Subiectul este,, ciuda'' pentru ca raspunde la intrebarea,, ce imi e'', chestia asta e mai complicata dar daca iti explica profesorul vei intelege. Este la fel ca si la mi-e foame, mi-e sete. Sper ca te-am ajutat!
In primul rand aceasta este o fraza compusa din 2 propozitii. Prima propozitie este: "Mi-e ciuda "si a doua propozitie este "ca e mare nevoie sa te controlez in fiecare zi". Subiectul raspunde la intrebarea CINE? daca pui aceasta intrebare in a doua propozitie "cine trebuie sa te ca te controleze in fiecare zi?" reiese ca subiectul este subinteles si este EU.
Subiectul este inclus (poate fi dedus din dezidentele verbului sau promumele reflexive asociate acestuia ) Asa ca subiectul este "eu " chiar dace nu apare in propozitie.
De ex.: cine face actiune in propozitia :
Merg la cumparaturi. (nu scrie "eu") dar "eu" fac actiunea de a merge la cumparaturi.
Sper ca te-am lamurit.
Si in final spun ca "mi-e " nu are cum sa fie subiect atata timp cat mi-pronume reflexiv si e- verb.
Bai fratilor..In acesta fraza avem 3 propoziti.
-propozitia 1: ''Mi-e ciuda''(predicat ''e ciuda'')
-propozita 2: ''Ca e mare nevoie''(predicat ''este mare nevoie'')
-propozitia 3: ''Sa te controlezi in fiecare zi''(predicat''sa controlezi'')
Este imposibil ca ''ciuda'' sa fie subiect,deoarece, impreuna cu verbul copulativ ''e'' formeaza un predicat nominal
Este imposibil ca ''mi'' sa fie subiect, deoarece, punand intrebarea (cui e ciuda=>mie imi -mi), deci ''mi-'' este complement indirect.
In toate propozitiile..subiectul este inclus, deoarece toate predicatele sunt la persoana ''I'', iar la ultima prop., la persoana a II a!
anonim_4396 întreabă:
SkittlesNuMaiTrecePeAici întreabă: