| yet a întrebat:

Cat de tare afecteaza vapatul HG (hormonul cresterii). Da, m-am documentat de pe internet, unele site-uri zic ca nu, altele da, ChatGPT-ul nu ofera informatii clare. Daca cineva de aici vapeaza spuneti-mi va rog, am 16 btw

6 răspunsuri:
| StoicAnalysis a răspuns:

Din moment ce nu exista un raspuns concret la aceasta teorie din partea staff-ului din medical, cu siguranta nu vei primi unul real si bazat pe cercetari amanuntite, nici aici pe TPU.

Totusi, din moment ce in plaman nu ai voie sa bagi altceva decat aer, nu mai bine nu mai fumezi nimic? Adica nu stie nimeni sa-ti raspunda concret la intrebarea ta, dar cu siguranta daca intrebi un medic, o sa-ti spuna ca nu e ok fumatul de orice fel. Nu conteaza ca e vape sau nu.

| yet explică (pentru StoicAnalysis):

Mersi de raspuns, chiar incerc sa ma las de de fumathappy e cam dificil dar am rarefiat semnificativ utilizarea vape-ului. Vointa conteaza aici

| StoicAnalysis a răspuns (pentru yet):

Mult noroc! Cheia este sa nu te lasi brusc. E ok treptat asa cum faci tu.

| Robert2526 a răspuns:

Nu ai gasit nimic concret pentru ca vorbim de o zona...sensibila. Vapatul/fumatul la adolescenti. In lumea medicala, studiile pe adolescenti sunt foarte greu de realizat iar in unele tari chiar imposibil de realizat. Nu exista deci studii concludente legate de acest aspect.

Acum...ce stim totusi concret?

Legat de populatia adulta, adenomul hipofizar apare cam la 1 din 1000 de oameni ( la cei care fumeaza/vapeaza apare ceva mai des, 1 la aproximativ 700 de oameni). Sunt rezultate concludente care arata ca respectiva glanda este afectata.

Acum, probabil stii ca aceasta glanda secreta si hormonul de crestere deci sansele sa determine o hiposecretie si sa afecteze cresterea exista...dar nimeni nu a stabilit cu exactitate acest lucru.