| LuciWv a întrebat:

Am si eu o intrebare pentru toti care zic ca scoala este foarte importanta!
Tot aud,ma fara bac nu faci nimic, fara o facultate speli masini, etc...
Dar
Cum se face ca uni oameni au reusit in viata si fara 10 facultati?
Exemplu: Gheorghe Becali (GIGICA),a fost cioban,dar acum?
Acum e patron la una din cele mai bune echipe de fotball din Romania!
El cum de a reusit si fara o facultate?
Sau
Alt ceva ar fi,la ce ma ajuta pe mine in viata sa stiu Biologie, chimie, romana?
Biologie - 100% nu ma fac medic, nu ca ar fi rau sa stiu cate ceva despre corpul meu, dar ce pnm ma intereseaza pe mine corpurile animalelor?
Chimie - nu ma fac chimis
Romana - 100% nu ma fac scriitor sau filozof,stiu sa scriu,stiu sa vorbesc,ce ma doare pe mine de scriitori romani?
Au murit,sa le fie tarana usoara!
Matematica - Nu cred ca imi va fi de folos matematica in viata,cel putin cea avansata,a inmultire/impartire stie ori cine,dar ma ia profa ca trebuie sa stii teoremele lu Pitagora (TEOREMA) si a lui Tales,etc.
De ce?
Ea: daca vrei sa masori un perete si nu sti ce lungime are
Eu: Dmn. Pr. acum ceva timp s-a inventat ceva numit reuleta cu care masori tot ce te taie capu!
A tacut!
Deci,am dreptate ca nu toata materia invatata la scoala te ajuta in viata?,mare parte se uita ori cum...
Gen, eu, pot fi cel mai istet din clasa mea,(A-8A acum), chiar mi-a spus-o dmn. diriginta, dar...nu vad la ce mi-ar fi de folos romana,biologia, chimia, etc. daca eu nu am nici un gand in acele domeni?

Răspuns Câştigător
| Sadop a răspuns:

Sitemul de învățământ românesc este unul foarte prost.
Ne bagă pe gât sute de chestii inutile, pe care oricum le vom uita.
Eu merg pe un principiu, lucrul pe care îl înveți cu plăcere și din suflet, acela îl vei ști toată viața.
Degeaba îmi bagă mie pe gât 16 materii în liceu, dacă eu la sfârșit nu stăpânesc nici măcar una bine.
Deci, sfatul meu este să te axezi pe materiile care îți plac și care crezi că te vor ajuta în viitor, iar celelalte să rămână doar la nivel de cunoștințe de cultură generală.
Perfecționează-te pe ceva anume.
Degeaba iei BAC-ul, intri la facultate, dacă după tu habar nu ai cum să te descurci după. După facultate locurile de muncă nu vin pe bandă rulantă, trebuie să știi să te descurci ca să îți poți găsi unul, nu să stai acasă să dai vina pe sistem.
Să nu crezi că dacă ești bun la școală vei avea o viață frumoasă, cel puțin din punct de vedere material.
Încearcă să depășești această graniță, a școlii, și să înveți cu adevărat lucruri folositoare.
Îți place web design-ul? Învață asta! Învață lucruri folositoare, ce îți fac plăcere. Doar cu școala nu faci absolut nimic în ziua de azi.
Fă o facultate, nu zic că nu, dar după nu vegeta cu diploma aia în mână, perfecționează-te, că dacă nu e timp pierdut degeaba.
Cu sau fără facultate tu trebuie să fii foarte bun la ceva anume, să știi să te descurci, să vorbești, etc.
Nu trebuie să știi 16 materii la perfecție, trebuie să știi atât cât ai nevoie, restul să fie cultură generală.
Tu poți termina liceul și să fii un web-designer minunat, și să încerci să te angajezi.
Tu vei face o treaba foarte bună, dar fiindcă nu ai absolvit o facultate, nu vei fi considerat demn de acea funcție și în locul tău va fi încadrat unul cu facultate, care nu știe mai nimic. Asta e mentalitatea, se uită la diplomă și nu la ceea ce știi tu de fapt.
Baftă!

| LuciWv explică (pentru Sadop):

Ma intereseaza domeniul IT Hardware
Si din cate stiu, nu exista o scoala pentru asa ceva
Dar, daca ai putea deschide o mica afacere care mai apoi sa o extinzi?
Exista multe posibilitati de afaceri
Dar iti trebuie niste fonduri si o idee originala care sa prinda
Eu pe asta ma bazez, nu pe scoala!

| Sadop a răspuns (pentru LuciWv):

Pentru toate astea îți trebuie istețime și inteligență, dar inteligența nu se măsoară în notele de la școală.
Cu siguranță găsești ceva cursuri acreditate pentru acest domeniu, e imposinil.

| LuciWv explică (pentru Sadop):

Da,dar in Romania mai greu
Poata afara
Ori cum, IT-ul in Romania te omoara
Mai bine in UK sau SUA
O sa ma gandesc dupa ce termin liceul, termin in ghilimele, nu imi pasa, o sa iau bacul dar doar pentru a demonstra parintilor ca pot face ce imi place si fara acea bucata de hartie!

| Sadop a răspuns (pentru LuciWv):

În România poți fi cel mai bun programator din lume, dacă nu ai amărâta aia de hârtie, obținută pe pile, cunoștințe sau așa mai departe ( în unele cazuri ) greu îți găsești de muncă.
Baftă în ceea ce vrei să faci!

13 răspunsuri:
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Daca tu esti "cel mai istet" din clasa ta si daca modelul tau de viata e Becali (las la o parte faptul ca scrii ca o cizma), e clar.
Hai sa-ti spun eu un singur motiv pentru care ar trebui sa stii cate ceva in fiecare domeniu si sa fii al naibii de bun intr-un singur domeniu: sa nu rada toata lumea de tine cand deschizi gura.
Alt motiv: sa nu fii nevoit sa NU deschizi gura pentru ca habar n-ai despre ce vorbesc ailalti.
Stii? E o vorba tare desteapta: mai bine taci si crede lumea ca esti prost decat sa deschizi gura si sa inlaturi orice indoiala.
Asta vrei? Pentru ca acum, asta meriti.

| OoBunnyoO a răspuns:


Studiul, mai ales in clasele primare si in liceu nu te ajuta neaparat in domeniul respectiv. Insa, daca studiezi mult timp si mai ales pana la vreo 24, 25 de ani, informatiile pe care le vei aduna in subconstient sau in constient te vor ajuta sa faci sinapse mult mai usor. Iar acest lucrur ajuta la dezvoltarea inteligentei. Iar acum ma refer la inteligenta si nu la intelectualitate.
Problema cu sistemul romanesc nu vine de la numarul de materii, astea sunt materiile de baza, pe care le-ai mentionat mai sus, pe care le vei face in toate tarile. Problema noastra este ca suntem invatati prea mult la fiecare materie in parte. Programa noastra cuprinde informatii mult prea avansate intr-un timp foarte scurt, ceea ce evdient, nu le ofera elevilor suficient timp sa priceapa si sa stapaneasca bazele materiei respective. Daca mai adaug si profesorii incompetenti deja m-as lungi prea mult.
Acum..de ce ai nevoie de studii superioare? Pentru ca in anumite joburi iti trebuie o anumita calificare. Diploma respectiva iti demonstreaza tie calificarea pentru a ocupa o pozitie superioara sau cel putin cu mai multe responsabilitati decat un mestesugar. Insa, aici intervine din nou sistemul nostru tampit. In Romania diplomele au ajuns la ordinea zilei, iar asta este gresit. In mod normal, o societate are nevoie de oameni mai putin educati (carora nu le-a placut scoala), de cei cu o educatie medie si de cei educati. Prima categorie si cea de a doua ar trebui sa formeze cam 70%-80% din societate. Asta cu indulgenta. In mod normal in jur 10% din oameni ar trebui sa aiba diplome universitare. Asa este conceputa o societate sanatoasa. Asa merge treaba cel putin in Europa de Vest. Problema la noi in tara este ca salariul este foarte mic si sunt foarte putine locuri de munca. Intr-o societate normala, cu o situatie financiara in regula, unde nu exista coruptie, muncitorii care au doar diploma de liceu sunt capabili sa se intretina, sa se mute la casa lor si sa isi intemeieze o familie fara sa fie nevoiti sa apleze la munca la negru sau sa aiba probleme financiare. Cei care au facut niste postliceale sau studii echivalente acestora ar trebui sa aiba o situatie un pic mai buna decat cei din categoria de care am vorbit. Iar ultimii, cei care au diplome universitare, masterate si doctorate are trebui sa aiba salariile cele mai mari. Cu cat diploma este mai buna cu atat salariul iti creste. Asta este logica. La noi, dupa cum spuneam, pentru ca diplomele se iau atat de usor, diplomele s-au devalorizat si angajatii le cer cat mai mult. Iar pentru ca locurile de munca sunt putine si salariul minim pe economie este atat de mic, este de la sine inteles de ce fara o diploma de facultate este greu sa iti gasesti de lucru. Din cauza asta la noi gasesti masteranzi lucrand la spalatorii. In afara, mai rar.
Da, este posibil sa ai norocul lui Becali sau al lui Steve Jobs. Insa trebuie sa indeplinesti anumite conditii. Fie ai anumite fonduri financiare pe care le investesti cu cap, fie ai o idee geniala care se dovedeste a fi extrem de profitabila. Dar cati dintre toti indivizii fara liceu din familii normale vezi tu sa fi avut idei geniale si sa devina miliardari peste noapte? Extrem de putini, comparativ cu cei care stau si se chinuie si abia traiesc de pe o zi pe alta. Da, teoretic este posibil sa se intample, la fel cum este posibil sa iti cada o bucata de meteor in cap in timp ce ai iesit sa iti plimbi cainele in fata blocului, dar probabilitatea ca acest lucru sa se intample este extrem de mica.

| LuciWv explică (pentru OoBunnyoO):

Sunt de acord cu tine
Dar
De ce-i care se zbat de pe o zi pe alta, nu cred ca au ideii, pur si simplu nu au convingerea ca vor reusi

| OoBunnyoO a răspuns (pentru LuciWv):

Chiar daca au idei, nu iti trebuie o idee oarecare. Trebuie sa fie vorba de o idee geniala. Iar la cate inventii avem astazi nu este chiar asa de usor sa gasesti ceva ce nu s-a inventat deja si mai ales sa aiba si prindere la public/consumatori. Mai ales daca nici nu ai cunostinte de specialitate intr-un anumit domeniu in care vrei sa vii cu ideea respectiva.

| LuciWv explică (pentru OoBunnyoO):

Am deja o gramada de ideii posibile si realizate de cineva pana acum!
Dar, nu stiu ce imi rezerva viitorul!
Poate maine ies afara si da cineva da cu masina peste mine!
Poate peste ceva timp pot castiga la loto!
Maine pot afla ca am cancer!
Dar tot maine pot afla ca am terminat inca o zi!
Cred ca va fi a 4-a varianta, cred sad
Sunt un obtimist convins happy

| Annnonim12 a răspuns (pentru LuciWv):

Obtimist? vezi de ce iti trebuie scoala? laughing

| LuciWv explică (pentru Annnonim12):

Da,optimist era, am realizat greseala dar n-am mai editat...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Omule, eu cunosc persoane si cu facultate care lucreaza la curatenie, spalatorii auto sau care au studiat ingineria si intre timp au invatat informatica, iar in prezent sunt informaticieni si nu au studii in domeniul IT. Au invatat de la altii. In viata nu tu alegi meseria, ea te alege pe tine si nu conteaza cate studii ai. Conteaza sa gandesti, sa stii ce sa faci. Degeaba ai studii daca nu te ajuta cu nimic.

| LuciWv explică (pentru anonim_4396):

Exact asta gandesc si eu!
IT-ul este de viitor, adica nu exista o scoala anume pe care sa o urmezi, doar experienta pe care o poti cuprinde singur si/sau de la alti!