| CoriiKidd a întrebat:

Am si eu o nelamurire in legatura cu verbele predicative/copulative.
Imi spuneti ce tipuri de verbe sunt : sa d.e.i.e[sa dea.],sa indrepte,sa gasesc,sa fi spus,nu as fi ragusite, am dori, am reusi. Si de unde v-ati dat seama ce fel de verbe sunt thinking [scuze daca e o intrebare prosteasca dar chiar nu pot intelege chestiile astea ..si LLR in general rolling on the floor ]

Răspuns Câştigător
| Deeniisaa a răspuns:

In limba romana sunt doar cateva verbe copulative : a fi (când nu are sensul de a se afla, a se găsi, a exista)
a deveni (este întotdeauna copulativ)
a ieși (când are sensul de a deveni)
a se face (când are sensul de a deveni)
a ajunge (când are sensul de a deveni)
a rămâne (cand nu are sensul de a sta)
a însemna (cand nu are sensul de a nota)
a (se) părea (cand arata aparenta)
a reprezenta
a se numi
a se chema
a se naște
a constitui

Deci restul sunt predicative.
Eu zic sa te multumesti cu ce ai si sa pui pana sa inveti verbele copulative.

Răspuns utilizator avertizat
| Deeniisaa a răspuns (pentru CoriiKidd):

Cu mare placere.:*

8 răspunsuri:
| Trandafiiiiiiiiiiiraș a răspuns:

Trebuie sa ne dai contextul.De exemplu verbul a insemna poate fi atat copulativ cat si predicativ.Asa pot fi si multe altele. Uite:

predicativ: El s-a nascut in martie.

copulativ: Ea s-a nascut doctor.(are sensul de a fi, ma rog nu te poti naste doctor din prima, vreau sa zic ca e foarte priceputa in meserie, cred ca ai inteles tu)

| Oana65 a răspuns:

Ca sa ne dam seama ar trebui sa apara intr-o propozitie.
Funda?

| blackyblack a răspuns:

Sa dea=predicativ; sa indrepte=predicativ; sa gasesc predicativ; sa fi spus predicativ; am dori=predicativ; am reusi=predicativ; Verbele copulative sunt: a ramane(de vazut); a parea; a fi; a deveni( cu sensul de a se face..de ex. doctor., a iesi..etc.); a insemna.Verbele copulative sunt formate din predicat nominal+nume predicativ( de ex. ''El a iesit medic.'' a iesit=predicat nominal; medic=nume predicativ). Sper ca ti-am fost de folos happy!

| Velicea_Robert_1995 a răspuns:

Sunt Predicative pentru. ca se refera la o persoana (eu)gasesc (eu)spun...