religiosi pentru inventiile si descoperirile pe care le-au facut si de care beneficiezi si tu?

Pace!

| costis a răspuns:

Cel mai important e ca ne face mai buni.

| 愛日本 a răspuns:

E o pierdere de timp.In acea ora elevii pot face lucruri mai bune.

| Drolja a răspuns (pentru 愛日本):

Cum ar fi să îşi copieze temele pentru ziua curentă pe care n-au avut chef să le facă acasă.

Lăsând gluma la o parte, acea oră ar putea fi investită la maxim, elevii putând să îşi pună la cale un plan de viaţă pe termen lung, o strategie de succes în carieră, călătoria pe Pluto, conceperea unui aparat gaser, rezolvarea misterului de la Stonehenge, găsirea semnificaţiei vieţii- atâtea şi atâtea ar putea face copiii în acea oră!

| milan9 a răspuns:

Ora de religie presupune în primul rând educaţie morală şi mai puţin prezentare a unui specific dogmatic. Cel puţin, aşa cum ştiu din toate sursele pe care le am, cam pe această educaţie morală se insistă cel mai mult.

Eficienţa educaţiei morale nu constă atât într-o asimilare a unei culturi generale (lucruri care în general sunt cunoscute din familie), cât mai ales în punerea în discuţie a temelor morale generale, practice şi esenţiale pentru echilibrul psiho-fizic al tanarului in formare care are nevoie de repere morale...

| Inferno a răspuns (pentru milan9):

Daca ora de religie trebuie introdusa numai datorita caracteristicilor sale morale, atunci de ce sa nu introducem direct "ora de educatie morala?"

| sublime89 a răspuns:

Cel mai bun argument e ca acele credinte religioase cu care sunt indoctrinati copiii in scoli, nu sunt sustinute de niciun fel de dovada stiintifica. E ca si cum i-ai invata pe copii ca basmul Praslea cel Voinic chiar se bazeaza pe adevar, si ca zmeii si merele de aur exista. Daca tinem sa-i invatam pe copiii nostri realitatea despre lumea in care traiesc, atunci am face bine sa scoatem religia din scoli.

| CinevaNou a răspuns:

Da de ce huiduiesti, ba? unde te crezi? in biserica?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"Ce argumente impotriva studierii religiei in scoli imi puteti sugera?"
Nu exista argumente, de doar o chestie de bun-simt, atat timp cat statul e unul laic, educatia religioasa nu e obigatorie, iar daca se impune educatie religie, ce religie se va studia intr-un stat cu pluralitate religioasa?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fara religie elevii poate nu vor afla de grozaviile unor Elohim.
Deuteronom 12:27
27 Să-ţi aduci arderile de tot, carnea şi sângele, pe altarul Domnului, Dumnezeului tău: în celelalte jertfe ale tale, sângele să fie vărsat pe altarul Domnului, Dumnezeului tău, iar carnea s-o mănânci.

Exod 22:29
29 Să nu pregeţi să-Mi aduci pârga secerişului tău şi a culesului viei tale. Să-Mi dai pe întâiul născut din fiii tăi.

Ezechiel 20:25-26
25 Ba încă le-am dat şi legi cari nu erau bune, şi porunci prin cari nu puteau să trăiască.
26 I-am spurcat prin darurile lor de mâncare, când treceau prin foc pe toţi întâii lor născuţi; am vrut să-i pedepsesc astfel, şi să le arăt că Eu sunt Domnul.

Deuteronom 28:53
53 În strâmtoarea şi necazul în care te va aduce vrăjmaşul tău, vei mânca rodul trupului tău, carnea fiilor şi fiicelor tale, pe care ţi-i va da Domnul, Dumnezeul tău.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Diferenta o face cultura si credinta trudila.nu raspunsurile pe tpu.ca si daca se studiaza in scoli religia la fel ca orice alt obiect, tot doi trei vor invata si vor aprofunda subiectele de acolo, restul vor trage de sfantul 5. dar am intalnit multi necunoscatori ai religiei crestine, in viata asta si pot sa-ti spun cu siguranta ca par prosti de la distanta, iar apropiindu-te te convingi, si cand deschid gura...o iei la fuga.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"impotriva studierii religiei in scoli"... din pacate, in scoli NU inveti religie.

Eu sunt impotriva predarii a "doar crestinismului", o materie care poarta in mod abuziv numele de "religie".

Pentru materia "religie" (inexistenta in scolile din Rromania), nu am nimic de zis impotriva. Ba din contra, chiar vreau sa fie predata.

O problema ce tine de materia curenta (doar crestinismul) e ca nici macar crestinism nu inveti. Nu inveti despre erorile din biblie, nu inveti despre contradictii, etc. Tot ce inveti e favoritismul si ignoranta. Asa ceva n-are ce sa caute in scoli.

| Drolja a răspuns:

Eşti fumat, popă?

| BogdantheDreamer a răspuns:

Viata este vis mult prea scurt pentru a ne face probleme cu "ora de religie". Ateilor nu ve-ti imparatii lumea, ve-ti cadea la fel ca si restul si in urma noastra nu va ramane nici cenusa. Vor veni altii si altii cu alte invataturi si alte deprinderi necunoscute noua. Cand ve-ti realiza ce neinsemnata este viata noastra raportata la scala universala o sa intelegeti.

| drutzix a răspuns (pentru BogdantheDreamer):

Tu sigur ai facut prea multa religie la scoala